- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Neden boğulacak gibi oluyorum?
Anksiyete bozuklukları, panik bozukluk, posttravmatik stres bozukluğu gibi hastalıklarda görülebilir. Bu hastalar nefes darlıklarını ‘derin nefes almakta zorluk çekiyorum, akciğerime yeterince hava alamıyorum, boğulacak gibi oluyorum’ şeklinde ifade ederler.Bir insanın nefesi neden kesilir?
Nefes darlığı genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı gelişebilir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da olabilir.
Dispne ne demek?
NEFES DARLIĞI (DİSPNE) Kişinin soluk alıp verdiğinin ve solunumunu güçlükle yürüttüğünün farkına varmasıdır. Normal bir kişi dakikada 16 solunum yapar ve her solunumla 500 cc hava alıp, verir.
Nefes kesilmesi ne demek?
Tıp dilinde dispne olarak da bilinen nefes darlığı; nefesin yetmemesi, derin nefes alamamak ya da hava açlığı çekmek olarak tanımlanabilir. Normalde solunum, beyin tarafından bilinçsizce yapılan ve kişi dikkatini vermedikçe fark edilmeyen bir eylemdir.Dispne neden olur?
Dispnenin en yaygın nedenleri astım, kalp yetmezliği, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ( KOAH ), intersitisyel akciğer hastalığı, zatürre (pnömoni), ve anksiyete gibi psikojenik problemlerdir. Eğer nefes darlığı ani başlangıçlı ise buna akut dispne denir.
Dispne hastalığı nasıl tedavi edilir?
Dispne astımla ilişkili ise, bronkodilatörler (akciğer havayolları genişleticiler) ve steroid tedavilerinden başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak dispne zatürre (pnömoni) gibi infeksiyonlardan kaynaklanıyorsa antibiyotikler rahatlamayı sağlar.