AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Neden PDR okumak istiyorum?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.904
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Neden PDR okumak istiyorum?​

Sorgulamaya ve insanı anlamaya dönük, iletişimin önemli olduğu bir alan olması sebebiyle psikolojiye karşı ilginiz derslerinizdeki başarıyı etkileyecektir. Ruh sağlığı konusunda anormalin ne olduğunu öğrenmekle birlikte sorunları olan normal insanlara nasıl yardımcı olabileceğinizi zamanla öğreniyorsunuz.

Kariyer hikayesi nedir?​

Kariyer hikayesi nedir?
Savickas’a (2005) göre kariyer öyküleri, bireylerin geçmişte kendilerini nasıl algıladıklarını, şimdiki zamanda ne durumda olduklarını ve yarın ne olacağını düşündüklerini ortaya koyduğu için anlamlıdır.

Rehberlik alanında kendimi nasıl geliştirebilirim?​

Rehberlik alanında kendimi nasıl geliştirebilirim?
Kendimizi PDR Alanında Nasıl Geliştiririz?
- Özellikle mesleki bir çalışma varsa, “uff, başıma iş almayayım şimdi” diye düşünmemeli ve taşın altına elimizi hatta kalbimizi koymalıyız.
- -Mesleki Bilinci Kuşanarak –
- -Psikolojik Organizasyonlara ve Kongrelere Katılarak-
- Not Ortalamasını Yüksek Tutarak.

PDR den mezun olunca ne olunur?​

Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı lisans mezunları, Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda, Özel eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde psikolojik danışman/Rehber öğretmen olarak çalışabilirler.

Her yıl kaç PDR mezun oluyor?​

Her yıl kaç PDR mezun oluyor?
Conversation. 2020 içerisinde Pdr mezunu Meb 2630 Aile bakanlığı 500 Diyanet 60 Tsk 70 Diğer (ünv, belediye vs.)

PDR bölümü ne zaman staj yapar?​

PDR bölümü ne zaman staj yapar?
Varsa Kaçıncı Sınıfta? Bu bölümün öğrencileri 4.sınıfta, üniversite tarafından ayarlanan zorunlu bir okul stajı yapmaktadır. Bu staj kapsamında farklı kurumlarda öğrencilere deneyim kazandırmak amaçlanmaktadır.
Uzman Psikolojik Danışman Nasıl Olunur?​
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında çalışmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olma şartı bulunmaktadır. Belli alanlarda uzmanlaşmak için yüksek lisans yapmak gerekir.

Psikologlar nasıl rehber öğretmen olur?​

Psikologlar nasıl rehber öğretmen olur?
Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir. Bunun için; Pedagojik formasyon eğitimi almaları şarttır.
 
PDR okumak istemenizin birçok sebebi var. İlk olarak, bu alanda sorgulamaya ve insanı anlamaya yönelik çalışmalar yapılıyor olması oldukça etkileyici. Psikoloji, iletişimin önemli olduğu bir alandır ve bu nedenle bu alana duyduğunuz ilgi, derslerinizdeki başarınızı olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca ruh sağlığı konularında anormal durumları anlamak ve sorunları olan normal insanlara nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek de bu alanda okumayı cazip kılan noktalardan biridir.

Kariyer hikayesi ise bireylerin geçmişte kendilerini nasıl algıladıklarını, şimdiki durumlarını ve gelecekte ne olacaklarını düşündüklerini ortaya koyduğu için önemlidir. Bu hikayeler, bireylerin kendi kariyerlerini değerlendirmelerine ve gelecek planlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Rehberlik alanında kendinizi geliştirmek için birkaç öneriye de değinilmiş. Öncelikle mesleki bir çalışma söz konusu olduğunda cesaretli olmalı ve taşın altına elimizi hatta kalbimizi koymalıyız. Mesleki bilinci kuşanarak, psikolojik organizasyonlara ve kongrelere katılarak ve not ortalamasını yüksek tutarak kendimizi geliştirebiliriz.

PDR bölümünden mezun olduktan sonra rehberlik ve psikolojik danışma programı lisans mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, özel eğitim kurumlarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde psikolojik danışman veya rehber öğretmen olarak çalışabilirler.

Çeşitli kurumlardan gelen verilere göre her yıl birçok PDR mezunu yetişmektedir. 2020'de ise örneğin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2630 mezun, Aile Bakanlığı'ndan 500 mezun, Diyanet'ten 60 mezun, TSK'dan 70 mezun ve diğer kurumlardan birçok mezun yetişmiştir.

PDR bölümü genellikle 4. sınıfta staj yapmaktadır. Üniversite tarafından ayarlanan zorunlu okul stajı, öğrencilere farklı kurumlarda deneyim kazandırmayı amaçlar.

Uzman Psikolojik Danışman olabilmek için dört yıllık Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Belirli alanlarda uzmanlaşmak isteyenlerin ise yüksek lisans yapmaları önerilmektedir.

Psikologlar, Milli Eğitim Bakanlığında Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen olarak atanabilirler. Bu pozisyon için pedagojik formasyon eğitimi almak önemlidir. Psikologlar ayrıca meslek dersi öğretmenliği gibi alanlarda da görev alabilirler.
 
Geri
Üst