AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nedensellik bagi mevcut degilse suc incelemesine devam edilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.983
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nedensellik bağı mevcut değilse suç incelemesine devam edilir mi?​

Şayet failin eylemi ile ortaya çıkan sonuç arasında nedensellik bağı yoksa o sonuç faile yüklenemez ve fail sonuçtan sorumlu tutulamaz. Failin eylemi ile sonuç arasında nedensellik bağının kurulması, failin bu sonuçtan sorumlu tutulabilmesi için tek başına yeterli görülmemektedir.

Isnadiyet ne demek?​

Isnadiyet ne demek?
Nedensellik, doğa bilimlerinin konusunu oluşturan ontolojik ve mantıksal bir süreçken; isnadiyet, hukuk bilimine ait bir değerlendirmedir. İsnat sözlükte, “Bir düşünceyi, bir konuyu bir kişi veya sebebe dayandırma, yükleme, atfetme” olarak tanımlanır.

Etkin sebep teorisi nedir?​

Etkin sebep teorisine göre, kişi iradi davranışıyla sebep olduğu hukuka ay- kırı her şeyden sorumludur. Bu teoriye göre, davranışın hukuka aykırı bir amaca yönelmesi şart değildir. Hukuka aykırı aracın kullanıldığı iradi fiil ile netice arasında nedensellik bağının bulunması yeterlidir.

Uygun sebep teorisi nedir?​

Uygun sebep teorisi nedir?
Uygun sebep teorisi: “Bu kurama göre hukukta neden olma ilişkisinin kabulü için, failin yaptığı hareketin söz konusu sonucu meydana getirmeye genel olarak elverişli bulunması gerekir. Aslında sonuca öncel her şartı neden saymak mümkündür.

İlliyet kanunu ne demek?​

İlliyet bağı ya da nedensellik bağı, hukuki sonuç ile sonucu ortaya çıkaran olguların arasındaki bağı belirten bir hukuk terimidir. Ortaya çıkan zarar ile failin davranışı (fiil) arasındaki bağlantı olarak tanımlanabilir.

Isnat etmek ne anlama gelir?​

Isnat etmek ne anlama gelir?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan isnad kelimesi, send fiilinden türetilmiştir. Send, bir yana dayanmak ya da birini desteklemek anlamına gelirken, isnad kelimesi öne sürülen bir fikri temellendirmek demektir. ”Suç isnat etmek” ise birine iftira atmak ve kara çalmak manasına gelir.

Tipikliğin maddi unsurları nelerdir?​

Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Bu unsurlar şunlardır: Fiil, netice, fiil ile netice arasında nedensellik bağı. Fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller de bu kapsamda ele alınır.

Etkin sebep nedir?​

Etkin sebep nedir?
etkin hareketi, fail adına yapılmış kabul ederiz. Bu durumda da nedensellik bağı mevcuttur. Buna karşılık etkin sebebi, failin adına yapılmış bir hareket olarak kabul edemediğimiz durumlarda, nedensellik bağı bulunmamaktadır.

Sebep teorisi nedir?​

Uygun sebep teorisi: “Bu kurama göre hukukta neden olma ilişkisinin kabulü için, failin yaptığı hareketin söz konusu sonucu meydana getirmeye genel olarak elverişli bulunması gerekir.

Hukuka uygunluk nedenleri nelerdir?​

Hukuka uygunluk nedenleri nelerdir?
5237 sayılı TCK’da düzenlenen hukuka uygunluk nedenleri şunlardır:
- Kanunun Hükmünü Yerine Getirme (TCK m.24/1),
- Meşru Savunma (Müdafaa) (TCK m.25/1),
- Hakkın Kullanılması (TCK m.26/1),
- İlgilinin Rızası (TCK m.26/2).

Birlikte illiyet ne demek?​

Ortak illiyet nedir? Tek kişinin fiilinin zararı doğurmadığı, birden çok kişinin fiilinin zarara sebebiyet verdiği hallerde ortak illiyet hali ortaya çıkar. Örneğin, bir kişinin yalnız başına çalamayacağı ağırlıkta olan bir kasayı üç kişi birlikte çalarlarsa ortak illiyet hali ortaya çıkar.

Illiyet bağı şartı ne demek?​

Illiyet bağı şartı ne demek?
 
Illiyet bağı şartı, bir suç oluşturan eylem ile o eylemin sonucu arasındaki nedensellik bağıdır. Yani, bir eylemin belirli bir sonuca yol açması durumunda, o eylemin o sonuca neden olduğu açıkça ortaya konmalıdır. Eğer failin eylemi ile ortaya çıkan sonuç arasında bir nedensellik bağı kurulamazsa, yani illiyet bağı sağlanamazsa, o sonuç failin sorumluluğuna yüklenemez ve suç isnadı yapılamaz. Dolayısıyla, illiyet bağı şartı, bir suçun oluşması ve failin sorumlu tutulabilmesi için önemli bir kriterdir. Bu nedenle, hukuki süreçlerde illiyet bağı yeterince araştırılmalı ve kanıtlanmalıdır.
 
Geri
Üst