AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Neden hayvanlar uzerinde deney yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Neden hayvanlar üzerinde deney yapılır?​

Ancak yeni bir ilaç üretmek ya da var olan ilacı geliştirmek isteyen bir bilim insanı deney yaparken canlı bir varlığa ihtiyaç duyar. Çünkü ilacın içeriğini doğrulayabilmesi için canlı vücudunun tepkisini ve yan etkilerini ölçmek zorundadır. Bu ve benzeri deneylerin tamamında da denek olarak hayvanlar kullanılmaktadır.
Hayvan Deneyleri neden yasaklanmalı?
Hayvanlar üzerinde fiziki ya da psikolojik acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir. Uluslararası beyannameler tüm ülkeler için geçerlidir. Hayvanlar üstünde yapılan deneyler her ülkede acilen yasaklanmalıdır.

Deney hayvanları neye göre seçilir?​

Deneyin planlanması aşamasında kullanılacak hayvanların “tür, soy, altsoy, mikrobiyolojik ve genetik statüleri gibi bilgileri göz önüne alınarak seçilmelidir. Seçilen modelin çok iyi tanımlanmış olması ve diğer araştırmacılara yol gösterici olması için önemlidir.
Hayvanlar üzerinde test yapmak yerine ne kullanılır?
Deney hayvanı yerine kullanılabilecek alternatif yöntemler arasında hücre ve doku kültürleri, tahlil metodları, video kullanımı, bilgisayar metodları ve yapay modellerin kullanımı, tek hücreli organizmaların kullanımı ve epidemiyolojik çalışmalar sayılabilir.

Hayvanlar üzerinde deney yapmak yasak mı?​

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Kozmetik Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak hayvanları da koruyan bir madde ekledi. Artık piyasaya sürülmüş kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasaklandı. Yönetmeliğe göre bundan sonra hiçbir kozmetik ürün için hayvanlar üzerinde deney yapılmayacak.
Signal hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu?
Hayvanlar üzerinde deney yapan kozmetik firmaları: Clean, Neutrogena, Nivea, Olay, Old Spice, Organix, Pampers, Pantene, Procter & Gamble, Purex, Ralph Lauren, Reckitt Benckiser, Schwarzkopf, Signal, Tommy Hilfiger, Vaseline, Vichy, Vicks, Victoria’s Secret, Yves Rocher.

Hayvanlar olmadan nasıl test yapılır?​

In vitro testler, ilaçların ve kimyasalların hayvanlar üzerinde denenmesi yerine laboratuvar ortamında üretilmiş hücre ve doku kültürleri üzerinde denenmelerini kapsar. Bu hücre veya doku kültürleri hayvanlardan alınan hücrelerin uygun laboratuvar koşullarında çoğaltılmasıyla elde edilir.
Hayvan deneyleri güvenilir mi?
İnsan hastalıklarının %2’den azı (%1.16), hayvanlarda görülüyor. Hayvan testleri ve insan sonuçları ancak %5- %25 oranında birbirini tutuyor. Hayvan deneyleri üzerinde başarıya ulaşmış ilaçların %95’i, insan için yararsız olduğu ya da insan için tehlikeli olduğu gerekçesiyle doğrudan atılıyor.

Psikologlar neden deney yapar?​

Yöntemler Dizgesi Yasal ve ahlaksal sorunlar nedeniyle deneysel psikologlar hayvanlar üzerinde araştırma yaparlar. Deneyler ile değişik çevre koşullarının davranışı nasıl etkilediği araştırmalar ile bulunmaya çalışılır.
 
Geri
Üst