- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Nasıl ifade vermeliyim?
İfade verme usulü soru cevap şeklinde işlemektedir.- Kolluk kuvvetleri tarafından kimlik tespiti ve kişilik-ekonomik durum sorgusu yapılır.
- Çağrılma sebebiniz olan suçun konusu, anlayabileceğiniz bir şekilde ayrıntılarıyla anlatılır ve avukat tutma hakkınız hatırlatılır.
- Kişiye susma hakkı hatırlatılır.
Savcılık ifadesi nasıl olur?
İfade verme, şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir (CMK m.2/g). İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir.Ifadem alındı dava açılır mı?
Ifadem alındı dava açılır mı?Savcı İfade Almadan Dava Açabilir Mi: Kural olarak savcının ifade almadan dava açması mümkün değildir. Bu durum kişinin adil yargılanma hakkını ve savunma hakkını ihlal eder. Zaten bu şekilde hazırlanan iddianame mahkemece reddedilecektir. Reddedilmese dahi kişi avukatı vasıtasıyla bu haksız duruma itiraza edebilir.
Ifadede ne sorulur?
Ifadede ne sorulur?İfadesi alınacak olan kişiye sorulan soruların ilk amacı kimlik tesbitidir. İlgiliye adının ve soyadının sorulması için, müdafiin hazır bulunmasına gerek yoktur. Aynı şekilde, bir trafik kazasından sonra, kazaya karışan kişinin birbirlerine kimlik sormalarında da (KTK 81/c) müdafiin hazır bulunması aranmayacaktır.
Şüphe ile ceza verilir mi?
Sanığın bir suçtan cezalandırılmasına karar verilebilmesinin temel şartı, suçun hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak bir kesinlikle ispat edilebilmesidir. Gerçekleşme şekli şüpheli veya tam olarak aydınlatılamamış olay ve iddialar sanık aleyhine yorumlanarak mahkûmiyet hükmü kurulamaz.Suçun sabit olmaması ne demek?
Bu fiil ile ilgili ceza davası açılmışsa; fail hakkında yüklenen fiilin suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraat kararı verilir. Suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması demek, eylemin başka hiçbir şüpheye mahal vermeyecek şekilde sanık tarafından işlenmediğinin ispatlanmış olması demektir.Karakolda verilen ifade mahkemede değiştirilebilir mi?
Karakolda verilen ifade mahkemede değiştirilebilir mi?Karakolda Verilen İfade Değiştirilebilir mi: Eğer kişi karakolda ifade verdiğinde yanında avukatı yoksa, bu durumda bu ifadeyi hakim yahut mahkeme karşısında yalanlayabilir. İfade tutanağının altında imzası olsa dahi bu ifadeyi yalanlayabilir.
Polise ifade verdikten sonra dava açılır mı?
Polise ifade verdikten sonra dava açılır mı?Konu ile ilgili olarak “tutuklamaya itiraz” ve “adli kontrol” başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. Karakola İfade Verdikten Kaç Gün Sonra Dava Açılır: Bu durum çok değişkendir.