AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Neden bazi yildizlar daha parlak?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Neden bazı yıldızlar daha parlak?​

Yıldızlardan gelen ışınlar Dünya’nın atmosferinde hareket ederken farklı yoğunluktaki ve sıcaklıktaki bölgelerden geçerken farklı oranlarda yön değiştirir. Yıldızdan gelen ışınların büyük oranda saçıldığı durumda yıldız kaybolmuş gibi görünürken, saçılma oranı düşükse daha parlak görünür.
Dünyada en parlak yıldız hangisi?
Sirius yıldızı, Orion (Avcı) takımyıldızını takip eden Canis Major takımyıldızının en parlak üyesi. Kış Altıgeni’nin de bir bileşenidir. Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında.

Yıldız ceşitleri nelerdir?​

Evrende Var Olan Yıldız Türleri
Yıldızların ışıkları neden titreşir gibi görünür?
Oysa yıldızların açısal büyüklükleri çok uzak oldukları için “noktasal“dır. Bize gelen ışıkları, atmosferimizden aşırı ince bir ışın demeti olarak geçer. Bu ince ışın demeti de, atmosferimizdeki çalkanlılar nedeniyle çok kolay deforme olur ve ortaya bu titreşimli görüntü çıkar.
Yıldızların yanıp söner gibi görünmesinin de nedeni atmosferdir. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
En güzel yıldız hangisi?
Parlak yıldızlar listesi

En parlak yıldız güneş midir?​

İnsanoğlu tarihin her döneminde en parlak yıldızın hangisi olduğu hakkında sorular sormuş, hatta bir seviye ötesine giderek, tartışmalara bunu konu etmiştir. Yakın dönemde ise bu sorunun cevabı bellidir: Herkes Güneş’in bize yakınlığından dolayı görünen en parlak yıldız olduğunu söyleyecektir.
En küçük yıldız dünyadan ne kadar büyüktür?
Cambridge Üniversitesi’nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya’ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn’ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş’inkinin sadece %8’i kadar.

Kaç tane yıldız çeşidi vardır?​

Ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz. Evren’deki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerek. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşıyorsunuz, 22 sıfırlı. 10 sekstilyon. Evren’de 10 sekstilyon yıldız var.
En küçük yıldızlara ne denir?
Daha fazla sıkışmanın oluşması için yeterince büyük olmayan bu yıldızlara beyaz cüce denir. Her ne kadar yıldızlar plazma yuvarları olarak tanımlansalar da beyaz cücenin içindeki eksicik (elektron) yozlaşmış madde artık plazma değildir. Beyaz cüceler oldukça uzun zaman sonra kara cücelere dönüşeceklerdir.
Evet, şu yazımızda detaylı biçimde anlattığımız gibi, geceleri yıldızların ışıkları göz kırpar gibi titreşir ve bazen de bu titreşim sırasında değişik renklere bürünüyorlarmış gibi görünür. Ancak, gezegenlerden (Venüs, Satürn, Jüpiter, Mars) bize gelen ışıklar sabit ve durağan görünür gökyüzünde titreşmezler.
Yıldızlar neden bize göz kırpar?
Yıldızların ışığı bize erişmeden önce Dünya’yı çevreleyen havanın içinden geçer. Bu hava katmanı sürekli hareket etmekte ve değişmektedir. Bu yüzden yıldızlar bir parlayıp bir sönüyormuş gibi görünürler. Bize göz kırpıyormuş gibi gelmelerinin nedeni de budur.

Havada yanıp sönen şey nedir?​

Yıldızlar, gezegenler, hatta Güneş ve Ay bile değişik miktarda da olsa yanıp söner. Yani atmosfer dışında konumlanmış her şey yanıp söner. “Yanıp sönme” sözcük öbeğini astronomik terim “astronomik ışıldama/parlama” olarak ifade edilebilir.
 
Geri
Üst