- Konu Yazar
- #1
Namusa iftira atmanın cezası nedir?
Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).İftira davası nereye açılır?
İftira davası nereye açılır?İftira suçu cezası kapsamında suç soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmamaktadır. İftira suçları için görevli olan mahkeme, asliye ceza mahkemesi olarak belirlenmiştir.
İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?
İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.
Takipsizlik kararından sonra iftira davası açılabilir mi?
Sonuç olarak takipsizlik kararı verilmesiyle soruşturma aşaması sonlanmakta olup bu karara itiraz mümkünse de itirazın reddedilmesi sonucu verilecek karar kesin olup takipsizlik sonucu iftira suçu hakkında dava açılması mümkün değildir.İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı Diyanet?
İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı Diyanet?Hata yapan herkes gibi müfteri de yaptığı bu İftiranın günahından kurtulabilmesi için, samimi bir tövbe etmesi gerekir. Allah katında yapılan tövbenin kabul edilmesi için, iftiraya uğrayan kişiden helâllik dilemek gerekmektedir. Çünkü iftira, kul hakkına giren büyük bir günahtır.
İftira yüz kızartıcı suç müdür?
İftira yüz kızartıcı suç müdür?2-)İftira suçu, ana bir suçtur. Yani mükerrep suç değildir. 3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır.İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz.
Bir insan bir insana neden iftira atar?
İftira atma sebebi genel olarak psikolojiktir. Psikolojik açıdan “savunma mekanizması” olarak veya “kişilik bozukluğu” sonucu kullanılır. Bir insanı susturmanın, konuşsa da sözlerinin tesirini azaltmanın yolu o insanın inandırıcılığını zedelemek yani ona en olmadık iftirayı atmaktır.Bir insana iftira atmanın günahı nedir?
Bir insana iftira atmanın günahı nedir?Nitekim Hz.Peygamber (sav): “İftira eden kimse zarara uğramıştır”74, “Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söyleyerek İftirada bulunursa, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Tealâ onu cehenneme sokar.”75 buyurmaktadır.
Takipsizlik Kararindan sonra ne olur?
Takipsizlik Kararindan sonra ne olur?5271 sayılı CMK’nun 172/2. maddesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra, yeni bir delil meydana çıkmadan Cumhuriyet savcısınca kendiliğinden kamu davası açılamayacağı hüküm altına alınmıştır.