Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Neden mese fici?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Neden meşe fıçı?​

Her şarap meşe fıçı ile uyumlu değildir yani her şarap meşeye fıçıya girmez. Güçlü şaraplar veren üzümlerin gövdeli ve tanenli şarapları, tanenlerinin yumuşaması ve yuvarlak bir içime sahip olması için meşe fıçılarda bekletilir. Fıçı, şarabın nefes alıp vermesini ve oksijen ile tanışmasını sağlar.

Meşe fıçı nasıl kullanılır?​

Kullanım Alanları Meşe fıçılar, nefis aromaları nedeniyle birçok sıvının saklanmasında kullanılabilirler. Zeytinyağı, sirke grupları, viski, şarap, hatta elektronik sigara likitlerinde rahatlıkla kullanılabilirler. İçine sadece su doldurularak dekorasyon amaçlı bile kullanılabilirler.
Ahşap fıçı hangi ağaçtan yapılır?
O fıçılar da beyaz çamdan olmaz kızılçamdan yapılır. Şalgam fıçısı akkozak dediğimiz meşe türü bir ağaçtan olur. Zeytinyağı fıçısı kara meşeden yapılır. Şarap fıçıları ise Akkozağın ince damarlısından yapılır.
Viski fıçısı nasıl yapılır?
Viski fıçılarının üretiminde MEŞE ağacı kullanılıyor. Sert olmasına rağmen kolay şekil verilebilmesi, viskinin nefes alıp vermesine izin verecek kadar poröz (delikli) bir yapıya sahip olmasına rağmen içindeki sıvıyı dışarı sızdırmaması meşe kullanılmasının en önemli nedeni.

Şarap fıçıda ne kadar bekletilir?​

Ortalama bir şarabın fıçıda kalma süresi 6-24 ay arasındadır.

Viski meşe fıçıda ne kadar bekletilir?​

İskoçya’da yasa gereği bir içkiye viski denebilmesi için en az 3 sene meşe fıçıda beklemiş olması gerekiyor. Ancak istisnaları olmakla birlikte pek çok üretici 3 senede şişelemeyip 10-12 seneyi bekliyor.
Fıçı viski nedir?
Fıçı viskisi, birinci sınıf bir viskidir. Her renk ve tat tekdüzeliği sağlamak için çeşitli varil ve fıçılar kullanılır. Diğer bazı viskiler, tutarlılık sağlamak için birden fazla parti veya farklı yıllardan olan viskilerle birleştirilebilir. Her fıçının bitmiş viskiye benzersiz özellikler kattığına inanılıyor.
 
Geri
Üst