SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Meyve turevli icecekler, icerdikleri meyve oranına gore dort ana kategoriye ayrılmaktadır Bunlar meyveye yakınlık sıralarına gore meyve suyu, meyve nektarı, meyveli icecek ve aromalı icecektir
Bunlardan meyve suyu tumuyle meyveden oluşan bir icecektir ve Turk Gıda Kodeksine gore meyve oranı %100'dur
Her meyve %100 meyve suyu işlemeye uygun değildir Portakal, elma, nar, armut vb meyveler doğrudan ya da tek başına %100 meyve suyu işlemeye uygun meyvelerdir Ancak bazı meyve turleri, doğal yapılarından dolayı, tek başına %100 meyve suyu olarak uretilmeye ve tuketilmeye uygun değildir Bu tur meyvelerin suyu; ya kayısı ve şeftalide olduğu gibi kıvamı koyu olduğundan ya da vişne, limonda olduğu gibi tadı cok ekşi olduğundan % 100 tuketime uygun değildir Bunların belirli miktar su ile seyreltilmesi ve su ile bozulan tat dengesinin şeker vb maddelerle yeniden kurulması zorunludur Bu gruba meyve nektarı denilmektedir Nektarlara eklenmesine izin verilen şekerin maksimum miktarı ve minimum meyve oranı yasal olarak Turk Gıda Kodeksi'nde belirlenmiştir Bunların meyve oranı meyvesine gore değişmekle birlikte %25 ile 99 arasındadır Orneğin; limon nektarında bu oran %25, vişne nektarında %35, kayısı nektarında %40, şeftali nektarında %50'dir Bunların belirli oranda karışımı ile %100 coklu meyve suyu da elde edilebilmektedir
Bunlardan meyve suyu tumuyle meyveden oluşan bir icecektir ve Turk Gıda Kodeksine gore meyve oranı %100'dur
Her meyve %100 meyve suyu işlemeye uygun değildir Portakal, elma, nar, armut vb meyveler doğrudan ya da tek başına %100 meyve suyu işlemeye uygun meyvelerdir Ancak bazı meyve turleri, doğal yapılarından dolayı, tek başına %100 meyve suyu olarak uretilmeye ve tuketilmeye uygun değildir Bu tur meyvelerin suyu; ya kayısı ve şeftalide olduğu gibi kıvamı koyu olduğundan ya da vişne, limonda olduğu gibi tadı cok ekşi olduğundan % 100 tuketime uygun değildir Bunların belirli miktar su ile seyreltilmesi ve su ile bozulan tat dengesinin şeker vb maddelerle yeniden kurulması zorunludur Bu gruba meyve nektarı denilmektedir Nektarlara eklenmesine izin verilen şekerin maksimum miktarı ve minimum meyve oranı yasal olarak Turk Gıda Kodeksi'nde belirlenmiştir Bunların meyve oranı meyvesine gore değişmekle birlikte %25 ile 99 arasındadır Orneğin; limon nektarında bu oran %25, vişne nektarında %35, kayısı nektarında %40, şeftali nektarında %50'dir Bunların belirli oranda karışımı ile %100 coklu meyve suyu da elde edilebilmektedir