AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nefs mertebeleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nefs mertebeleri nedir?​

Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb’a” da denmektedir.

Tasavvufi düşüncede kötülüğü emreden ve bundan zevk alan nefis anlamında kullanılan kavram nedir?​

Nefs-i emmare kötülüğü emreden ve bundan zevk alan nefise verilen isim. Nefis tezkiyesi kademelerinden ilkidir. İlk kademede nefsin temizliğine henüz başlandığı için nefiste bütün 19 afet mevcuttur. Genelin sahip olduğu nefis, “Nefsi natıka”dır.
LEVVÂME. (ﻟﻮّﺍﻣﻪ) sıf. ve i. (Ar. levvām’dan levvāme) Levmedip aşağılayan, ziyâdesiyle kınayan (nefis) [Tasavvufta nefs-i levvâme sözünün kısaltılmışı olarak nefsin yedi mertebesinden ikincisi için kullanılır. Her türlü günâhı hiçbir pişmanlık duymadan işleyen nefs-i emmâreden bir derece daha üstündür]:
Nefs nedir diyanet?
Türkçe’mizde nefis; öz varlık, benlik, kişilik ve insanın fizikî ihtiyaçları anlamlarında kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de ise nefs kelimesi; insan ruhu (Zümer, 42) beden, zat (Bakara, 48, Al-i İmran, 145) birey, şahıs, iyi veya kötü eylem ve davranışlara iten cevher anlamlarında kullanılmıştır.
Nefsi Kamile ne demek?
Nefs-i kâmile, tezkiye netîcesinde arınmış, sâf, berrak, ulvî ve olgun nefstir. Bütün mârifet sırlarının tahsîl edildiği ve ancak Cenâb-ı Hak tarafından vehbî olarak lutfedilen bir makamdır; Hak vergisidir, sırf çalışmakla elde edilmez. Kader sırrına mebnî, ilâhî bir ihsandır.

Nefsi terbiye ne demektir?​

Nefis terbiyesi, tasavvufta önemli bir yer tutar. Fenafillaha erişip insan-ı Kamil olmak isteyen dervişler, nefsin tüm isteklerinden arınmalıdır. Nefis Nedir? Nefs-i Levvame ise, şirk, zina ve yalan gibi büyük günahlardan uzak durmak, işlediği küçük günahlardan ötürü ise kendi nefsini kınayan benliktir.

Tasavvufu bir hayat tarzı olarak benimseyen kimseler için kullanılan kavram nedir?​

Mutasavvıf ne demek? Tasavvuf düşüncesini benimseyenlere ehl-i tasavvuf veya mutasavvıf adı verilmiştir. Dolayısıyla tasavvuf yolunu benimsemiş, Kuranı hayata geçirmiş kişilere mutasavvıf denir.
Tasavvuf; lügat manası itibariyle ; ‘Gönlünü Allah sevgisine bağlama’; ıstılahî manada ise; ‘Zühd ve takva ile ruhu temizleyip Hakk’ın ahlakı ile ahlaklanmak; kendi varlığını Hakk sevgisinde eriterek mâsivâdan ilgiyi kesmek ve bu hal içinde onun emir ve yasaklarına tam bir uyuşla sonsuz mutluluğa ermek’tir (Güzel 2009: …
Nefsi terbiye etmek nasıl olur?
Kalbin nefse galip gelmesi için bazı şartlar üzerinde duralım:
- ÇEVRE. Nefsimizi terbiye etmek istiyorsak, en başta çevremizi değiştirmeliyiz.
- TAHKİKÎ İMAN. İmanın kuvvetlenmesi nefse galip gelmenin en mühim yoludur.
- İBÂDETLER.
- Namaz.
- Oruç
- Kur’ân Okuma.
- Zikir.
- İstiğfar.
Nefs ve ruh nedir?
Nefs, insanın arzu, heves ve ihtiyaçları, canı, ruhu, hayatı ve istekleriyle kişinin bizzat kendisi, benlik demektir. Ruh ise bedeni ayakta tutan hayat enerjisidir. Kişinin ruhu olmadan parmağının ucunu dahi oynatması mümkün değildir. Genellikle ruh ve nefsin aynı şey olduğu düşüncesi yaygındır.

Kadının kaç nefsi var?​

erkekte 1 nefis varsa kadında 7 nefis var.

Nefis terbiyesi nasıl olur?​

 
Geri
Üst