Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Namusa iftira atmanin cezasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.014
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Namusa iftira atmanın cezası nedir?​

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

İftira davası nereye açılır?​

İftira davası nereye açılır?
İftira suçu cezası kapsamında suç soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmamaktadır. İftira suçları için görevli olan mahkeme, asliye ceza mahkemesi olarak belirlenmiştir.

İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?​

İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?
İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.

Takipsizlik kararından sonra iftira davası açılabilir mi?​

Sonuç olarak takipsizlik kararı verilmesiyle soruşturma aşaması sonlanmakta olup bu karara itiraz mümkünse de itirazın reddedilmesi sonucu verilecek karar kesin olup takipsizlik sonucu iftira suçu hakkında dava açılması mümkün değildir.

İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı Diyanet?​

İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı Diyanet?
Hata yapan herkes gibi müfteri de yaptığı bu İftiranın günahından kurtulabilmesi için, samimi bir tövbe etmesi gerekir. Allah katında yapılan tövbenin kabul edilmesi için, iftiraya uğrayan kişiden helâllik dilemek gerekmektedir. Çünkü iftira, kul hakkına giren büyük bir günahtır.

İftira yüz kızartıcı suç müdür?​

İftira yüz kızartıcı suç müdür?
2-)İftira suçu, ana bir suçtur. Yani mükerrep suç değildir. 3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır.İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz.

Bir insan bir insana neden iftira atar?​

İftira atma sebebi genel olarak psikolojiktir. Psikolojik açıdan “savunma mekanizması” olarak veya “kişilik bozukluğu” sonucu kullanılır. Bir insanı susturmanın, konuşsa da sözlerinin tesirini azaltmanın yolu o insanın inandırıcılığını zedelemek yani ona en olmadık iftirayı atmaktır.

Bir insana iftira atmanın günahı nedir?​

Bir insana iftira atmanın günahı nedir?
Nitekim Hz.Peygamber (sav): “İftira eden kimse zarara uğramıştır”74, “Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söyleyerek İftirada bulunursa, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Tealâ onu cehenneme sokar.”75 buyurmaktadır.

Takipsizlik Kararindan sonra ne olur?​

Takipsizlik Kararindan sonra ne olur?
5271 sayılı CMK’nun 172/2. maddesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra, yeni bir delil meydana çıkmadan Cumhuriyet savcısınca kendiliğinden kamu davası açılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Takipsizlik kararına itiraz edilirse ne olur?​

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğinde, şüpheliye ve suçtan zarar görene söz konusu takipsizlik kararı tebliğ edilir. Ancak suçtan zarar gören 15 gün içerisinde itiraz hakkını kullanır ve itiraz sonucunda sulh ceza hakimliğince reddedilirse takipsizlik kararı kesinleşmiş olur.
 
Namusa iftira atmanın cezası Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, basit iftira suçu işleyen kişiye 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır. Ancak, nitelikli iftira suçu işlenirse ceza yarı oranında artırılabilmektedir. Nitelikli iftira, failin maddi delilleri de üretmesi durumunda söz konusu olmaktadır.

İftira davaları, asliye ceza mahkemelerinde görülmektedir. İftira suçu kapsamında soruşturma ve kovuşturmanın şikayete bağlı olmaması da önemli bir detaydır. İftiraya maruz kalan kişiler ise iftiraya uğradıklarını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine başvurarak tazminat davası açabilirler.

Takipsizlik kararı verilmesi durumunda ise artık suçun tekrar yargılanması mümkün olmayabilir. Ancak, takipsizlik kararına karşı itiraz hakkı bulunmaktadır. Suçtan zarar gören kişi 15 gün içerisinde bu karara itiraz edebilir. Eğer itiraz reddedilirse takipsizlik kararı kesinleşir ve suç tekrar yargılanamaz hale gelir.

Bir insanın bir başkasına iftira atma sebepleri genellikle psikolojik nedenlere dayanmaktadır. Savunma mekanizması olarak veya kişilik bozukluğundan kaynaklanabilir. İftira atmanın günahı büyüktür; Hz. Peygamber'in hadislerinde de iftira eden kişinin cehenneme gideceği ve zarar göreceği belirtilmiştir.

Son olarak, iftira suçundan mahkum olan kişinin devlet memuru olamayacağı da önemli bir ayrıntıdır. İftira suçu yüz kızartıcı suçlar kategorisine girdiği için hukuki sonuçları da diğer suçlardan farklı olabilmektedir.
 
Geri
Üst