Namik Kemal Ne mumkun zulm ile?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.989
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Namık Kemal Ne mümkün zulm ile?​

Senin zulmünün kılıcı şehadet kanının ateşinde erir. Ne mümkün zulm ile bi-dâd ile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyetten Zulümle, adaletsizlikle hürriyeti yok etmek ne mümkün Çalış, anlama yeteneğini kaldır gücün yetiyorsa insanlıktan.

Hürriyet Kasidesi neden yazıldı?​

Normalde kasideler, padişah ve vezir gibi devletin ileri gelenlerini övmek için yazılırken, Hürriyet Kasidesi adlı şiirde o dönem Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu durum eleştirilir. Didaktik bir üslupla yazılan kaside toplam 31 beyitten oluşur.
namık kemal’in hürriyet kasidesi adlı muhteşem şiirinden “esiri aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten” şeklinde devam eden beytinin ilk mısrası..yalnız ey’den önce bir ah gelse daha bir şukala olacak.. “ne büyüleyiciymişsin ey özgürlüğün yüzü” demek oluyor.
Hürriyet Kasidesi hangi döneme aittir?
Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal’in hürriyet, özgürlük vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi.
Ne mümkün zulm ile Bîdâd ile imhayı hürriyet ne demek?
“ne mümkün zulm ile bidad ile imhayı hürriyet” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. namık kemal abimizin, hürriyet kasidesi’nde değindiği gerçeklik. öyle zulüm ederek, fenalık eyleyerek imha edilemez bir şeydir bu hürriyet dediğimiz. “zulüm ile eziyet ile hürriyeti yok edemezsin.” demektir.

Hürriyet Kasidesi şiir mi?​

Hürriyet Kasidesi Şiiri – Namık Kemal.

Hürriyet Kasidesi neden önemlidir?​

Hürriyet Kasidesi, Tanzimat Edebiyatı’nın ve Namık Kemal’in en bilinen şiiridir. O dönemde bireyselliğin terk edilerek toplumun ve toplumsal bir kavram olan hürriyetin, vatan sevgisinin işlenmesi bu şiiri ön plana çıkarmıştır.
büyüleyici anlamında kullanılır. misal: ne efsunkar imişsin ey didari hürriyet… anlamına gelen, farsça kökenli unutulmaya yüz tutmuş hoş kelime.
Ne efsunkâr imişsin ey Didarı Hürriyet hangi edebi sanat?
Nitekim Hürriyet Kasidesi ile dile getirilen bu kavramlar, Osmanlı toplumundaki demokratikleşme çabalarının öncüsü olmuştur. Şiirdeki “Ne efsunkar imişsin ey didarı hürriyet” ile başlayan ikilik taç beyittir.
Hürriyet Kasidesi hangi edebi akımdan etkilenmiştir?

Kendini insan bilmek ne demek Hürriyet Kasidesi?​

Kendini insan bilenler halka hizmet etmekten usanmaz; iyiliksever olan mazluma yardım etmekten elini çekmez. Bu beyitte bir insan profili çiziliyor. Namık Kemal’in istediği insanın iki özelliği olmalı. Birincisi halka hizmet etmesi ikincisi ise mazluma el uzatmak.

Kaside nedir örnek?​

Kasîde, bir edebiyat terimi olarak ilk beytinin mısraları birbiriyle, diğer beyitlerinin ikinci mısraları ilk beyitle kafiyeli, aynı vezinle söylenmiş, en az 15 beyit uzunluğundaki bir nazım biçiminin adıdır. Bu nazım biçimi Arap edebiyatında doğmuş ve oradan Fars ve Türk edebiyatlarına geçmiştir.
Efsunkar sözcüğü hem büyülü ve etkili hem de cazibeli ve çekici anlamına gelir.
 
Geri
Üst