- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 125.020
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Neden ki ayrı mı yazılır?
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.Ki eki neye göre ayrı yazılır?
Yöntemimiz çok kolay. ki’nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki’nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki’dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki’dir ve ayrı yazılır.Hangi de ayrı yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de’nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Ki neden kullanılır?
Ki ekleri sıfat yapan, bağlaç olan ve zamir olan ki eki olarak üç ayrı görevde kullanılabilir. Sıfat yapan ki eki cümleye bitişik olarak yazılmaktadır. Sıfat yapan ki cümleden çıkarıldığı zaman cümlenin anlamında bir bozulma meydana gelir. Zamir olarak kullanılan ki eki ise isim yerine kullanılmaktadır.Iyi ki ayrı mı?
Bu sözcüğün iyiki ve iyi ki şeklinde yazıldığı sorgulanmaktadır. Sözcüğün doğru kullanımının, iyi ki biçimde olduğunu söylemek kesin olacaktır. İyi ki ayrı yazılmaktadır.Da de ne zaman ayrı yazılır?
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de.
Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
Türkçede “ki” ve imlâsı: İlgi Zamiri ki, ki Bağlacı, ki Yapım eki. – Belirtili isim tamlamasında tamlananın yerine kullanılır. – Tamlayan eklerinin üzerine gelir. – Eklendiği kelimeye bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar.
Iyi ki doğdun nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre cümlenin doğru yazılışı şu şekildedir. Cümlenin ”İyiki doğdun” şeklinde yazılması ise hatalıdır. Çünkü bu cümlede ”ki” ek olarak değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre tüm bağlaçlar ayrı yazılır.