- Konu Yazar
Nasıl Yutkunulur?
İnsan Nasıl Yutkunur?- Birinci Adım: Diliniz, çeneniz ve çoğu zaman dişleriniz tükürüğünüzle birlikte çalışarak sizi bir şeyleri yutkunmaya hazırlar.
- İkinci Adım: Diliniz yutacağınız nesneyi ağzınızın arkasına toplayarak yutma tepkisini harekete geçirir.
Psikolojik Yutamama nasıl geçer?
Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel yeniden yapılandırma, EMDR tedavisi, psikoeğitim, duyarsızlaştırma gibi tedavi yöntemleri, fobinin tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.Yemek boğazda neden takılır?
Yemek boğazda neden takılır?Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Yutkunma acısına ne iyi gelir?
Yutkunma zorluğuna iyi gelecek besinler;- Ilık makarna, peynir ya da peynirli makarna.
- Ilık yulaf ezmesi, pişmiş mısır gevreği ya da irmik.
- Jelatin tatlılar.
- Pişmiş sebzeler.
- Sade yoğurt ya da meyve püreli yoğurt.
- Meyve ya da sebze smoothieleri.
- Et suyu ya da kremalı çorbalar.
- Patates püresi.
Yemek boğazda kalır mı?
İlk olarak dil, yemeği boğazın arkasına doğru iter. Burası, yemek borusu ve nefes borusu açıklıklarının yerleştirildiği yerdir. Kişi yutkunurken, epiglot olarak adlandırılan bir kıkırdak kapağı ön boruyu kapatır ve bu geçici olarak nefes almayı durdurur ve yiyeceğin solunum yollarına girmesini önler.Boğaz ağrısı ve yutkunma ya ne iyi gelir?
Boğaz ağrısı ve yutkunma ya ne iyi gelir?Boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerinin bir kısmı şöyledir:
- Bal. Bal ya da çaya karıştırılan bal, boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir.
- Tuzlu Su.
- Papatya Çayı
- Nane Çayı
- Ada Çayı
- Kabartma Tozu.
- Çemen Otu.
- Hatmi Kökü