AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nazal Septum Deviasyon Ne Demek?

SoruCevap

Yeni Üye
Nazal septum deviasyon ne demek? Nazal septum deviasyonu, burun içindeki kemik ve kıkırdaktan oluşan septumun eğriliği anlamına gelir. Bu durum, burun deliklerinin eşit olmayan boyutlarda olmasına ve solunum zorluğuna neden olabilir. Nazal septum deviasyonu, burun tıkanıklığı, horlama, baş ağrısı ve uyku apnesi gibi sorunlara yol açabilir. Tedavi seçenekleri arasında burun spreyleri, burun bantları, cerrahi müdahale ve septoplasti bulunur. Nazal septum deviasyonu, bir doktor tarafından teşhis edilmeli ve uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.
İçindekiler

Nazal Septum Deviasyon Ne Demek?​

Nazal septum deviasyonu, burun içindeki nazal septumun (burun boşluğunu iki eşit bölüme ayıran kemik ve kıkırdaktan oluşan yapı) eğrilik veya eğri olması durumudur. Bu durum, burun içinde hava akışını engelleyebilir ve burun tıkanıklığına, horlamaya, tekrarlayan sinüzitlere ve diğer burun problemlerine neden olabilir.

Nazal Septum Deviasyonu Neden Olur?​

Nazal septum deviasyonu genellikle doğuştan gelir, yani kişi doğduğunda zaten mevcuttur. Ancak bazı durumlarda travma, burun kırığı veya cerrahi müdahale sonucunda da gelişebilir. Nazal septumun eğrilmesi, burun içindeki kemik ve kıkırdak dokuların büyümesi veya şekil değiştirmesi sonucu oluşabilir.

Nazal Septum Deviasyonu Belirtileri Nelerdir?​

Nazal septum deviasyonu belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bununla birlikte, yaygın belirtiler şunları içerebilir:
Burun tıkanıklığı: Bir veya her iki burun deliği tıkanabilir, bu da nefes almayı zorlaştırabilir.
Horlama: Burun tıkanıklığına bağlı olarak horlama artabilir.
Teşhis edilemeyen baş ağrıları: Nazal septum deviasyonu olan bazı insanlar tekrarlayan baş ağrılarından şikayet edebilir.
Teşhis edilemeyen sinüzitler: Nazal septum deviasyonu, sinüslerin drenajını etkileyebilir ve tekrarlayan sinüzitlere neden olabilir.
Burun kanamaları: Eğri septum, burun içindeki dokuların kurumasına ve burun kanamalarına yol açabilir.

Nazal Septum Deviasyonu Nasıl Teşhis Edilir?​

Nazal septum deviasyonu teşhisi için bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından fiziksel muayene yapılır. Muayene sırasında burun içi görüntüleme yöntemleri olan endoskopik muayene veya rinoskopi kullanılabilir. Bu yöntemlerle nazal septumun eğriliği ve etkileri daha iyi görülebilir.

Nazal Septum Deviasyonu Nasıl Tedavi Edilir?​

Nazal septum deviasyonunun tedavisi, semptomların şiddetine ve kişinin yaşam kalitesine bağlı olarak değişir. Hafif semptomları olan bazı kişilerde tedaviye gerek olmayabilir. Ancak semptomlar ciddi ise veya yaşam kalitesini etkiliyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi seçenekler arasında septoplasti (nazal septumun düzeltilmesi ameliyatı) ve rinoplasti (burun estetiği ameliyatı) bulunabilir. Cerrahi müdahale genellikle burun içinden yapılır ve genellikle başarılı sonuçlar verir.

Nazal Septum Deviasyon Ne Demek?​

Nazal septum deviasyonu, burun içindeki kıkırdak ve kemik yapının eğri olması durumudur.
Belirtiler: Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi.
Tanı: Burun endoskopisi, radyolojik görüntüleme, nazal septumun fiziksel muayenesi.
Tedavi: İlaçlar, burun spreyleri, septoplasti (cerrahi düzeltme).
Komplikasyonlar: Sinüzit, tekrarlayan burun kanamaları, uyku bozuklukları.

Risk faktörleri: Travma, doğuştan gelen anatomik bozukluklar, yaşlanma.
Sebep: Nazal septumun doğuştan eğri olması veya travma sonucu oluşması.
Yaygınlık: Nazal septum deviasyonu toplumda yaygın bir durumdur.
Komplikasyonlar: Sinüzit, tekrarlayan burun kanamaları, uyku bozuklukları.
Tedavi yöntemleri: İlaçlar, burun spreyleri, septoplasti (cerrahi düzeltme).

Geri