- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 244.652
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Nefis nasıl bir şey?
Topraktan yaratılmış olduğundan zayıf, çamurdan olması sebebiyle cimri, balçıktan olduğu için şehvetli, pişmiş topraktan olduğu için de cahildir. Zaaf, cimrilik, şehvet ve cehalet onun esas özellikleridir (Ebû Tâlib el-Mekkî, I, 176). Nefsin tabiatında yırtıcılık/vahşilik, hayvanlık, şeytanlık ve tanrılık vardır.Nefis terbiyesi için ne yapmalı?
Kalbin nefse galip gelmesi için bazı şartlar üzerinde duralım:
- ÇEVRE. Nefsimizi terbiye etmek istiyorsak, en başta çevremizi değiştirmeliyiz.
- TAHKİKÎ İMAN. İmanın kuvvetlenmesi nefse galip gelmenin en mühim yoludur.
- İBÂDETLER.
- Namaz.
- Oruç
- Kur’ân Okuma.
- Zikir.
- İstiğfar.
Nefis neden kötülüğü emreder?
Nefis tezkiyesi kademelerinden ilkidir. İlk kademede nefsin temizliğine henüz başlandığı için nefiste bütün 19 afet mevcuttur. Onun için bu kademede nefis henüz arınmadığı için kötülüğü emreder.
Nefsin arzuları nelerdir?
Nefsin sakınmamız gereken hastalıklarıNefis insanın kendisi midir?
İmam Gazâlî nefsi; “İnsanın kendisi, insandaki bilen ve algılayan latife, manevi bir cevher” olarak tanımlar. Ağacın köküne dökülen su nasıl ağacın her dalının en uç noktasına kadar gidiyorsa nefis de bedenin her tarafına etki ederek onu harekete geçirir ve bu insandaki şehvet ve gazap güçlerinin merkezidir.
İnsan nefsi kaç tanedir?
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb’a” da denmektedir. Nefse ait mertebelerin her biri Allah’a ait isimler zikredilerek aşılabilmektedir.
Kişinin nefsini yenmesi, kendine gelmesinin şartıdır. * Kendine geldiği zaman, kendini bilir, kendini bulur, kendi olur. * Kendini aşar, kendinden taşar. Başka dünyalara / âlemlere akar…
Nefsi köreltmek ne demek?
nefsini körletmek Beden isteklerinden herhangi birini üstünkörü gidermek.
Sen sensin ben benim ne demek?
– sen sensin ben de benim, bana emir mi veriyosun, ne demek istiyorsun, kimse bana karismasin, ben boyleyim ! ahiret hayatına intibak edince insanların ruh-beden ve allah ayrımına varıp söyleyeceği rivayet edilen söz.