Neden imam hatip lisesi?
İmam hatip liseleri hem üniversiteye öğrenci hazırlar hem de imam, müezzin, Kur’an kursu öğretmenliği ve dinî ilimler uzmanlığı mesleklerine adam yetiştirir. Dini ilimler, insanın ahlakının güzelleşmesine, vicdan eğitimine ve zekâ gelişimine yardım eder.İmam hatip okulu hangi kanunla ihl oldu?
22 Mayıs 1972’de yayımlanan bir yönetmelikle, İmam Hatip Okulları ortaokuldan sonra 4 yıl eğitim veren bir meslek okulu haline getirildi. 1973 yılında, o güne kadar İmam Hatip Okulları olarak anılan okullara İmam Hatip Liseleri (İHL) adı verildi.Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS’ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı’na girmesi gerekir. İmam cemaate namaz kıldırma, ezan okuma gibi din hizmetlerinde görev alır.
İmam hatip Ortaokullari nasil?
İmam Hatip Okulları ortaokul ve lise bölümlerinden oluşmaktadır. Normal ortaokul ve lise müfredatına ek olarak dini ve ahlaki eğitim veren, mesleğe ve üniversiteye öğrenci yetiştiren, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi devlet okullarıdır.
Neden imam olmalıyım?
Peygamberimizin (sav) Allah’a ve ahiret gününe inanan, güzel işler yapanlar cennete gider, müjdesi var. Bilgi beyni besler, öğrendiklerimizi uyguladığımızda amellerimiz güzelleşir, dinî ilimler ahlakımızı güzelleştirir. İmam hatipte okunan birçok ders ahlakın güzelleşmesine yardım eder.
Imam Hatip Lisesi nasıl bir lise?
İmam Hatip Okulları ortaokul ve lise bölümlerinden oluşmaktadır. Normal ortaokul ve lise müfredatına ek olarak dini ve ahlaki eğitim veren, mesleğe ve üniversiteye öğrenci yetiştiren, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen resmi devlet okullarıdır.Imam hatipler hangi hükümet döneminde açıldı?
Toparlarsak; Adnan Menderes döneminde 19, İsmet İnönü döneminde 7, Süleyman Demirel döneminde 327, Bülent Ecevit döneminde 33, Turgut Özal döneminde 90, Mesut Yılmaz döneminde 23, Tansu Çiller döneminde 13 ve Necmettin Erbakan döneminde 97 imam hatip okulu açıldığı saptanmaktadır.Hayatı boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Türkiye’nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Celalettin Ökten, vefatının 58. yılında anılıyor.
İmam hatip liselerinin avantajları nelerdir?
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur’an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
Imam hatip lisesi mezunları öğretmen olabilir mi?
İmam Hatip Liselerinde okuyan öğrenciler üniversite sınavlarında ek puan kazanırlar. Bu nedenle İmam Hatip okuyan kişilerin bu bölümü seçmeleri tercih edilmektedir. Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra KPSS sınavına girilmeli ve yüksek puan almaları gerekmektedir. Daha sonra öğretmenlik alımları başlamaktadır.
İmam hatiplik yapmak ne demek?
Hatip;Cuma ve bayram namazlarından önce hutbe okuyan kişiye denir. Camilerde namaz kıldıran kişiler genellikle imam olarak adlandırılır.Bu kişiler aslında imam-ı hatiptir. Bu kişilere hatip de denilir.Hatip kelimesi dini anlam dışında konuşmacı olarak da adlandırılır.Imam hatipler neden Kapatilmali?
İmam hatipler, gericiliğin kadro ve taban kaynağıdır. İtaat ve biat eden, kul yetiştiren, soru sorma yeteneğini ve merak etme yetisini yitirmiş sürüler yetiştirme mekanizmasıdır. Mevcut halleriyle Tevhid-i Tedrisat yasasına aykırıdırlar. İnsanlığın en önemli kazanımlarından olan laiklik ilkesine aykırıdırlar.İmam Hatip Okullarının temel gayesi kendisi ve yaşadığı toplum için bilgili, kültürlü, başarılı, kendine güvenen, inançlı gençler yetiştirmek; 21. yüzyılda gelişen ihtiyaçlara cevap verecek bireyler olarak onları hayata hazırlamak; insana değer veren, problemlere çözüm üretebilen milli ve manevi değerlerini koruyan ve …
İmam hatip ne olabilir?
İmam hatip lisesi mezunu olanların imam olabilmesinin yanında düz liseden mezun olduktan sonra ilahiyatta 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans eğitimi alan kişiler de imam olabiliyor. Sadece erkeklerin yapabildiği imamlık mesleği için hafızlık şart değildir.
İmam hatip liselerini ilk kim kurdu?
İmam hatiplerin kurucusu ve ilk müdürü: Mahmut Celalettin Ökten.