AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nazogastrik sonda endikasyonlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nazogastrik sonda endikasyonları nelerdir?​

Nazogastrik sonda takma endikasyonları; üst gastrointestinal sis- tem kanaması (tanı ve tedavi amacıyla), intihar ve kaza sonrası mide boşaltımı ve yıkanması, acil cerrahi gereken durumlarda mide içeriği- nin boşaltılması, pilor stenozu, ileus, oral alımı zor olan hastalarda enteral besleme, bilinci kapalı hastada …

Nazogastrik sonda kimlere uygulanır?​

Nazogastrik sonda ( Beslenme sondası ) neden takılır?
Sıvı dengesi kaç olmalı?
25-30 ml/kg/gün olacak şekilde su alması sağlanmalı. Yatan hastalarda gastrointestinal, üriner ve insensible kayıpların takibi zordur. Hastalar sıvı kayıplarının takip edildiği kadar aşırı sıvı alımı da takip edilmelidir.
Nazogastrik kateter nedir?
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.

NG ne için kullanılır?​

Nazogastrik sonda (NGS), erken postope- ratif dönemde mide içeriğini boşaltmak, bilin- ci kapalı hastada aspirasyonu önlemek ve beslenmeyi sağlamak gibi amaçlarla kullanılır.

NG nedir ne işe yarar?​

Aldığı çıkardığı kaç olmalı?
Her nöbet değişiminde ve 24 saat sonunda hastanın aldığı sıvıların tümü ve çıkardığı sıvıların tümü toplanarak toplam aldığı ve toplam çıkardığı rakamlarına ulaşılır. 4.19.Hastanın aldığı sıvı miktarı çıkardığından 200-400ml fazla olduğunda aldığı çıkardığı dengede demektir.
Nazogastrik sonda çıkarsa ne olur?
Bu hastalarda şunlara mutlaka dikkat edilmelidir: Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir.

Nazogastrik sonda hangi durumlarda takılmaz?​

Maksillofasiyel travma, özafagus darlığı, anomolileri ve kitlesi, trakeo-özofagial fistül, koroziv madde alımı, bozulmuş mental durum ve havayolu açıklığını sürdürmede yetersizlik ve ciddi kanama bozukluğu durumlarında uygulanmamalıdır.

NG nedir neden takılır?​

Nazogastrik sonda (NGS), erken postope- ratif dönemde mide içeriğini boşaltmak, bilin- ci kapalı hastada aspirasyonu önlemek ve beslenmeyi sağlamak gibi amaçlarla kullanılır. Literatürde, nazogastrik sondanın yerleştirilme- si ve kullanımı ile ilgili, pek çok komplikasyon- dan bahsedilmiştir.
 
Geri
Üst