AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nargile Nedir, Nargilenin Tarihi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Nargile,Nargilenin Tarihi, Nargileci, Nargile Nasıl İcilmeli, Nargile İcme Teknikleri, Nargilenin Temizliği,Nargile Hakkında bilgi,
imagesnargilenedirnargilenintarihi5ad1885560726
Nargile , Asyaya ozgu geleneksel bir tutun icme aracıdır Kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan gecerek suzulen dumanı icine cekmesini sağlayan bir duzenek olan nargile , icim şekli ve adabı , yuzlerce yılda oluşmuş kullanım geleneği ile basit bir aletten fazlasını ifade etmekte olup , doğu kulturunun bir parcası haline gelmiştir
Nargilenin gecmişi
İnsanoğlu ilk olarak milattan once keşfetti tutunu İbadet amacıyla yaktıkları tutun yapraklarının verdiği keyfi farkeden insanlar, o gunden beri onu hayatlarında vazgecilmez kıldı Tutun, tarih boyunca ceşitli medeniyetler tarafından şekillendirildi Pipo oldu, puro oldu, sigara oldu, ağızlarda ciğnendi Ancak hicbir şekil, tutunle nargile kadar butunleşmedi
Hindistancevizinin dışındaki tutun benzeri tabakayı yakan ve cevizin icine soktukları kamışla keyif yapan Hindliler, asırlar surecek olan nargile geleneğini de başlatmış oldular Nargile, aradan gecen yuzyıllar sonunda bir kultur haline donuştu Dede torununa miras bırakacak kadar değer verdi nargilesine Kimi zaman sultanların başucunda yerini aldı , kimi zaman ise hakettiği ilgiden mahrum bırakıldı Nargile ve nargile cevresinde oluşan goz kamaştırıcı kultur, bugun yine o ihtişamlı gunlerine yeniden donmenin hazırlığını yapıyor Tutune sihir katan kultur, gun gectikce daha fazla ilgi sevgi gormeye devam ediyor
Zamansızların işi
Doğu kulturunun onemli bir parcası olan nargilenin ismi Farscada Hindistancevizi anlamına gelen nargil kelimesinden geliyor Araplarca Şisa, İranlılarca ise Kalyan olarak adlandırılan nargilenin ilk ornekleri Hindistanda ortaya cıktı Hindistancevizinin ici boşaltıldıktan sonra kabuğuna bir kamış sokularak yapılan ilk nargile, hintkeneviri tuketiminine yeni bir boyut katarken, Hindistancevizi ise zamanla yerini kabağa bıraktı Gun gectikce yaygınlaşmasının ardından da porselen ve bronz govdeli nargileler ortaya cıktı ve bunları cini, gumuş cam govdeli nargileler izledi Once İranlılar sonra da Araplar arasında yaygınlaştı
Araştırmacıların sohbet medeniyeti diye tanımladığı Osmanlı ise tutunu tanıdığı 16′ncı yuzyıldan bu yana nargileyi icine cekip, dumanını goğe savuruyor Muhabbet erbablarının vazgecilmez dostu nargile, bu misyonunu gunumuzde de hicbir şey yitirmeden surduruyor Cunku tiryakilere gore tek başına nargile icmenin hicbir anlamı yok Bu nedenle nargile kahveleri hala en koyu sohbetlerin başlıca mekanı olma ozelliğini koruyor
Nargile tiryakileri arasında oldukca yaygın bir deyim var: Bu meret zamansızların işi Cunku bir nargileyi icmek icin en az 2 saati gozden cıkarmak gerekiyor Bu sure de oldukca derin sohbetlerin başlaması icin fazlasıyla yeterli oluyor
Zahmetli ama lezzetli
Nargile icmek ne kadar lezzetli ise hazırlanışı da bir o kadar zahmetli Dışarıdan cok basit bir olaymış gibi gorulen nargilenin icilecek duruma gelmesi icin binbir turlu işlem gercekleştiriliyor Nargile, Rule, Ser, Marpuc ve Şişeden oluşuyor Tutunun konulduğu bolume Rule, nargilenin uzun govdesine Ser, icinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve meşhur fokurdamaların geldiği bolume Şişe, dumanı şişeden alan ve ağıza ulaştıran hortuma ise Marpuc ismi veriliyor
Nargilenin en onemli oğesi tutun Tombeki ismi verilen tutun, kıyıldıktan sonra geceden ıslamaya bırakılıyor Uzerine nemli havlu ortulup bir sure bekletiliyor Nargilenin iyi olmasının sırrı da bu tavının iyi olmasında yatıyor Tombeki suyun icinde belirli bir sure bekletildikten sonra ozenle luleye sarılıyor ve servisten once suyu sıkılarak rulelere, yani tutunun konduğu delikli tablaya yerleştiriliyor ve tutun celik şişlerin yardımıyla tam ortadan deliniyor Ruleye yerleştirilen tombeki, yine ıslatılmış ancak ikiye bolunmuş ve kalın damarları alınmış bir tutun yaprağıyla sarılıyor Daha sonra sere yerleştirilerek kısa boylu bir meşe ağacı turu olan pırnal komurunden elde edilmiş koz ile yakılıyor Bu klasik yani birkac yıl oncesine kadar Osmanlı ve milletler tarafından kullanılan tombeki turu
Bir de bunun yanısıra gunumuzde Mısırdan getirtilen ve adına bahri veya Arap tombekisi denilen bir tombeki turu daha var Bunlar fermente edilmiş meyvelerden elde ediliyor ve ozellikle gencler rağbet ediyor Bu tur tombekiler, elma, nane, kayısı, cilek, muz, limon, ananas gibi keskin kokulu meyve veya bitkilerden yapılıyor
Son donemde Suudi Arabistandan getirilen ve en pahalı tombeki turu olarak nitelenenler ise ballı, gullu ve capuccinolu olanlar Şişe bolumune konulan su ise zaman zaman icilen tutun ceşidine gore değişebiliyor Orneğin capuccinolu ya da muz aramolı tutun icmek isteyenler, dilerlerse şişeye su yerine sut doldurtuyorlar
TUTUN Amerikanın keşfinden 110 sene sonra 16011603 yılları arasında Osmanlıya girerek kullanılmaya başlanır Onceleri sadece yabancı memleketlerden yapılan tutun ithalatından gumruk vergisi almakla yetinilirken, tutun tiryakilerinin coğalması uzerine donemin din uleması tutun kullanımına karşı fetva cıkarır Fetva uzerine de Padişah I Ahmet tutun icmenin yasaklanması hususunda bir ferman yayınlar Ancak, I Ahmetten sonra tahta gecen Sultan Mustafa ve II Osman devirlerinde tutun yasağının onemli bir etkisi olmaz
OSMANLI 16YUZYILDA TANIDI
TUTUN Amerikanın keşfinden 110 sene sonra 16011603 yılları arasında Osmanlıya girerek kullanılmaya başlanır Onceleri sadece yabancı memleketlerden yapılan tutun ithalatından gumruk vergisi almakla yetinilirken, tutun tiryakilerinin coğalması uzerine donemin din uleması tutun kullanımına karşı fetva cıkarır Fetva uzerine de Padişah I Ahmet tutun icmenin yasaklanması hususunda bir ferman yayınlar Ancak, I Ahmetten sonra tahta gecen Sultan Mustafa ve II Osman devirlerinde tutun yasağının onemli bir etkisi olmaz
NARGİLENİN ANATOMİSİ
SİPSİ: Nargileyi ekonomik hale getiren sonradan yapılmış bir ek Marpucun ucuna takılıyor ve icmek isteyen herkese bir tane veriliyor LULE: Tutunun icine bastırılmadan konduğu ve uzerine kozun yerleştirildiği seramik kap TOMBEKİ: Aromalı tutunler cıkmadan once kullanılan tek nargile tutunu MANGIR: Nargile komuru uzun sure dayanmalı Bu nedenle yanmış ve sondurulmuş meşe komuru kullanılıyor MARPUC: Nargilenin govdesinden dumanın cekildiği uca kadar, hortum dahil bolumun tumu
AĞIR AĞIR İCİLMELİ
Her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır denilse de nargileden asıl keyfi almak icin mutlaka icim tekniğini de bilmek gerekiyor Her tiryaki kendine gore bir zevk alma bicimi belirlemiş Ancak hepsinin de buluştuğu ortak nokta ağır, ağır icmek gerektiği
İşte ustalarına gore nargile icme teknikleri: Oncelikle sigara gibi değil pipo gibi iciliyor Yani, havayı nefes alır gibi cekmelisiniz ki şişedeki su fokurdasın ve tutun yansın
Bu arada iki icim tekniği var: Gobekten ve goğusten Goğusten icim yorucu olduğu icin gobekten icim tercih ediliyor Bu yontemde dumanı diyaframınızı kullanarak midenize cekiyor ve ufluyorsunuz Nargile sisesinin icindeki suyun uzerinde bir hava boşluğu var ve siz marpuctan nefes cektiğinizde gelen duman, bu hava boşluğuna geliyor Sonra hava cıkacak başka bir yeri olmadığı icin sudan vakum yapıyor ve suyun icinde suzulerek size ulaşıyor Nargileyi sigaradan ayıran en buyuk fark ise dumanın suyun icinde soğuması ve bu aşamada tutunun icindeki zararlı maddelerin filtre edilmesi
Nargilenin de dili var
Nargilenin etrafında cevrelenen sohbet kulturu, beraberinde insana has iletişim sozcuklerini de beraberinde getirmiş Bunlardan nargileyi anlatan ve en cok bilineni ise Maşa, Meşe, Koşe, Ayşe kelimeleri Yanyana geldiklerinde tatlı bir ahenk veren bu kelimelerin herbiri aslında bir cok şeyi anlatıyor Tutunun olduğu yerde olmazsa olmazlardan biri olan ateş beraberinde maşayı getirmiş Nargilenin kozlerini her dem tazelemek mutlaka maşaya ihtiyacınız var Meşe ise, ateşin olmazsa olmazı Cunku nargilenin kozunun mutlaka meşe odunundan yapılmış olması gerektiğini anlatıyor Nargilenin en onemli ozelliklerinden biri de şuphesiz ki rast gele bir mekanda icilmemesi Hem nargile kulturune olan saygı hem de alınan keyfin olur olmaz sebeblerle bolunmemesi acışısından kendinize mutlaka bir koşe bulmanız gerekiyor Tekerlemenin son kelimesi Ayşe ise hizmet edenlere verilen lakab Servis yapan garsonların guleryuzluluklerini ve hizmetlerinin kalitesini Ayşe kelimesi belirliyor
 
Geri
Üst