Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Narenciye neye yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Narenciye neye yarar?​

Narenciye meyveleri mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve cildinizi pürüzsüz ve elastik tutan bir besin maddesidir. Narenciye meyveleri çok besleyicidir, size sağlıklı kalmanıza yardımcı olan birçok vitamin, mineral ve bitki bileşiği sunar.

Turunçgil nerede yetişir?​

Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye’de Mersin ve Antalya ve Adana’da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.

Narenciye meyveleri hangileri?​

Narenciye meyveleri hangileri?
Bu soğuk günlerde bir kalkana ihtiyacınız olabilir düşüncesiyle narenciye alternatiflerinden 8 tanesini hatırlatmak istedik.
- Greyfurt. Greyfurtun ekşimsi tadını portakal suyu ile karıştırarak yumuşatmanız mümkündür.
- Mandalina.
- Portakal.
- Limon.
- Kumkuat.
- Turunç
- Lim (Misket Limonu)
- Bergamot.

Narenciye meyveleri nedir?​

Narenciye meyveleri nedir?
Narenciye ya da turunçgiller, turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi ekonomik değeri yüksek olan Citrus cinsi meyve ağacı türlerini de içine alan bir bitki topluluğudur.

Kireçli topraklara en dayanıklı turunçgil anacı hangisi?​

Kleopatra Mandarini Kuru ve kireçli topraklara orta derecede dayanıklıdır. -Üzerine aşılı ağaçlar geç meyveye yatar ve uzun ömürlü olurlar. -En olumsuz yönü bazı turunçgil çeşitlerinde anaç olarak kullanıldığında meyve kalitesini düşürmesidir. -Üzerine aşılı ağaçlarda Tristeza ve Exocortis’e dayanıklıdır.

Portakal soğuğa dayanıklı mıdır?​

Turunçgil ağaçlarının ve meyvelerinin soğuğa dayanımı farklıdır. Dayanıklılık oranları azdan çoğa doğru aşağıdaki gibidir. Limon -8 ºC’de, Portakal -9 ºC’de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC’de tamamen ölebilir. Don zararı ağacın üzerindeki meyve yüküne göre değişir.

Turunçgil dünyada nerelerde?​

Turunçgil dünyada nerelerde?
Ana vatanı Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan olan turunçgillerin, günümüzde subtropik iklimlere sahip hemen hemen tüm ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Turunçgiller hangi iklim koşullarında yetişir?​

Turunçgiller hangi iklim koşullarında yetişir?
Turunçgiller Ülkemizde Akdeniz, Ege ve kısmen de Doğu Karadeniz bölgelerindeki, iklim şartlarının uygun olduğu yörelerde yetiştirilir. Yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli iklim olayı, düşük sıcaklıklar (don)’dır.
 
Narenciye meyvelerinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Öncelikle C vitamini bakımından zengin olmaları bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur. Aynı zamanda narenciye meyvelerinde bulunan lifler sindirim sistemini düzenler ve sindirim sağlığını destekler. Potasyum, folik asit, A vitamini ve diğer birçok vitamin ve mineral içerikleri ile de vücuda birçok besin maddesi sağlarlar.

Turunçgil meyvelerinin en bilinenleri portakal, mandalina, limon, greyfurt, kumkuat, turunç, lim (misket limonu) ve bergamottur. Bu meyveler genellikle kış aylarında tüketilir ve hem tek başına olarak hem de salatalar, içecekler, tatlılar ve yemeklerde kullanılarak farklı lezzetler elde edilmesini sağlar.

Turunçgil ağaçları genellikle ılıman iklimlerde yetişir. Türkiye'de özellikle Akdeniz, Ege ve Güney Marmara bölgeleri turunçgil yetiştiriciliği için uygun alanlar arasında yer alır. Mersin, Antalya ve Adana gibi şehirler ülkemizde en iyi turunçgil yetiştirilen bölgelerdir. Kleopatra mandarini ise kireçli ve kuru topraklara dayanıklı bir turunçgil anacası olarak bilinir.

Bununla birlikte turunçgil ağaçlarının soğuğa dayanıklılığı çeşitlere göre değişiklik gösterir. Genellikle limon ağaçları en düşük sıcaklıklara dayanabilirken portakal ağaçları biraz daha düşük sıcaklıklara dayanabilir. Türkiye'de turunçgil yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli faktörlerden biri düşük sıcaklıklardır.

Son olarak, turunçgil dünya genelinde hemen hemen tüm subtropik iklimlere sahip ülkelerde yetiştirilmektedir. Ana vatanı Asya olan bu meyveler, dünya genelinde yaygın bir şekilde tüketilmekte ve ticari amaçlarla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de de Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi iklim şartlarının uygun olduğu yörelerde turunçgil yetiştiriciliği yapılmaktadır.
 
Geri
Üst