Ne gibi durumlarda namaz bozulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.156
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ne gibi durumlarda namaz bozulur?​

Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa namazı bozması vacip olur. Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz.

Namazda bacakların birbirine değmesi günah mi?​

İnce çorap giyilmediği yani bacakların birbirine temas etmesiyle namaz bozulmaz. Ayaklara kadar uzanan entari ile kılınan namazda içine pijama vs. giymek mecburi değildir. Efendimiz (SAV), mescitte erkeklerin arkasında namaz kılan kadınlara erkeklerden önce başlarını kaldırmamaları gerektiğini ifade etmişti.
Namaz kılarken şaşırmak namazı bozar mı?
Cevap: Herhangi bir namazı kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, ayet ve tespih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur. Namazın içindeki farzlara Rükün denir.
Diş arasında kalan yemek artıkları orucu bozar mı?
Cevap: Diş aralarında kalan ve dışarı atılmasından âciz kalman bir şey, tükürük akıntısıyla birlikte karına giderse muaf sayılır. Ama bu şey, dışarı atmak mümkün olduğu halde, atılmaz da tükürükle beraber yutulursa oruç bozulur.

Ağzına yemek gelmesi abdesti bozar mı?​

Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek, ister safra, ister kan olsun, abdesti bozar. Balgam ise tükürük hükmünde olup abdesti bozmaz. Ağız dolusu sayılmanın ölçüsü, gelen kusmuğun zorlanmadan tutulamayacak bir durumda olmasıdır.

Ince başörtüsü ile namaz kılınır mı?​

Namaz kılmak için Kur’ân’da baş örtüsü şartı getirilmemiştir. Ancak hadislerde ve fıkıh kitaplarında kadının namaz kılmak için saçlarının ve el yüz hariç bütün bedeninin örtülü olması önerilmektedir. Ama Kur’ân’da böyle bir hüküm yoktur.
Namazı iade etmek ne demek?
İbadetin ifasında fesad dışında kalan orta derecede bir eksikliğin bulunması, meselâ namazda bir vâcibin terki veya tahrîmen mekruhun işlenmesi halinde bu namazın vakti içinde iadesi vâcip, vakti çıktıktan sonra ise namazın şart ve rükünlerinin tam olması sebebiyle sadece menduptur.
Yanlış namaz kılmak günah mı?
Cevap: Namazda yanılma, günah işleme değildir.

Namazda şaşırdım ne yapmalıyım?​

Cevap: Herhangi bir namazı kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, ayet ve tespih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur.
 
Geri
Üst