AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Covid19 un hayatımıza girmesiyle birlikte nefes darlığı nasıl tedavi edilir sorusu arama motorlarında araştırılıyor. Nefes darlığı birçok farklı sağlık durumunun belirtisi olabiliyor. Yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilen nefes darlığı hastalığında bir sürat koşuşu yapmış, birkaç kat merdiven çıkmış veya aerobik dersi almış gibi hissedebiliyorunuz. Düzenli egzersiz yapan kişilerde bu hisler tanıdık gelebilir. Ancak egzersiz yapmayanlarda endişe verici olabilyor.

Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Nefes darlığı, kalp ve akciğer rahatsızlıkları dahil olmak üzere bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Nefes darlığının nasıl hissettirdiği ve buna neyin sebep olduğu konusunda daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Nefes darlığının tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak tedavi ediliyor. Doktorlar sizi muayene edip bir teşhis koyarlar ve tedaviler aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebiliyor:

İlaç tedavisi: Doktorunuz, daha kolay nefes almanıza yardımcı olmak için bronkodilatör gibi ilaçlar veya akciğerlerinizdeki şişliği azaltmak için steroidler önerebilir reçete yazabilir.

Reçete Takviyeleri : Anemikseniz , demir seviyenizi yükseltmek için reçeteli takviyeler almanız gerekebilir.

Ameliyat: Kronik kan pıhtıları veya kalbinizle ilgili yapısal sorunlar gibi bazı durumlar için cerrahi bir müdahale tedavi seçeneği olabilir.

Oksijen Tedavisi: COVID-19 gibi bir enfeksiyonunuz varsa, solunumunuzu desteklemeye yardımcı olması için size oksijen tedavisi verilebiliyor. Ayrıca antiviral ilaçlar gibi destekleyici ilaçlar da verilebilir.

Antibiyotikler: Bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa, size antibiyotik ilaç verilebilir.

Tütün ve Alerji Tetikleyicilerinden Uzak Durmak: Doktorunuz daha kolay nefes almanıza yardımcı olmak için sigarayı bırakmanızı veya pasif içicilikten uzak durmanızı önerebilirler. Alerji tetikleyicilerine veya diğer potansiyel akciğer tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınmak da oldukça önem taşımaktadır.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Obezite nefes darlığına katkıda bulunan bir faktörse, doktorunuz yaşam tarzı alışkanlıklarınızı değiştirmenizi tavsiye edebilir. Bu muhtemelen dengeli bir diyet programını ve daha sık egzersiz yapmayı içerecektir.

Nefes Darlığına Ne Sebep Olur? Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bir üst başlığımızda nefes darlığı nasıl tedavi edilir konusunu yazdık. Peki nefes darlığına ne sebep olur? Nefes darlığı, birçok kişide bulunan nispeten yaygın bir semptomdur. Nefes darlığının tıbbi adı dispne dır. Saatler veya günler sürerse akut olarak kabul edilir. Daha uzun sürerse kronik rahatsızlık olarak kabul edilir.

Anksiyete – ister akut ve durumsal isterse kronik bir bozukluk olsun – nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Anksiyete veya panik atak bazen kalp krizi ile karıştırılabilir.

Nefes Darlığı Neden Olur?
Nefes darlığı, genellikle aşağıdakiler gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabiliyor.

Yüksek irtifalarda olmak

örneğin karbon monoksit veya duman nedeniyle kötü hava kalitesi

Aşırı sıcaklıklar

Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Yorucu egzersizler

Yorucu egzersizler özellikle tetik noktalardaki kaslarınızda düğümler. Bu da bazen nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.

Bazı tıbbi durumlar da hem akut hem de kronik nefes darlığına neden olabilir. Nefes darlığına neden olabilecek tıbbi durumlar aşağıdaki gibidir.

Astım
Akciğer bağlı hastalıklar
Obezite
Zatürre
Alerji
Anemi
Konjestif kalp yetmezliği
Tüberküloz
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Guillain-Barr
sendromu
Kalp aritmisi veya kalp krizi
Kalp hastalıkları
Miyastenia gravis
Plörezi
Pulmoner ödem
Pulmoner emboli
Pulmoner arteriyel hipertansiyon
Sarkoidoz


Nefes darlığı arada sırada veya sabit olabiliyor. Nefes darlığının altında yatan nedene bağlı olarak, başka tıbbi durumların semptomları da olabilir. Nefes darlığına uzun süreli oturma ve yanlış duruş pozisyonları da sebep olabiliyor.

Covid 19 Nefes Darlığı
Covid 19 Nefes Darlığı
Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
COVID-19’un en belirgin semptomlarından birisi de nefes darlığıdır. COVID-19’un diğer yaygın semptomları arasında ateş, öksürük ve yorgunluk da bulunuyor. COVID-19’a yakalanan çoğu kişi, evde tedavi edilebilecek hafif veya orta şiddette semptomlar yaşıyorlar. Hastaysanız ve sizde COVID-19 olduğundan şüpheleniyorsanız, sağlık bakanlığı aşağıdaki adımları öneriyor.

COVID-19 Testi Yaptırın.

Eğer belirtileriniz var ise sağlık bakanlığı eviniz test yapmaktadır. Alo 184 sağlık bakanlığını çağrı merkezini arayarak evde covid19 testi yaptırabilirsiniz.

Evde kalın ve kendinizi mümkün olduğunca tüm aile üyelerinden ve evcil hayvanlardan izole edin. Öksürük ve hapşırık larınız da kolunuz ile ağzınızı kapatın. Başka aile bireylerinin yanında olmanız gerekiyorsa maske takın ve en az 1.5 metre uzakta kalmaya çalışın.

Ellerinizi Sık Sık Yıkayın

Ev eşyalarını evinizdeki diğer insanlarla paylaşmaktan kaçının. Ortak kullandığınız yüzeyleri de sık sık dezenfekte edin. Belirtilerinizi evdeyken not edin. Aşağıdaki belirtileri yaşarsanız hemen 112 yi arayın.

Nefes almada zorluk
Hızlı, sığ nefes alma
Göğsünüzde ağrı veya baskı hissi
Mavimsi veya grimsi dudaklar, cilt ,tırnak yatakları
Hızlı kalp atışı
Bilinç bulanıklığı, konfüzyon uyuşukluk sersemleme
Covid 19 Nefes Darlığı
Nefes Darlığı Nasıl Bir His
Nefes darlığı duygusu kişiye göre değişiklik gösterebilir ve ölçülemez bir duygudur. Ancak doktorlar nefes darlığından kaynaklanabilecek diğer şeyleri ölçebilir. Örneğin kandaki oksijen seviyeleri gibi değerleri ölçebilirler. Kandaki oksijen seviyeniz çok düşükse, yeterince oksijen almıyorsunuz ve kırmızı hücrelerinde kan dolaşmıyor demektir. Bu durum kandaki oksijen seviyeleriniz çok düştüğünde tehlikeli olabilir.



Nefes darlığı çekiyorsanız, ciğerlerinize yeterince hava gitmediği ve hava gidişinin oldukça yavaş olduğunu hissedebilirsiniz. Oksijeninizin azaldığını hissedersiniz. Bazen nefes vermeyi bitirmeden önce nefes almak zorunda kalabilirsiniz.

Nefes darlığı ile ortaya çıkan semptomlar aşağıdaki gibidir:

Göğsünüzde sıkı bir his,
Boğulma hissİ
Düzenli nefes alabilmek için normalden daha fazla efor sarf etmeniz gerektiğini hissetmek
Sık sık veya daha da hızlı nefes almanız gerektiğini hissetmek
Vücudun yeterince hızlı oksijen alamadığını hissetmek
Yarım alıyormuş gibi hissetmek
Nefesinizi tamamen yakalamakta zorluk
Uzun bir süre boyunca nefes darlığının arttığını fark edebilirsiniz veya aniden de artabilir.. Semptomlar genellikle fiziksel olarak aktivite halinde örneğin merdiven çıkarken veya egzersiz yapmaya çalışırken fark edilmektedir. Ancak dinlenirken bile nefes darlığı olabilir.

Nefes Darlığında Ne Zaman Doktora Gidilir?


Nefes darlığında mevcut aktiviteniz nedeniyle beklenmeyen bir nefes darlığı yaşadığınızda doktorunuzla konuşmanızı önerilir.

Tıbbi müdahaleyi gerektiren nefes darlığı ve diğer endişe verici semptomlar aşağıdaki gibidir:

Göğüste ağrı veya basınç
Yarım saat dinlendikten sonra bile devam eden nefes alma zorluğu
Nefes alırken ve nefes verirken hırıltı veya ıslık sesi
Nefes alırken stridor olarak bilinen tiz bir ses
Mide bulantısı
Bayılma
Öksürük, titreme ve yüksek ateş
Mavi parmak uçları veya mavi dudaklar
Ayak bileklerinde şişme veya ayakta şişme
inhaler kullanımından sonra daha da kötüleşen nefes darlığı
Sırt üstü yatarken nefes almada zorluk çekme
Bu semptomların herhangi birinden kaynaklanan nefes darlığınız var ise, derhal tıbbi müdahale için doktorunuzu aramanız veya bir acil servise gitmeniz gerekiyor.

Nefes darlığı ile nefes almakta güçlük çekmek aynı şey değildir. Normal nefes almakta güçlük çekiyorsanız, aşağıdaki gibi hissedebilirsiniz:

Nefesinizi tamamen alamazsınız veya tamamen nefes veremezsiniz
Boğazınız veya göğsünüz kapanıyor gibi bir hissedersiniz
Boğazınızın etraflarında bir sıkışma hava yolunuzda bir tıkanıklık var mış gibi hissedersiniz
Nefeste daralma veya bir şey fiziksel olarak nefes almanızı engelliyormuş gibi bir hissedersiniz
Buna ek olarak zor nefes alma acil tıbbi müdahale gerektiren bir acil durumdur.

Nefes Darlığı Nasıl Önlenir?
İlk paragrafımızda paragrafımızda nefes darlığı nasıl tedavi edilir konusunu ele almıştık. Peki nefes darlığı nasıl önlenir? Nefes darlığının önlenmesine yardımcı olacak maddeler aşağıdaki gibidir:

Kendinizi fazla yormamaya çalışın.
Düzenli olarak doktor muayenesine gidin
Tüm reçeteli ilaçlarınızı belirtildiği şekilde düzenli olarak alın.
Oksijen tedavisi görüyorsanız, ekipmanınızın düzgün çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol edin
Yüksek irtifaya alışkın değilseniz, 5.000 fitin üzerinde yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durun.
 
Geri
Üst