AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Neden endise duyariz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Neden endişe duyarız?​

Endişe duygusu, yaşamda karşılaşılan, işini yitirme, bir ilişkinin bozulması, ciddi bir hastalık, büyük bir kaza ya da bir yakının ölümü gibi olayların sonucu olabilir. Böylesi durumlarda endişe duymak olağandır ve çoğu kez kısıtlı bir süre endişe duyarız.

Kaygıyı nasıl önlenir?​

Yoğun endişe stres seviyesini çok fazla yükseltebilir, anksiyeteyi tetikleyebilir ve günlük hayatta yapılması gereken şeyleri engelleyebilir….O ana odaklanmak ve benliğin bilincinde olmak rahatlamanızı sağlar.
- Nefes egzersizlerini uygulayın.
- Bir yakınınızla konuşun.
- Mindfulness tekniklerini deneyin.
Kaygı ve Endişelerden Nasıl Kurtulunur?
- Kaygı ve endişelerinizin hangi olaydan kaynaklandığı ile ilgili düşünün,
- Kaygıya yol açan etkenlerle yüzleşin.
- Düşünce biçiminizi değiştirin,
- Aynı anda bir çok işi yapmamaya çalışın.
- Derin nefes alıp verin.
- Kaygıyı artırabilen kafeinli maddeleri (çay, kahve, kola) azaltın.
Bunalma hissi neden olur?
Bunaltı (Kaygı / Anksiyete), strese ya da tehlikeye karşı verilen normal psikolojik bir tepkidir. Böylesi zamanlarda, kaygının işlevsel bir doğasının olduğunu söylemek mümkündür, çünkü bu duygu vücudu harekete geçmesi yönünde hazırlarken aynı zamanda performansının daha iyi / başarılı olmasına da yardımcı olur.
Huzursuzluk hissi neden olur?
Nörolojik ve psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk nörolojik veya psikiyatrik nedenlere bağlı olabilir. Psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk; yaygın anksiyete bozukluğu (GAD), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), şizofreni ve bipolar bozukluk gibi nazı psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanabilir.

Neden bir insan korkar?​

Peki, korku duygusu nasıl oluşuyor? Korkular uzmanlara göre genetik olabildiği gibi anılar veya öğrenilmiş davranışlardan kaynaklanabiliyor. Örneğin hiç ayı görmesek de ayıdan korkarız. Çünkü beynimiz daha önce duyduğu bir hikayeden ya da gördüğü bir filmden ayının tehlikeli olduğu mesajını bize iletirmiş.

Anksiyeteyi yenmek için ne yapmalı?​

Anksiyete & Panik Atak Krizi Sırasında Ne Yapılmalı?
- Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayın.
- Ayağa kalkın ve vücudunuzu dik tutun.
- 3. İçinde bulunduğunuz an’a odaklanın.
- Derin nefes alıp verin.
- Yaşadıklarınızı yeniden isimlendirin.
- Düşüncelerinizin doğruluğunu yeniden kontrol edin.
Genelleştirilmiş korku bozukluğu tedavisinde psikoterapi veya ilaçlar, özellikle seçici serotonin gerialım engelleyicileri (SSRI), seçici serotonin-noradrenalin gerialım engelleyicileri (SNRI) veya etkin madde pregabalin söz konusudur. Her iki tedavinin amacı korkuyu katlanabilir bir düzeye indirgemektir.
Aşırı korku nelere sebep olur?
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
Bayılacak gibi olma hissi neden olur?
Panik atak hastalarında ‘ya bayılırsam’ korkusu oldukça sık görülür. Kişiler bu korku esnasında bir yere tutunur ya da aniden yere oturabilir. Bu hissi sıkça yaşayan kişiler hayatlarını oldukça kısıtlayarak sokağa çıkamaz hale gelebilir.

Aniden gelen iç sıkıntısı neden olur?​

Kişide herhangi bir hastalık yoksa ruhsal sorunların akabinde veya birden gelişen korku ve heyecan durumlarından sonra iç sıkıntısı yaşanabilir. Bu tip vakalarda kimi zaman iç sıkıntısı dışında kalp ve akciğer gibi önemli diğer organlarda bir hastalık olabilir.

Huzursuzluk hissi nasıl geçer?​

Pek çok kişi, günlük hayatta canlarının çok fazla sıkıldığını söylemektedir. Sebepsiz yere gelen bu sıkılma hali, huzursuzluk yaratır….İç sıkıntısına iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Film izlemek.
- Yemek yapmak.
- Müzik dinlemek.
- Dini ibadetleri artırmak.
- Yürüyüş yapmak.
- Yazı yazmak.
- Sohbet etmek.
- İyilik yapmak.
Bu sendromda ağrılar akut olarak da başlayabildiği gibi yavaş yavaş da gelişebilir. Hastaların şikayetleri yorgunluk, soğuk hava, hareketsizlik, aşırı egzersiz ve duygusal gerilim ile artar; sıcak, masaj ve germe ile de azalır.
Çok korkuyorum ne yapmalıyım?
5 öneri ile açıklayalım.
- Korkunun Nedenini Düşünün.
- Korkulara Sahip Olmanın Normal Olduğunu Kabul Edin.
- 3. Korkularınızın Hayatınızda Nasıl Bir Etkisi Olduğunu Düşünün.
- Korkularınızla Yüzleştiğinizi ve Onları Yendiğinizi Hayal Edin.
- Korkularınızla Kademeli Bir Şekilde Yüzleşin.
İnsanlar en çok neden korkar?
Bazı korkularımız genetik olabilir. Örneğin; agorafobi, panik bozukluk ve çeşitli fobilerin genetik olabileceğini söyleyen çalışmalar mevcuttur. Aslına bakılırsa korkuların genetik olmasının yanı sıra yaşamın bir parçası olduğunu da söyleyebiliriz.
 
Geri
Üst