Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Nardugan bayraminda neler yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.639
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nardugan bayramında neler yapılır?​

çevresinde yırlar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar,büyük babalar, nineler görmeye gidiliyor; bir araya gelerek birlikte yiyip içiliyor. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme… Bayram, yakınlarla bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur getirirmiş.

Ağaç süsleme Türk geleneği mi?​

Her ne kadar Türklerin çam ağacı süslemeyi batı devletlerinden öğrendiği düşünülse de, dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, bunun eski bir Türk adeti olduğunu açıklıyor. Çam ağacı süslemek, yeni yıl bayramı ‘Nardugan’dan gelen Türk geleneği!

Nartugan kutlaması nedir?​

Nartugan kutlaması nedir?
Nardugan, her yıl 21 Aralık’ta Türkler arasında kutlanan bir bayramdır. Roma’da Satürnalya, Antik Yunan’da ise Dionysos Şenlikleri adıyla kutlanmaktadır. Satürnalya ve Yule ile birlikte Avrupa, Orta Asya ve Sibirya pagan topluluklarındaki kış gündönümü festivallerinin bir halkası kabul edilir.

Nardugan bayramini kim kutlar?​

Nardugan bayramini kim kutlar?
sümerolog muazzez ilmiye çığ, yılbaşı kutlamalarını ve çamsüsleme geleneğini eski türklere dayandırıyor.araştırmalarına göre türklerde “nardugan” adıyla kutlanan yılbaşı bayramının türklerden mezopotamyaya göçen sümerlere oradan da anadolu aracılığıyla eski roma’ya kadar gittiğini belirtiyor.

Nardugan ritüeli nasıl yapılır?​

Bugün boyunca Türkler nar meyvesini kırıp etrafa saçarlar ki, gelecek yıl binbir türlü bereketli olsun diye. Aynı ritüeli İranlılar da yapar, ancak yüklenilen imge farklıdır: “En uzun gece gibi ömrümüz, bahtımız uzun olsun derler”; geceden şikâyet etmez, onun uzunluğundan çıkarsamalar yaparlar.

Nardugan ne anlama gelir?​

Nardugan, Roma’da Satürnalya, Antik Yunan’da ise Dionysos Şenlikleri olarak kutlanan, Türklerde Güneş’in Doğuşu anlamına gelen ve Ön Türkler’deki atalar kültü döneminden günümüze kadar Orta Asya coğrafyasında Güneş kültü adına kutlanan bir bayramdır. Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır.

Ağaç süsleme kime aittir?​

Ağaç süsleme kime aittir?
Ağaç süsleme geleneği 16. yüzyılda Baltık bölgesinde ve Almanya’da ortaya çıktı. Bugünkü ağaç süsleme geleneği o döneme dayanıyor. Daha eskiye gidecek olursak eski Mısır’da ya da Çin’de ağaç süsleme geleneği var. Bu süsleme Noel ile alakalı olarak çıkmıyor ama sonradan ona dönüşüyor.

Ağaç süslemeyi kim buldu?​

Ağaç süslemeyi kim buldu?
Tarihte ilkİlk ağacı Asurlular süsledi . Celal Bayar Üniversitesi, Biyoloji Fatültesi Botanik Bölümünden Cenk Durmuşkahya imzası ile Atlas dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre, yılbaşlarında çam ağaçlarını süsleme geleneği insanlığın en eski geleneklerinden biri.

Doğan Güneş bayramı Nedir?​

Güneş takvimine göre her yıl 22 Aralık tarihinden sonraki ilk dolunayda kutlanan Nardugan, eski Türklerde önemli bir bayramı ifade etmektedir. Güneş takvimine göre her yıl 22 Aralık tarihinden sonraki ilk dolunayda kutlanan Nardugan, eski Türklerde önemli bir bayramı ifade etmektedir.

Ağaç süsleme geleneği nereden gelmektedir?​

Noel ağaçları Pagan geleneklerinden gelen bir ritüeldir. Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi.

Yılbaşında Türkler ne yapar?​

Yılbaşında Türkler ne yapar?
Güneşin dönüşünü Türkler Nar-Dugan şenliklerinde kutsal akçam ağacı altında kutlardı. Akçam ağaçlarının dallarına bantlar bağlayarak Tanrıya dileklerini iletirlerdi. Akçam, hayat ağacıdır. Anadolu’nun kilim desenlerinde halen vardır.
 
Nardugan bayramı hakkında verdiğiniz bilgiler çok değerli. Nardugan, Türkler arasında kutlanan ve 21 Aralık'ta gerçekleşen bir bayramdır. Roma'da Satürnalya ve Antik Yunan'da Dionysos Şenlikleri adıyla kutlanan bayramın Türk geleneklerinde önemli bir yeri olduğunu öğrendim. Ayrıca Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın açıklamaları da bu konuda aydınlatıcı olmuş.

Ağaç süsleme geleneğiyle ilgili bilgiler de oldukça ilginç. Bu geleneğin eski Türk adetlerine dayandığını öğrenmek beni şaşırttı. Ağaç süsleme geleneğinin 16. yüzyılda Baltık bölgesinde ve Almanya'da ortaya çıktığını ve daha önceki dönemlerde de var olduğunu belirttiniz. Aynı şekilde, ağaç süsleme geleneğinin Noel ile bağlantılı olduğunu fakat kökeninin eski Mısır veya Çin gibi coğrafyalara dayandığını öğrenmek ilginç oldu.

Nardugan bayramının Türklerle olan ilişkisi ve ritüelleri hakkındaki detaylar da oldukça önemli. Nar meyvesinin kırılarak bereket dileği için etrafa saçılması gibi ritüellerin yapılması geleneğin önemini gösteriyor. Bu bayramın Güneş'in doğuşunu simgelediği ve 22 Aralık'tan sonraki ilk dolunayda kutlandığı bilgisini de öğrendim.

Ağaç süsleme geleneğinin kökenini ve Noel ağaçlarının Pagan geleneklerinden geldiğini belirtmeniz bilgi dolu bir açıklama oldu. Ayrıca, Türklerin Nar-Dugan şenliklerinde nasıl kutlama yaptığını ve akçam ağacı altında Güneş'in dönüşünü nasıl kutladıklarını da öğrenmek ilginçti.

Son olarak, videonun içeriğini izleyemedim ama Nardugan bayramı ve ağaç süsleme geleneğiyle ilgili görsel bir içerik olabileceğini düşünüyorum. Konuyla ilgili daha fazla detay ya da soru sormak isterseniz ben buradayım. Bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst