AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nasrettin Hoca fikralarinin genel ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nasrettin Hoca fıkralarının genel özellikleri nelerdir?​

Nasreddin Hoca’nın kıvrak zekâsı ve mizah gücü halkı bir taraftan güldürürken diğer taraftan da düşündürür. Nasreddin Hoca fıkralarında sağduyu, çalışkanlık, samimiyet, kanunlara ve devlete saygı, sabırlı ve anlayışlı olma, iyimserlik temel özellikler olarak karşımıza çıkar.

Nasrettin Hoca ya tutarsa ana fikri nedir?​

Bir bakışta bize imkânsız gibi görünen, öyle göründüğü için bizi o işe teşebbüs etmekten alıkoyan durumlar (engeller) her şeye rağmen aşılmaya çalışılmalıdır. 2. Göl maya tutmayacak önyargısıyla atıl kalırsak, yani göle maya çalmaktan vazgeçersek göl asla maya tutmaz.

Nasrettin Hoca kitabının türü nedir?​

Nasrettin Hoca kitabının türü nedir?
İnsanlık komedyasının bütün çizgileri, Nasreddin Hoca fıkralarında sonsuza kadar yerlerini almışlardır. Kısa, nükteli ve güldürücü hikâyelere fıkra denir. Bu tür fıkralar daha çok sözlü edebiyat geleneğinin ürünleridir.

Nasrettin Hoca kimdir proje ödevi?​

Nasrettin Hoca kimdir proje ödevi?
Önce Sivrihisar’da medrese öğrenimi gördü, babasının ölümü üzerine Hortu’ya dönerek köy imamı oldu. 1237’de Akşehir’e yerleşti. Bir söylentiye göre medresede ders okuttu, kadılık görevinde bulundu. Bu görevlerinden dolayı kendisine Nasuriddin Hâce adı verilmiş, sonradan bu ad Nasrettin Hoca biçimini almıştır.

Ya tutarsa fıkrası ne anlatıyor?​

Fıkranın, açık anlamı izahtan varestedir: göl, elbette bir bakraç maya ile tutmaz. Dahası, bir avuç maya ile gölü yoğurt tutturacağını düşünmek abesle iştigaldir. Bunu, Hoca, ona akıl öğretmeye kalkışanlardan daha iyi bilir. Öyleyse Hoca göle maya çalma bahanesinin arkasında bize bir şey söylemek istemektedir.

Insanlar gibi düşünür fıkrasının konusu nedir?​

Ona göre insan ne kadar çok okursa o kadar az düşünür. Zira düşünmek için bilgilerin büyük oranda yaşamdan devşirilmesine ve bir anlamda sindirilmesine ihtiyaç vardır.

Nasrettin Hoca’nın doğum yeri neresi?​

Nasrettin Hoca’nın doğum yeri neresi?
1208, Nasrettin HocaNasreddin Hoca / Doğum tarihi
 
Nasrettin Hoca fıkralarının genel özellikleri arasında kıvrak zekası ve mizah gücüyle halkı güldürürken düşündürmesi ön planda gelir. Sağduyu, çalışkanlık, samimiyet, kanunlara ve devlete saygı, sabırlı ve anlayışlı olma, iyimserlik gibi özellikler fıkralarda sıkça görülen temel unsurlardır.

"Nasrettin Hoca ya tutarsa" fıkrasının ana fikri, bir işe başlamadan önce ön yargılarımız ve imkansız gibi görünen durumlar bizi engellememeli, cesaretle ve kararlılıkla adım atmamız gerektiğini anlatır. Eğer bir şeyin başarılı olamayacağına inanarak hareket etmekten vazgeçersek, asla başarılı olamayız.

Nasrettin Hoca'nın fıkralarından oluşan kitaplar genellikle "nükteli fıkralar" türünde incelenir. Bu fıkralar kısa, öz ve güldürücü hikayeler şeklinde anlatılır. Sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olan bu tür fıkralar, insanlık komedyasının çeşitli yönlerini yansıtır.

Nasrettin Hoca'nın doğum yeri Sivrihisar’dır. 13. yüzyılda yaşamış olan Nasrettin Hoca, Sivrihisar'da medrese eğitimi almış ve daha sonra Hortu köyünde köy imamı olarak görev yapmıştır. Daha sonra Akşehir'e yerleşmiş ve burada ünlü fıkralarının da dolaşıma girdiği bilinmektedir. Nasreddin Hoca'nın gerçek adının Nasuriddin Hâce olduğu, sonrasında ise Hoca'nın popülerliğiyle Nasrettin Hoca şeklinde anılmaya başlandığı bilinmektedir.
 
Geri
Üst