AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Neden dua ederiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Neden dua ederiz?​

Duanın amacı nedir? -Dua etmek, Tanrı’yla iletişim kurmanın en yaygın yollarından biridir. Dualar sesli, sessiz, içten geldiği şekilde veya belli bir düzende, zamanlı veya zamansız, zorunlu veya gönüllü yapılabilir. Dualarda bir ihtiyaç, şükür, umut, mutluluk ve hatta mutsuzluk dile getirilebilir.

Dua okuyunca ne olur?​

Allah’ın inayetine varan yol ısınır ve aydınlanır. Yavaş yavaş bir iç huzuru, sinir ve ruh işleyişlerinin bir ahengi, fakirliğe, iftiraya, üzüntüye, acıya, hastalığa, ölüme karşı bir dayanıklılık peyda olur.” Carrel’in tespitlerine göre dua insan bedeni ve ruhu üzerinde bu kadar etkilidir.

Yüce Allaha nasıl dua etmeliyiz?​

Yüce Allaha nasıl dua etmeliyiz?
-Yüce Allah’a karşı hürmetli bir tavır takınmak, saygıyla dileğini arz etmek. – Bağırıp çağırmadan, alçak bir sesle, tevazu ile dua yapmak. – Öncelikle tövbe ederek günahlarından arınmak. – Sessiz ve gizli bir şekilde, kıbleye yönelerek dua etmek.

Ölen kişi ona dua edeni bilir mi?​

Ölen kişi ona dua edeni bilir mi?
Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Dua edince insan ne hisseder?​

Dua, samimi ve içten bir şekilde Allah’a sığınma ve yakarışı, Allah’ın yüceliği karşısındaki güçsüzlüğün itiraf edilmesini, sevgi ve tazim duyguları içerisinde O’nun lütfunu, yardımını ve affını dilemeyi ifade eder. İnsan ve Allah arasındaki bu iletişim herhangi bir zaman ve mekanla sınırlanamaz.

Dua nedir neden dua etmeliyiz?​

Mümin kullar kaza ve belalardan korunmak, tövbe etmek, yardım istemek ve bağışlanmak için sık sık dua okur. Dua etmenin zamanı ve mekanı yoktur. Her zaman her yerde dua edilebilir. ”Dua, ibadetin kendisidir” hadisi duanın dinimizde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Nasıl Dua Edilir?​

Nasıl Dua Edilir?
Sahih hadis-i şerif kaynaklarında belirtilen “–Sizden biriniz namaz kıldığı vakit, önce Rabbini tâzim ve senâ etsin, sonra Peygamber’e salavat getirsin, bundan sonra da istediği şekilde dua etsin!” (Ebû Dâvûd, Vitir, 23/1481) rivayete göre ilk Allah’a şükür sonra Efendimiz (SAV)’e salavat ve en sonda kendi …
 
Dua etmek, insanların Tanrı ile iletişim kurmanın en yaygın yollarından biridir. Dualar genellikle ihtiyaç, şükür, umut, mutluluk veya mutsuzluk gibi duyguları dile getirmek için yapılır. Dualar sesli, sessiz, içten geldiği şekilde veya belli bir düzende, zamanlı veya zamansız, zorunlu veya gönüllü olarak yapılabilir.

Dua okunduğunda, inançlı insanlar Allah'ın inayetine doğru bir adım atmış olurlar. Dua etme eylemi, insanın iç huzurunu artırabilir, ruh sağlığını destekleyebilir ve zorluklarla baş etme gücünü artırabilir. Bilim insanlarından Carrel'in dediği gibi, dua insan bedeni ve ruh üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

Yüce Allah'a dua etmek için hürmetli bir tavır takınmak, saygıyla dileğini iletmek önemlidir. Bağırıp çağırmadan, alçak bir sesle, tevazu ile dua etmek uygun olabilir. Duaların ardında tövbe etmek, günahlardan arınmak da önemli bir adımdır. Dua ederken sessiz ve gizli bir şekilde, kıbleye yönelmek de tavsiye edilen bir uygulamadır.

Ölen bir kişinin, kendisine dua edenleri bilebildiğine dair inançlar vardır. Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle iletişimde olduklarına dair rivayetler bulunmaktadır. Ölülerin, kendilerine yapılan duaları ve manevi hediyeleri kimlerden aldıklarını bilebildikleri söylenmektedir.

Dua ettiğinizde insan, samimi ve içten bir şekilde Allah'a sığınma, O'nun yüceliği karşısındaki güçsüzlüğünü kabul etme, sevgi ve tazim duyguları içinde O'nun lütfunu, yardımını ve affını dileme duygusunu hissedebilir. Bu, insan ile Allah arasındaki özel bir iletişimi ifade eder ve insanın manevi olarak huzur bulmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst