AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

NASA Alternatif Enerji Sistemini Ay'a Taşıyacak

haberci

Yeni Üye
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Idaho Ulusal Laboratuvarı Ay'da gerçekleşecek görevlerde kullanılmak üzere

güneşten bağımsız

bir güç kaynağı oluşturmak için birlikte çalışıyor. Ancak bu alternatif güç sisteminin Ay’a nasıl

taşınacağı

ve

yerleştirileceği

henüz bilinmiyor.

Projede görevli bilim insanları, nükleer gücü kullanılabilir elektrik enerjisine

dönüştürecek

bu reaktör sisteminin geliştirildikçe her türlü

uzay araştırmalarında

kullanılabileceği düşünüyor.

Sistem 10 yıl boyunca enerji sağlayacak

Güç sistemi projesi uranyum yakıtlı bir

reaktör çekirdeğini

, nükleer gücü

dönüştürebilen sistemi

, reaktörü serin tutmak için gerekli bir

termal yönetim sistemini

ve en az 40 kiloWatt (kW) sürekli enerji sağlayan

dağıtım sistemini

içeriyor. Ay ortamında 10 yıl boyunca elektrik gücü sağlayacak bu nükleer enerji santralinin Dünya’dan Ay’a fırlatılabilmesi için 6000 kilogramdan

fazla olmaması

ve 6 metre uzunluğunda, 4 metre çapındaki bir silindirin içine

sığması

gerekiyor. Projenin ilk tasarımı için uzaya taşıma tekliflerinin

19 Şubat’a

kadar NASA’ya sunulması gerekiyor.

Proje lideri Sebastian Corbisiero, Ay’da kurulacak olan yüksek güçlü enerji sisteminin uzay araştırmalarında

hayati bir adım

olduğunun altını çizdi. Projenin Ay’da kullanılması mümkün olursa,

Mars’ta

da kullanılacağını açıklandı. NASA’nın Uzay Teknolojisi Müdürlüğü’nden Jim Reuter, alternatif güç sistemlerinin Ay ve Mars için

çok önemli

olduğunu ve Dünya’da kullanılmasının da

teşvik edilmesini

beklediğini açıkladı.

nasa-enerji-sistemini-tasimak-icin-uzay-sirketlerinden-teklif-bekliyor-1637421444.jpg

0a735ff664c2aa9a68629049742f50bcd0ca9664.jpeg

Ay'da gerçekleştirilecek görevler için güneşten bağımsız bir güç kaynağı geliştirmek amacıyla Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Idaho Ulusal Laboratuvarı'nın iş birliği yaptığı bilgisi veriliyor. Bu alternatif güç sisteminin Ay'a taşınma ve yerleştirilme detayları henüz netlik kazanmamış durumda.

Proje kapsamında nükleer gücü elektrik enerjisine dönüştürebilecek bir reaktör sistemi geliştiriliyor. Bu sistem, uzay araştırmalarında geniş bir yelpazede kullanılabilecek. Tasarım, uranyum yakıtlı bir reaktör çekirdeği, dönüşüm sağlayan sistem, termal yönetim sistemi ve en az 40 kiloWatt sürekli enerji sağlayan dağıtım sistemi içeriyor. Ay'da 10 yıl boyunca elektrik gücü sağlayacak bu nükleer enerji santralinin Dünya'dan Ay'a gönderilebilmesi için belirli boyut ve ağırlık kriterleri bulunuyor.

Projenin 19 Şubat'a kadar NASA'ya sunulacak olan uzaya taşıma tekliflerini içeren birinci tasarım aşamasının tamamlandığı vurgulanıyor. Proje lideri Sebastian Corbisiero, yüksek güçlü enerji sisteminin Ay ve Mars misyonları için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor ve sistem için dünya genelinde ilgi çekici bir gelecek öngörüyor.

NASA'nın Uzay Teknolojisi Müdürlüğü'nden Jim Reuter, alternatif güç sistemlerinin Ay ve Mars'ta büyük önem taşıdığını vurgularken, bu sistemlerin Dünya'da da teşvik edilmesini umduklarını dile getiriyor. Bu gelişmeler, gelecekte uzay keşifleri için heyecan verici ve önemli bir adım olabilir.

Geri