- Konu Yazar
Neden sorusu dolaylı tümleç mi?
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme “nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, nede, neden” soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?)Neyin hangi ögenin sorusu?
Neyin hangi ögenin sorusu?Nesne, öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir. Yükleme sorulan “neyi? – kimi?” sorularıyla belirtili nesne, “ne?” sorusuyla belirtisiz nesne bulunur. Nesne, yüklemi eylem olan cümlelerde aranmalıdır.
Dolaylı bir anlatım ne demek?
Dolaylı anlatım: Bir kişinin sözünün söylendiği biçimde değil de, bazı değişiklikler yapılarak aktarıldığı cümlelerdir. Bir sözün olduğu gibi kelimesi kelimesine değil de konuşan veya yazan tarafından kip ve şahıs değişikliğine uğratılarak dolaylı şekilde ve bir rapor tekniği içinde aktarılmasıdır.Içeriye zarf tümleci mi dolaylı tümleç mi?
Içeriye zarf tümleci mi dolaylı tümleç mi?Yönelme, bulunma, ayrılma hâl ekleri getirilirse dolaylı tümleç olur. * “İçeri, dışarı, yukarı, aşağı, ileri, geri, öte, beri” kelimeleri yer-yön zarfı olduğunda zarf tümleci, isim olarak kullanıldığında ise özne, nesne veya dolaylı tümleç olur.Aslında Yer – yön zarfları “nereye” sorusuna cevap verir.
Özellikle sıralı cümlelerde tümleç (dolaylı tümleç, nesne (düz tümleç), zarf tümleci) kullanılması gereken yerde kullanılmamışsa anlatım bozulur. Bir tümlecin birden çok yüklem için ortak kullanımı mümkündür; ancak bu ortak tümleç yüklemlerden birine dahi uymazsa cümlede anlatım bozukluğu doğar.
Cümlenin ögeleri neyin?
Cümlenin ögeleri neyin?Cümlenin öğeleri; arasöz, yardımcı ve temel öğeler olmak üzere üç alt gruba ayrılmaktadır. Temel öğeler, anlam belirten her cümlede yüklem ve özne halinde yer alırlar. Yardımcı öğeler ise; nesne, yer tamlayıcısı, zarf tamlayıcısı ve edat tümleci olarak belirtilebilir.