Nekrozda ne gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
260.267
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Nekrozda ne görülür?​

Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.

Nekrozun sonuçları nelerdir?​

Nekrozda hasar gören hücrenin kromatini (genetik materyali) erir, hücre şişip yırtılarak içeriği ortama dökülür ve komşu hücreler de etkilenir. Aslında zaten canlının bir bütün olarak ölmesi, genellikle bünyesindeki hücrelerin zincirleme şekilde ölmesiyle, canlının bütünlüğünü koruyamamasından kaynaklanır.
Beyindeki hipoksik enfarktüslerde de bu tip nekroz görülür çünkü beyinde bağ dokusu aazdır ancak yüksek oranda sindirim enzimleri, lipid (yağ) ve hücreler içerir. Kazeifikasyon (Kezeöz, Peynirleşme) Nekrozu: Koagülasyon ve likefaksiyon nekrozlarının birleşimidir. Tipik olarak mikobakteriler neden olur (tüberküloz).
Pıhtılaşma nekrozu ne demektir?
vücutta beyin haricindeki tüm dokularda görülebilen nekroz tipi. en sık gözlenen nekroz türü olup; pıhtılaşma nekrozu olarak da bilinir. her tür iskemik olayda karşımıza çıkar. myokard infarktı (kalp krizi) bu tür nekroza bir örnektir.
Hücre öldüren nedir?
Apoptosis (veya apoptoz), “programlı” hücre ölümü demektir; yani hücrenin ölmesi beklenen bir zamanda, kontrollü olarak ölmesidir.

Nekrotik yara ne demek?​

Nekrotik yaralar(iskemik olmayan) Nekrotik doku veya eskar, ölü hücrelerin, dokuların ve hücresel artıkların birikiminden oluşur. Yara eskarının uygun debridman teknikleriyle (cerrahi veya medikal) giderilmesi, yaranın iyileşme sürecinin başlaması için bir ön koşuldur.

Kazeifikasyon nekrozu nedir tıp?​

Kazeifikasyon (Kezeöz, Peynirleşme) Nekrozu: Koagülasyon ve likefaksiyon nekrozlarının birleşimidir. Tipik olarak mikobakteriler neden olur (tüberküloz). Nekrotik doku beyaz ve frajildir (peynir topağı gibi).
ingilizce literatürde liquefaction’s necrosis olarak geçer. beyinde en çok arteria cerebri media tıkanır. ve bunun beslediği bölümlerde görülür.
Likefaksiyon nekrozuna ne neden olur?
Likefaksiyon nekrozu, lokal bakteri ve mantar enfeksiyonları sonucu görülen enzimatik sindirimin gerçekleştiği nekroz türüdür. Aynı zamanda beynin iskemik nekrozunda, koagülasyon nekrozu yerine görülür. Bu tip nekroz sonucunda hücre yapı ve elemanları korunmaz.
 
Geri
Üst