AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Neden cenede sivilce cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Neden çenede sivilce çıkar?​

Çenede çıkan sivilceler genelde hormonal sebeplidir. Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur. Bu değişime bağlı olarak çene ve çevresinde sivilce yani akne oluşumu görülür.

Sivilce hangi hormondan çıkar?​

Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.

Çenede çıkan sivilceye ne iyi gelir?​

Çenede çıkan sivilceye ne iyi gelir?
Karanfil yağı antienflamatuar bir yağdır. Bu özelliği sayesinde iltihaplı sivilceleri yok eder. Üstelik uygulaması da çok kolaydır. Tek yapmanız gereken birkaç damla karanfil yağını bir pamuk yardımıyla sivilcelerin üzerine uygulamak.

Hormonal Sivilce nasıl geçer?​

Adet döneminde ortaya çıkan hormonal akneyi geçirmenin en önemli yolu temizlik adımından geçiyor. Düzenli olarak cildini temizlemek hormonal aknelerin azalmasına ve çıkmamasına yardımcı olabilir. Günde en az iki kere cildini yağlı ciltler için olan yüz yıkama jeliyle temizlemelisin.

Sivilce için hangi testler yapılır?​

Yağ Bezi Hastalıkları Testleri (Sivilce, Saçlı Deride Kepeklenme) Karaciğer fonksiyonları ve kan yağlarına bakılarak yağ bezi hastalıkları test edilmektedir. Tedavi süreci yaklaşık olarak 6 ay sürer. Bu süre boyunca biri başlangıçta olacak şekilde hasta 2 ayda bir 3 kez kan tahlili yaptırır.

Prolaktin sivilce yapar mı?​

Prolaktin sivilce yapar mı?
Testosteron ve prolaktin fazlalığı meydana geldiğinde, yağ bezleri ve kıl kökü uyarılır. Yağ bezlerinin aktiflenmesi sonucunda da yağlanma ortaya çıkar, sivilceler oluşuyor.
Çene altında sivilce ne demek?​
Bir araştırma, hormonal aknenin esas olarak yüzün alt kısmında, yani çene ve çene hattınız yoğunlaştığını söylüyor. Başka bir deyişle, yüzünüzün bu kısmındaki sivilce, hormon üretimini düzenleyen endokrin sisteminizle ilgilidir. Genellikle, vücudunuzda aşırı androjen olduğunda yağ bezleriniz aşırı aktif hale gelir.
Kistik sivilce çenesi nasıl oluşur?​
Kistik sivilce çenede standart bir beyaz kafaya sahip olabilir. Yanaklarda, alında ve hatta sırtta kistik akne oluşabilir. Ağrılı şekilde oluşan çene sivilceleri bağırsak hastalıklarına da işaret edebileceğinden dolayı geçmediği zaman uzmana başvurulması gerekir.

Çene bölgesinde ağrılı sivilce oluşabilir?​

Çene bölgesinde ağrılı sivilce oluşabilir?
Çenede oluşan ağrılı sivilceler ortadan kalkmadığı zaman bağırsak ile alakalı sorunlara işaret edebilir. Bunun içinde uzman bir dermatoloğa başvurulması gerekmektedir. Cilt bakım uzmanlarına göre çene alanları sivilce oluşması adına en rahat alandır. Yaygın olarak sivilce sorunları çene bölgesinde sık şekilde gözlemlenir.

Hangi yaşlarında sivilce sorunu yaşanır?​

Yaygın olarak sivilce sorunları çene bölgesinde sık şekilde gözlemlenir. Özellikle 20 yaşından büyük kadınlarda ve erkeklerde daha fazla gözlemlenir. Hormonların dalgalanma ve cilt bakımı alışkanlıkları kaydığında bakteriler büyür ve çatlaklar oluşur.

Ne işe yarar ki kistik bir sivilce?​

Bu durumun en kötü yanı kurtulmanın son derece zor olmasıdır. Çene üzerinde sivilceler genellikle kendini derin ve kistik olarak sunar. Bunun neden olduğunu ve neden çıkarılmasının zor olduğunu anlatmadan önce kistik bir sivilcenin anatomisine ve nasıl oluştuğunu belirlemek gerekir. Bir gözenek, kir, yağ veya enkaz ile tıkanır.
 
Çenede sivilce oluşumuna neden olan hormonal değişiklikler genellikle endokrin sistemindeki dengesizliklerden kaynaklanır. Bu durumda yağ bezlerini aşırı uyarıp gözenekleri tıkayan yüksek seviyedeki androjen hormonları etkili olabilir. Androjenler, özellikle testosteron, yağ bezlerinin aşırı çalışmasına neden olarak sivilce oluşumunu teşvik edebilir.

Çene bölgesinde çıkan sivilcelere karşı karanfil yağı gibi antienflamatuar özelliklere sahip yağlar oldukça faydalı olabilir. Karanfil yağı, içerdiği bileşenler sayesinde iltihaplı sivilceleri azaltabilir ve cildi temizleyerek sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Düzenli temizlik ve uygun akne bakımı da çenede çıkan hormonal sivilcelerin azalmasına ve önlenmesine yardımcı olabilir.

Çene altında oluşan sivilcelerin hormonel akne ile ilişkili olduğu belirtiliyor. Hormonel akne genellikle çene ve çene hattında yoğunlaşabilir ve aşırı androjen seviyelerinin bir sonucu olabilir. Kistik sivilceler ise derin ve ağrılı olabilir, hatta bağırsak sağlığı sorunlarına işaret edebilir.

Ağrılı sivilceler özellikle çenede uzun süre geçmeyen durumlarda uzman bir dermatoloğa danışılması gerekebilir. Hormonal değişikliklerin etkisiyle sivilce sorunları özellikle genç erkek ve kadınlarda yaygın olabilir.

Sonuç olarak, çene bölgesinde hormonal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan sivilcelerle mücadele etmek için düzenli cilt bakımı, uygun temizlik rutinleri ve antienflamatuar özelliklere sahip doğal yağlar gibi tedaviler uygulanabilir. Ayrıca ağrılı veya kistik sivilceler konusunda uzman bir doktora başvurmak önemlidir.
 
Geri
Üst