AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Neden tukuruk olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.285
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Neden tükürük olur?​

Tükürük, yemek yedikten sonra dişlerdeki yiyecek ve kalıntıların temizlenmesine yardımcı olur. Tükürükteki antibakteriyel bileşikler, mikroplarla ve ağız kokusuyla savaşmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan protein ve mineraller diş minesini korur. Bu da tükürük ve ağız sağlığı ilişkisi konusunda en önemli detayıdır.

Tükürük salgısı ne demek?​

Tükürük salgısı ne demek?
Tükürük veya salya, insan ve hayvan ağzında üretilen bir tür sıvıdır. Bu sıvı, dilin altındaki tükürük bezleri aracılığıyla üretilir. Tükürük, çoğunlukla sudan oluşur, ancak içinde mukus, elektrolitler, bazı enzimler ve antibakteriyel bileşikler barındırır.

Tükürük fazlalığı nedir?​

Tükürük fazlalığı nedir?
Hipersalivasyon, siyalore ya da ptiyalizm olarak adlandırılan aşırı tükürük üretimi, ağızda dudaklardan ya da ağız kenarından sızacak ölçüde fazla tükürük olması demektir. Aşırı tükürük üretimi, ortaya çıkış nedenine bağlı olarak, belirli bir dönemde geçici olabileceği gibi sürekli de olabilir.

Tükürük olmazsa ne olur?​

– Tükürük olmazsa ağız ve dil kurur, ağızda ve dudaklarda çatlaklar ve yaralar oluşur. Mikroplar bu çatlaklardan girerek hastalık yapar. – Tükürük, gün boyunca dişlerimizi yıkayarak dişlere yapışmış olan gıda artıklarını temizler.

Hamilelikte tükürük artışı ne zaman başlar?​

Hamilelikte tükürük artışı ne zaman başlar?
Benzer şekilde kusma durumunda da yemek borusu içinde asit arttığından tükürük salgısı da artar. Gebelikte görülen tükürük artışı sıklıkla bulantı ve kusmalar gibi 6. hafta civarında başlayıp 14-16. haftalar civarında azalarak kaybolur.

Ağızda tükürük birikmesine ne iyi gelir?​

Ağızda tükürük birikmesine ne iyi gelir?
Tükürük bezi enfeksiyonu tedavisi ise, sıvıları, içerek ya da damar yoluyla alarak, antibiyotiklerle, enfekte olan bez üzerine ılık bezle yapılan kompres ile, tükürük akışını arttırmak için ekşi, şekersiz şekerlemeler yiyerek ya da portakal suyu içerek tedavi edilebilir.

Tükürük salgısı içinde neler bulunur?​

Tükürüğün %98’ini su %2’sini elektrolit, mukopolisakkaridler, glikoproteinler, antimikrobiyal maddeler (IgA, hidrojen peroksit) ve enzimler (amilaz, lizozim, lingual lipaz) oluşturur.

Tükürük salınımı nasıl meydana gelir?​

Tükürük salınımı nasıl meydana gelir?
Beyin korteksinden çıkan impulslar salgı merkezini uya- rarak tükürük salgılanmasına neden olur. Bukkal faz olarak bilinen durumda, ağızdaki tat alma veya do- kunma duyularının uyarılması ile tükürük salgısı başlar. Mide ve üst sindirim sisteminden oluşan refleks ile ise gastrointestinal faz gerçekleşir.

Tükürük bezleri çok çalışırsa ne olur?​

Tükürük bezleri çok çalışırsa ne olur?
Tıpta “hipersalivasyon” olarak bilinen aşırı tükürük salgılanması tükürük bezlerinin fazla çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum gözyaşı akması, aşırı terleme, burun akıntısı ve mide şikayetleri gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Aşırı tükürük için hangi doktora gidilir?​

Ağız kuruluğu için öncelikle bir diş hekimine gidilerek tedaviye başlanabilir. Uzun süre ağız kuruluğu yaşayan kişilerin ise hastalık tanı ve tedavisi için Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir.

Tükürük ne ise yarar?​

Tükürük ne ise yarar?
Tükürüğün kaygan dokusu, yiyecekler ağzınızda çiğnenirken onların kayganlaşmasına yardımcı olur, böylece yemek borusundan mideye daha kolay geçebilir. Tükürük ayrıca yiyeceğin daha erken sindirilmesine yardımcı olan enzimler içerir.

Tükürük bezlerinin tıkanması neden olur?​

Tükürük bezlerinin tıkanması neden olur?
Siyalolitiazis (tükürük bezi taşı), tükürük bezinin içerisinde kalsiyumdan zengin taşların oluşmasıdır. Sıvı kayıpları, bazı ilaçlar ve kronik hastalıklar taş oluşumuna yatkınlığı arttırmaktadır. Tükürük kanalı aniden tıkanır ve özellikle yemekten sonra bezin olduğu bölgede şişme meydana gelir.
 
Tükürük ya da salya, ağzımızda önemli bir rol oynayan ve çeşitli işlevlere sahip olan bir sıvıdır. Ağızda yiyeceklerin çiğnemesine yardımcı olur, sindirime katkıda bulunur ve ağız sağlığını korur. Tükürük, tükürük bezleri tarafından üretilir ve içerisinde su, mukus, elektrolitler, enzimler ve antibakteriyel bileşikler gibi birçok farklı madde bulunur.

Özellikle tükürükteki antibakteriyel bileşikler mikroplarla savaşmaya yardımcı olur ve ağız hijyenini korur. Ayrıca tükürük, diş minesini koruyarak diş çürüklerine karşı bir koruyucu tabaka oluşturur. Tükürük ayrıca yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan enzimler içerir ve ağız içinde nemlilik sağlayarak konforu arttırır.

Tükürük olmazsa, ağızda kuruluk ve tahriş gibi sorunlar yaşanabilir. Ağız ve dil kuruyabilir, çatlaklar oluşabilir ve mikroplar bu çatlaklardan içeri girebilir, böylece ağız sağlığı risk altında kalabilir. Tükürük ayrıca dişlerin temizlenmesine de yardımcı olur, bu nedenle yetersiz tükürük üretimi diş çürüklerine yol açabilir.

Ayrıca, tükürük fazlalığı durumunda da bir takım sorunlar yaşanabilir. Aşırı tükürük üretimi, bazen geçici bazen ise sürekli olabilecek rahatsız edici bir durum olabilir. Yemek yedikten sonra veya konuşurken aşırı tükürük salgılanması, hipersalivasyon olarak adlandırılır ve bazen altında yatan ciddi bir neden olabilir.

Tükürüğün önemi ve işlevleri üzerine bilgi aktardığımız gibi, tükürük bezlerinin tıkanması durumu da önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. Bu durum genellikle tükürük bezinde kalsiyumdan zengin taşların oluşması sonucunda meydana gelir ve tıkanmaya neden olabilir. Bu tür durumlarda tıbbi yardım almak önemlidir.

Sonuç olarak, tükürük vücudumuz için önemli bir sıvıdır ve ağız sağlığından sindirime kadar birçok alanda önemli roller üstlenir. Tükürüğün doğru üretimi ve dengeli akışı sağlık için oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst