AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nefrotoksik ilaclar hangileri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nefrotoksik ilaçlar hangileri?​

Nefrotoksik Ajanlar Aspirin ve diğer NSAİİ, siklooksijenaz-2 (COX-2) inhibitörleri ve asetaminofen üç önemli analjezik sınıfıdır21. Bu ilaçların toksik etkileri hem akut hem de kronik olabilir. NSAİİ’ nin ABY, nefrotik sendrom, hipertansiyon ve papiller nekroza neden olduğu bilinmektedir.

Böbrek hasarına neden olan ilaçlar?​

Böbrek hasarına neden olan ilaçlar?
AMİNOGLİKOZİDLER:Özellikle gram (-) bakterilerle olan infeksiyonların tedavisinde sık olarak kullanılan aminoglikozidler (gentamisin, amikasin, tobramisin, netilmisin, streptomisin) nefrotoksik akut böbrek hasarına yol açan ilaçların başında gelirler.

Nefrotoksik etki yapan Antibiyotik nedir?​

Nefrotoksik etki yapan Antibiyotik nedir?
-Sefalosporinler böbrek korteksinde nefrotoksik etki oluştururlar -Tetrasiklin ve demokolşisin (gut tedavisi), tübüler hasara neden olurlar. -Penisilin ve sülfonamidler, doza bağlı olmaksızın immünolojik olarak iltihaplı interstisyel nefrit oluştururlar.

Dolorex böbreğe zarar verir mi?​

Dolorex’in kullanım süresine hastalığınızın durumuna göre hekiminiz karar verecektir. Ağrı gidermek amacıyla kullanılırsa dahi uzun süre non steroidal antienflamatuar ilaçların kullanımında ciddi mide ve böbrek hasarları görülebilir. Bu nedenle hekiminiz reçete etmediği sürece ilaç kullanmayınız.

Parasetamol Nefrotoksik mi?​

Parasetamol Nefrotoksik mi?
Akut aşırı doza ilaveten, parasetamolün günlük aşırı miktarlarda alımından sonra karaciğer hasarı ve nefrotoksik etkiler bildirilmiştir.

Ototoksik nedir ne demek?​

Ototoksik nedir ne demek?
Ototoksik, “kulak için zehirli olan” anlamına gelir. İç kulağa zarar verebilecek bir yan etkiye sahip her türlü ilaç ya da kimyasal bu kapsama girer.
Böbrek toksisitesi nedir?​
Nefrotoksisite böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı zehirleyici etkilerdir. Bu etkiyi gösteren maddelere ise nefrotoksik denir. Toksisitenin çeşitli formları vardır. Nefrotoksinler nefrotoksisite oluşturan kimyasallardır.

Ağrı kesici haplar böbreğe zarar verir mi?​

Ağrı kesici haplar böbreğe zarar verir mi?
Aşağıdaki hastalıklara sahip kişilerin Parol kullanımı sakıncalıdır: İlaç içeriğindeki parasetamol’e veya yardımcı maddelerine karşı alerji. Ağır karaciğer veya böbrek yetmezliği. Hepatik porfiria (vampir hastalığı olarak da bilinir) ve kalıtsal hemolitik anemi (özellikle Parol Plus için).
 
Nefrotoksik ilaçlar hakkındaki bilgileriniz oldukça faydalı ve önemli. Bu ilaçlar böbreklerde zararlı etkilere neden olabilir ve böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aminoglikozidler gibi antibiyotikler, sefalosporinler, tetrasiklin, demokolşisin, penisilin ve sülfonamidler gibi ilaçlar nefrotoksik etkilere sahip olabilirler.

Dolorex gibi non steroidal antiinflamatuar ilaçların uzun süreli kullanımının böbreklere zarar verebileceği belirtilmiş. Bu nedenle, bu tür ilaçların uzun süreli kullanımından kaçınılması ve hekim tavsiyesi olmadan ilaç alınmaması önemlidir.

Parasetamolün aşırı dozda alınması durumunda karaciğer hasarı ve nefrotoksik etkilerin bildirildiği belirtilmiş. Bu nedenle, önerilen dozda ve hekim kontrolünde kullanılması önemlidir.

Ototoksik terimi iç kulak için zararlı olan ilaçları veya kimyasalları ifade ederken, nefrotoksisite ise böbreklerde toksik etkilere neden olan kimyasallar veya ilaçların yol açtığı zararlı etkileri ifade eder.

Son olarak, ağrı kesici hapların kullanımının karaciğer veya böbrek sorunları olan bireylerde sakıncalı olabileceği ve alerjik reaksiyon riski bulunan durumlarda dikkatli olunması gerektiği belirtilmiş. Tedavi sürecinde mutlaka hekim önerilerine uyulması ve ilaçların tavsiyelere uygun şekilde kullanılması önemlidir.
 
Geri
Üst