AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Neden Turkce ibadet edilmez?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Neden Türkçe ibadet edilmez?​

Türkçe namaz ile Türkçe dua birbirine karıştırılmamalıdır. Çünkü dua kulun Allah’tan istekte bulunmasıdır. Bunun ise herkesin konuştuğu dil ile yapılmasından daha tabii bir şey olamaz ve zaten genelde de ülkemizde Türkçe dua yapılmaktadır. Diğer taraftan, Kur’an-ı Kerim’in en önemli özelliklerinden biri de i’cazdır.

Başkasının yerine ibadet edilir mi?​

a) Namaz,oruç, ,itikaf gibi sadece bedenle yapılan ibadetlerde vekalet mutlak caiz değildir. Hiç kimse başkası adına , onun yerine oruç tutamaz, namaz kılamaz. Bu tür ibadetlerin vekaleten yapılması ile yükümlünün sorumluluğu kalkmaz.

Ibadet Türkçe yapılır mi?​

Ibadet Türkçe yapılır mi?
Türkçe ibadet olmaz Türkçe ibadet olmaz. Namazın orijinali vardır. Orijinali de kainatın efendisinin tatbikatıdır. Namazda Kuran – ı Kerim’den ayet okunur, onun tercümesi okunmaz.

Ana dilde ibadet olur mu?​

Ana dilde ibadet olur mu?
İspanya’nın fethinin ardından, camilerde İspanyolca namaz kılınmasına izin verilmiştir. Günümüz İslâm bilginlerinin (ulemânın) otoriteleri de Kur’ân-ı Kerîm’in başka dillere çevrilmesinde ve ibadetin ulusal dillerde yapılmasında sakınca görmemişlerdir.

Arapça bilmeyenler kuranı nasıl okumalı?​

Cevap: Arapça bilen Kur’ân’ı orijinalinden okur. Bilmeyen mealini okur. Meali de Kur’ân sayılır. Allah kimseyi gücünün üstünde bir şeyle sorumlu tutmaz.

Kuran ı Kerim Türkçe okumak günah mı?​

Türkçe Kuran tartışması: Diyanet İşleri, Kuran’ın ve ezanın Türkçe okunması için ‘caiz değil’ dedi – BBC News Türkçe.

Bir başkasının yerine namaz kılınır mı?​

Bir başkasının yerine namaz kılınır mı?
Hiçbir kimse başkası nâmına namaz kılamaz. Lâkin onun yerine velisi yiyecek verir” buyuruldu. Mamafih Hanbelî mezhebinde bu mümkündür.

Başkasının yerine hacca gitmek olur mu?​

Başkasının yerine hacca gitmek olur mu?
Mâlikiler hariç, diğer mezhep mensuplarına göre hac niyabet (yani vekâlet) kabul eder. Hanefilere, Şâfiilere ve Hanbelilere göre insan, hac için kendi yerine bir başkasını gönderebilir. Fakat İmâm Mâlik’e göre hacca gidemeyen kimsenin, başka birini yerine göndermesi gerekmez.
Türkçe namaz kılınır mı?​
Namazın ihmal ve tehir edilemeyeceği dikkate alınarak Kuran’ın asıl lafzını okuyamayanların, öğreninceye kadar tek başına namaz kılarken mealiyle kılması mümkündür. Türkçe namaz ile Türkçe dua birbirine karıştırılmamalıdır.
İbadet dili nedir?​
KİLİSE (Hıristiyan) dili Latince, cami (Müslüman) dili Arapça, sinagog (Musevilik) dili İbranicedir. Bir toplum, ibadet dilinin ne olacağına o dini kabul ederken karar verir.

Kuran neden Türkçe değil?​

Kuran neden Türkçe değil?
Kuranı Kerim”in Arapça olarak indirildiğini onun kendisi tam on bir yerde vurgular ve sebep olarak bu söylediğimizle beraber şu iki şeye daha dikkat çeker: “Ta ki, anlayabilesiniz” (12/2), “ta ki, emir ve yasakları bilip korunabilesiniz diye” (39/28).

Kuranı Türkçesinden okumak olmaz mı?​

Kuranı Türkçesinden okumak olmaz mı?
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun ”ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği” kararına vardığını ancak Kuran’ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.

Kuran ı Kerim Türkçe meali okumak sevap mı?​

 
Türkçe ibadet olmaz diyerekten, Türkçe dua ve Türkçe namazın birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulamışsınız. Gerçekten de dua kulun Allah'tan istekte bulunmasıdır ve bu istek herkesin konuştuğu dil ile yapılabilir. Ülkemizde genel olarak Türkçe dua yapıldığı doğru bir nokta. Ancak namaz konusunda, namazın orijinali olan ve kainatın efendisinin tatbikatı olan Arapça namazın önerildiğini ifade etmişsiniz. Kur'an-ı Kerim'in Arapça indirildiği ve okunmasının da bu dilde önemli olduğu belirtilmiş.

Başkasının yerine ibadet etmek konusunda da özellikle namaz, oruç gibi ibadetlerde vekaletin mutlak caiz olmadığına değinmişsiniz. Yani bir kimse başkası adına namaz kılınamaz veya oruç tutulamaz.

Ana dilde ibadet konusuna gelince, İspanya'nın fethinden sonra camilerde İspanyolca namaz kılınabileceği örneğini vermişsiniz. Günümüzde ise İslâm bilginlerinin Kur'an'ın başka dillere çevrilmesinde ve ibadetin ulusal dillerde yapılmasında sakıncalı görmemesini aktarmışsınız.

Arapça bilmeyenlerin Kur'an'ı nasıl okuyacakları ile ilgili olarak ise Arapça bilenlerin orijinal metni okurken, bilmeyenlerin mealini okuyabileceklerini ve bu şekilde de Kur'an'ı okumanın mümkün olduğunu açıklamışsınız.

Türkçe Kuran okumanın günah olup olmadığı tartışmasına değinirken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuran ve ezanın Türkçe okunmasının "caiz olmadığı" yönünde bir karar aldığını belirtmişsiniz.

Son olarak, Türkçe namaz konusu hakkında namazın asıl lafzını okuyamayanların, öğreninceye kadar meal ile namaz kılabileceklerini ifade etmişsiniz. İbadet dilinin camilerde Arapça, kiliselerde Latince gibi belirlenebileceğini ve toplumun kabul ettiği dinin ibadet dilini belirlediğini vurgulamışsınız.
 
Geri
Üst