- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Neden 3 sodyum 2 potasyum?
Hücre içi sodyum yoğunluğunun düşük, potasyum yoğunluğunun yüksek tutulması gerekir. İşte hücre zarında bulunan sodyum-potasyum pompası, aktif çalışarak yani ATP harcayarak, her çalışma döngüsünde taşıyıcı proteinler aracılığıyla 3 sodyumu hücre dışına alırken, 2 potasyum iyonunu hücre içine alır.Sodyum potasyum dengesi nasıl sağlanır?
sodyum potasyum dengesi- sodyum ve potasyum arasında belirli bir denge bulunması, kalp atışını sağlayan dinlenme ve kasılma hareketleri için esastır.
- yeşil erik & tuz ikilisi bir nevi.
- izotonik sporcu içecekleri ile kolayca sağlanabilen dengedir.
- bu dengeyi aldosteron adlı streoit hormon sağlar.
Sodyum ve potasyum nelerde var?
Sodyum ve potasyum nelerde var?Kan basıncı yüksek kişiler için özellikle önemlidir ve kalp hastalığını ve felç riskini azaltabilir.
- FASULYE. Fasulye ve mercimek hem iyi potasyum kaynaklarıdır.
- PATATES. Beyaz patates her zaman en yoğun besinli sebzeler olarak kabul edilmez.
- PANCAR.
- YABAN HAVUCU.
- ISPANAK.
- DOMATES SOSU.
- PORTAKAL VE PORTAKAL SUYU.
- YOĞURT.
Sodyum potasyum neden düşer?
Potasyum düşüklüğü aşırı kusma, idrar söktürücü ilaçların fazla alınması, bazı böbrek hastalıkları, aşırı alkol tüketimi, fazla miktarda kabızlık ilacı alınması, magnezyum eksikliğinde, aşırı kahve tüketiminde ve aldosteron hormonunun böbrek üstü bezinden aşırı şekilde salgılanması nedeniyle oluşmaktadır.Sodyum tansiyona iyi gelir mi?
Potasyum kişiyi hipertansiyondan korurken, fazla sodyum yani tuz kan basıncını yükseltiyor. Potasyum, sodyumla birlikte hücre içi ve dışında sıvı ve mineral dengesinin sağlanmasına, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur ve besinlerin hücre içine geçişini sağlar.Potasyum yükseltmek için ne yemeli?
Potasyum yükseltmek için ne yemeli?Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Yüksek potasyumlu gıdalar yerine elma,yaban mersini, kiraz, kızılcık, greyfurt, ahududu, kuşkonmaz, lahana, salatalık, soğan, salatalık, yeşil bezelye, yeşil biber, tavuk, ton balığı, yumurta ve kaşar gibi potasyum oranı düşük gıdalar tüketin.
Sodyum içeriği en yüksek 10 yiyecek
- Jambon, salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
- Pizza çeşitleri.
- Konserve çorbalar, salata sosları ve soya sosu.
- Peynirler.
- Turşu ve turşu suları
- Ekmek ve sandviçler.
- Et ve tavuk suyu tabletleri.
- Tuz eklenmiş badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar, krakerler, patates cipsleri.