- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ne kadar kıdem tazminatı alırım 2021?
Kıdem tazminatı tavanı 2021 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınlamış olduğu genelge ile belirlenmiştir. İşbu genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı 01.01Kıdem tazminatı şartları nelerdir?
Kıdem tazminatı şartları nelerdir?Kıdem tazminatı talep edebilmek için kural olarak işçinin aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması gerekmektedir. Yani iş sözleşmesinin işçinin işe başladığı tarihten itibaren en az bir yıl devam etmiş olması gerekir ve iş sözleşmesinin İş Kanunu hükümlerine tabi olması gerekir.
Kıdem ve ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem ve ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?İhbar tazminatı hesaplanırken, işçinin son aldığı brüt ücret esas alınır. Bu brüt ücret haftalık olarak hesaplanarak, işçinin çalıştığı süreye göre doğan ihbar süresi ile çarpılır. Bu ücretten gelir ve damga vergisi kesilerek alınacak ücret belirlenir.
Kıdem tazminatı nasıl Hesaplaniyor?
Kıdem tazminatı çalışanın, çalıştığı süreye göre belirlenmektedir. Şöyle ki Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.Istifa halinde tazminat alınır mı?
Istifa halinde tazminat alınır mı?İSTİFA EDEN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? İstifa eden işçi normalde kıdem tazminatı alamaz. Ancak bazı durumlarda haklı nedenlerle istifa eden işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. Bazı durumlarda işçi istifa etmiş olsa bile kıdem tazminatına hak kazabilmektedir.
Tazminatı kimler alabilir?
Tazminatı kimler alabilir?Şirket tarafından “haklı olmayan” sebeplerle işte çıkarılan ve o iş yerinde en az 1 senedir çalışan herkes kıdem tazminatından yararlanabilir. Kıdem tazminatı yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi 1 yılı dolduran ve işveren tarafından iş akdi sonlandırılan çalışanlara verilir.
Ihbar tazminatı nasıl hesaplanır örnek?
Bu durumda, ihbar süresi 8 hafta olarak değerlendirilir.- Günlük brüt ihbar tutarı: 3.000 / 30 = 100 TL.
- Brüt ihbar tazminatı tutarı: 56 X 100 = 5.600 TL (8 haftayı 7 gün ile çarparak ihbar süresini gün olarak bulduk)
- Gelir vergisi: 5.600 X %15 = 840 TL.
- Damga vergisi: 5.600 X binde 7,59 = 42,50 TL.