AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nasuh duasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nasuh duası nedir?​

NASUH TÖVBESİ DUASI ANLAMI “Allah’ım sen benim Rabbimsin Senden başka ilâh yoktur Sen beni yarattın . Ben de senin kulunum Gücüm yettiği kadar senin va’din ve ahdin üzerineyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım Senin bana verdiğin ni’metini îtiraf ederim. Günahımı da îtiraf ederim.

Tövbe duası nasıl yapılır?​

TÖVBE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU “Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ.

Nasuh ne demek?​

Nasuh ne demek?
Nasuh kelimesi de sözlükte “en halis, en safi ve en içten” anlamına gelir. Ayrıca bu kelime yırtığı, söküğü dikip kapayan, bozulanı ıslah eden ve hiçbir gedik bırakmayacak şekilde onaran manasını da içine almaktadır. Şu halde tövbe-i nasuh, hüsn-i niyet, hulus-i kalp, ciddi ve yürekten tövbede bulunmak demektir.

Nasuh bir tövbe nasıl yapılır?​

NASUH TÖVBESİ NASIL YAPILIR? Nasuh Tövbesi içten, samimi ve halisane yapılan Kur’anî bir tövbedir. Dolayısıyla kişi tövbe ederken, yaptığı günaha duyduğu vicdan azabından dolayı dünya başına dar gelmeli, iç dünyası kendisini sıktıkça sıkmalı ve her şeyden kesilip Allah’a sadakat ve samimiyetle yalvarıp, sığınmalıdır.

Nasuh tövbesini kimler eder?​

Nasuh tövbesi, geçmişte yapılan günahlardan pişmanlık duyma, onları terk etmek ve bir daha dönmemek üzere karar vermektir. Pişmanlık duyulan günah kul hakkı ise, hakkı hak sahibine teslim etmektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetinde yer alan nasuh tövbesi de bu durumda yapılır.

Iyi bir tövbe nasıl yapılır?​

Iyi bir tövbe nasıl yapılır?
İşte, Diyanet’in bu konuda verdiği o detaylar; “Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah’a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
Nasuh kuranda geçiyor mu?​
Nasuh ismi Kur’an-ı Kerim’de bulunmamaktadır.
Nasuh tövbesi kabul olur mu?​
Ardından af dilemek ve tövbe etmek, dünya ve ahirette azaptan kurtulmaya vesile olur. Günahların bağışlanmasını sağlar, kulu Allah’ın mağfiretine eriştirir. Şirk dışında hiç bir günah yoktur ki, samimi bir Nasuh Tövbesi ile kabul olmasın.

Sürekli tövbe edip bozmak günah mı?​

Sürekli tövbe edip bozmak günah mı?
İmam Nevevi, bu hadisi açıklarken şu görüşe yer veriyor: “Bu hadis rivayetlerinden anlaşılıyor ki, bir kul/insan yüz defa, bin defa ve daha fazla bir günah işlemeyi tekrar eder ardından da tövbe -istiğfar ederse, Allah onun (kabul şartlarına haiz ise) tövbesini kabul eder ve günahlarını affeder..

Hangi tür tövbe kabul edilmez?​

5-Ölüm yaklaştığında edilen tevbe kabul olmaz Fakat sekerat vaktinde ölüm yaklaştığında edilen tevbeler artık kabul edilmez. Cenab-ı Hak (cc) şöyle buyuruyor: Sadece cahillikle, istemeden bir günah işleyen, sonra da hatalarını fark edince benim bağışlamama sığınan kullarımın tevbesini kabul ederim.
 
Nasuh duası, bir kişinin samimi bir şekilde tövbe etmesi ve Allah'a yönelerek günahlarından pişmanlık duyup af dilemesini ifade eder. Tövbeye niyet etmek, günahlardan vazgeçmek ve bir daha tekrarlamamak için kararlı olmak, böylece Allah'a yakınlaşmayı ve günahlardan arınmayı amaçlar.

Tövbe duası Arapça okunuşuyla birlikte verilmiştir. Bu dua, "Astaghfirullah, Astaghfirullah, Astaghfirullaha'l-Azim el-Kerim, ellezi la ilahe illa huve'l-Hayyu'l-Kayyumü ve etubu ileyhi, tevbete abdin zalimin li-nefsih, la yemliku li-nefsih mevten velâ hayaten velâ nuşura" şeklindedir. Bu dua, "Biz Rahman ve Rahim Allah'a sığınırız. O ki ilah yoktur ancak O'dur. Diridir, her şeyin sahibidir. Pişmanlık ve tevbe içindeyim. Kendi nefsine zulmeden bir kul olarak, ne ölümün ne hayatın ne dirilişin kontrolü bende değildir." anlamına gelir.

Nasuh kelimesi ise "en halis, en safi ve en içten" anlamına gelirken aynı zamanda bozulanı onaran, düzeltip eksikleri tamamlayan anlamları da içerir. Dolayısıyla tövbe-i nasuh, içten ve samimi bir şekilde yapılan, hataların düzeltilip yeniden doğru yola yönlendirildiği bir tövbedir.

Nasuh tövbesinin nasıl yapılacağı konusunda ise içtenlik, samimiyet ve halisane bir niyetin önemine vurgu yapılır. Kişi tövbe ederken içinde gerçek bir pişmanlık duymalı, günahların yarattığı vicdan azabını derinlemesine hissetmeli ve Allah'a samimiyetle sığınmalıdır.

Nasuh tövbesini kimlerin yapması gerektiği konusunda, geçmişte işlenen günahlardan pişmanlık duyan ve bu günahlardan dönüp tekrar etmemeyi kararlaştıran herkesin nasuh tövbesi yapması gerektiği belirtilir. Eğer pişmanlık duyulan bir günah kul hakkıysa, bu durumda hakkı hak sahibine teslim etmek de önem taşır.

İyi bir tövbenin yapılması için ise, kişinin namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Peygamber'e salat ve selam getirip tövbe ve istiğfar etmesi ve dua ederken samimi olması gerektiği vurgulanır. Tövbenin akabinde salavat ve hamd ile bitirilmesi de önerilen adımlardan biridir.

Nasuh isminin Kur'an-ı Kerim'de geçmediği belirtilmiştir. Ancak nasuh tövbesinin kabul edilip edilmeyeceği konusunda, şirk dışında yapılan tüm günahlarda samimi bir şekilde Allah'tan af dilemek ve gerçek bir tövbe etmek suretiyle günahların affedilebileceği vurgulanmıştır.

Son olarak, sürekli tövbe etmek ve tekrar günaha dönmek durumunda, tövbenin kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili bir hadis rivayeti paylaşılmıştır. Bu hadise göre, bir kişi defalarca tövbe ediyor ve samimiyetle af diliyorsa, Allah'ın tövbesini kabul edeceği ifade edilmiştir. Bununla birlikte, tövbe edip tekrar aynı günaha dönmekten kaçınılması gerekmektedir.

Ölüm yaklaştığında edilen tövbelerin kabul edilmeyeceğine dair bir bilgi verilmiş olup, önemli olanın samimi bir şekilde tövbe etmek ve pişmanlık duymak olduğu üzerinde durulmuştur.
 
Geri
Üst