Ne gibi durumlarda oruc tutulmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ne gibi durumlarda oruç tutulmaz?​

Hangi hallerde Ramazan ayında oruç tutulmayabilir?

Oruçluyken spor yapmak zayıflatır mı?​

Asla oruçluyken spor yapmayın çünkü aksi takdirde vücutta yıkım artar, kortisol yükselir, kaslar azalır, yağlar artar, kas gücünde yüzde 3-12 oranında azalma olur; yani spor yarardan çok zarar verir.
Keyfi olarak tutulmayan Ramazan orucunun cezası nedir?
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder.
Oruçluyken spor yapmak zararlı mı?
“Aç karnına spor yapmaya alışkın bir kişi, kan şekeri etkilenmiyorsa oruç tutarken iftara kadar olan süreçte spor yapabilir.

Hangi hastalar oruç tutamaz?​

Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı olduğu belirtiliyor. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü uzmanları, kronik hastalara oruç ile ilgili uyarılarda bulundu.

Hastayken oruç tutmamak günah mı?​

Hasta eğer belirtisizse ya da hafif belirtiler yaşıyorsa orucunu tutabilir. Ancak virüsten çok etkilendiyse ve oruç onu güçsüz düşürecekse tutamadığı oruçları iyileştikten sonra tutması önerilir. Öte yandan, oruca niyet ettikten sonra kişi kendini hasta hissederse ve dayanamayacak durumdaysa orucunu bozabilir.
Keyfi oruç tutulmazsa ne olur?
Keffâret ve adak oruçları ile nâfile oruçların başlanıp bozulması durumunda kazâ edilmeleri gereklidir. Ramazan’da bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancak mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günahtır.
Bilerek tutulmayan orucun kazası nasıl olur?
Oruç keffareti, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.

Hasta olan bir kişi oruç tutabilir mi?​

Din İşleri Yüksek Kurulunun sitesinde yer alan bilgilere göre, uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta Ramazan’da oruç tutmayabilir. Kişinin hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fidye verir.

Hasta olunca orucu bozmak gerekir mi?​

Hangi şeyler orucu bozup sadece kazayı gerektirir? Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir.
 
Geri
Üst