AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Namazlari birlestirerek kilmak gunah mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.638
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Namazları birleştirerek kılmak günah mı?​

Aynı gün akşam namazı geciktirilerek, Müzdelife’de yatsı vaktinde birlikte (cem-i te’hir) kılınır. Bunun dışında namazları cem ederek kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, I, 127).

Peygamber Efendimiz zamanında namaz kaç vakitti?​

Muhammed (sav)’in namazlarını iki rekât ve sabah ve akşam olmak üzere iki vakit olarak kılmış olması, abdestte de vurgu yapılarak gece namazı ilavesiyle, Miraç ile birlikte beş vakit namazın ikişer rekât olarak farz olması ve daha sonra akşam ve sabah namazı hariç diğer vakit namazlarının dört rekât olarak farz oluşu.

Hangi durumlarda namaz cem edilir?​

Hangi durumlarda namaz cem edilir?
Cevap: Öğleyle ikindi, akşamla yatsı namazları cem edilebilir. Yani birlikte kılınabilir. Peygamberimiz, yolculuk esnasında böyle yaptığı gibi zaman zaman normal durumlarda da yapmıştır. Bugün de yolculukta ve önemli işler dolayısıyla anılan iki vakit namazları cem edilerek kılınabilir.

Namazı kimler cem eder?​

Hanefi mezhebine göre, cem imkanı sadece hacılar için söz konusu olabilir. Bu da şu şekilde olmaktadır; Arefe günü Arafat’ta ikindi namazı öne alınarak öğle namazı ile birlikte kılınabilir. Yani cem edilebilir. Diğer mezhep müellifleri ise namazın cem edilmesini genel olarak kabul etmişlerdir.

Namaz ilk çıktığında kaç vakitti?​

Beş vakit namazın farz kılınmasından önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit namaz kıldığı, o dönemde müslüman olanların da aynı şekilde namaz kıldıkları kaynaklarda nakledilmektedir. Fakat günümüzdeki tertip üzere beş vakit namaz mirac gecesinde farz kılınmıştır.

Namaz daha önce kaç Rekattı?​

Namaz daha önce kaç Rekattı?
Hadis kaynakları beş vakit namazın –akşam namazı hariç- ilk etapta ikişer rekat olarak farz kılındığını kaydetmektedirler. Daha sonra sabah ve akşam namazı eski şekli üzere bırakılmış, geri kalan kısmı ise dörder rekata çıkarılmışlardır.

Toplam kaç tane namaz vardır?​

Bunlar sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazıdır. Beş Vakit Namaz ( Farz Namazlar ).

Namaz cem edilir mi?​

Cem ederek namaz nasıl kılınır?​

Cem ederek namaz nasıl kılınır?
Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz, başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ile ikindinin farzları, öğle veya ikindi vaktinde, akşam ile yatsının farzları, akşam veya yatsı vaktinde peş peşe, ara vermeden kılınır.

Namaz cemi nasıl yapılır?​

Cem’in fıkıhtaki terim anlamı ise, “birbirini takip eden iki namazın (öğle ile ikindinin veya akşam ile yatsının), bu ikisinden birinin vaktinde, birlikte ve peşipeşine kılınması”dır. Eğer bu birlikte kılma birinci namazın vaktinde ise buna cem’-i takdîm, ikincisinin vaktinde ise cem’-i te’hîr denilir.

Cem etme nasıl olur?​

Öğlenin vakti içinde önce öğleyi ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cemi, ikindinin vakti içinde de önce öğleyi ardından da bir kametle ikindiyi kılmaya da tehir cemi denilir. Aynı şey akşamla yatsı namazları için de geçerlidir. İkindi namazından sonra nafile namaz kılmak mekruh görülmüştür.

Suri Cem ne demek?​

Suri Cem ne demek?
Birleştirilen iki namazın, öncekinin vaktinde kılınmasına cem’-i takdîm, sonrakinin vaktinde kılınmasına da cem’-i te’hîr adı verilir. Önceki namazın kendisine ayrılan vaktin son kısmında, sonraki namazın vaktinin ilk kısmında kılınması halinde ise cem’-i sûrî denilen sadece dış görünüşte bir cem’ meydana gelmiş olur.

Namazı cem ederken nasıl niyet edilir?​

Niyet, hangi namazı kılacağını kişinin içinden geçirerek buna karar vermesidir. Vakit namazı ile birlikte cem edilecek namaz için de niyet edilerek kamet getirilir, önce vakit namazı devamında yine kamet getirilerek öne çekilen namaza niyet edilerek kılınır.

Namaz Birleştirme nasıl olur?​

Öğle ile ikindi cem’ ediliyorsa önce öğle, sonra ikindi kılınmalıdır. Cem’-i te’hîrde ise sıraya riayet edilmezse Hanbelîler’e göre sahih olur; Şâfiîler’e göre de sahih olmakla birlikte ikinci namaz kazâ olarak kılınmış olur. Cem’ yapılırken, iki namazın ara vermeksizin peşi peşine kılınması (muvâlât) gerekir.

Cemi tehir nasıl yapılır?​

Cemi tehir nasıl yapılır?
Öğlenin vakti çıkıp ikindi vakti girdikten sonra cem edecekseniz yine bir kamet getirip önce öğleyi, sonra bir kamet daha getirip ikindiyi kılarsınız. Buna da tehir (erteleme) cemi denilir. Aynı şey hem takdim hem tehir cemi olarak akşamla yatsı namazı için de uygulanabilir.

Cem etmek ne anlama gelir?​

aritmetikteki toplama işlemine eskilerin verdiği isim. ayrıca namazları birleştirmek anlamı vardır. sünni mezhepleri arasında yorum farkı olmakla birlikte; yolculuk gibi mücbir durumda olan kimselerin öğlen ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kılabileceği kabul edilir. buna da cemetmek denir.

Hakiki Cem ne demek?​

d) Cem-i Sûrî: İlk namazı son vaktinde, sonrakini de ilk vaktinde kılmak suretiyle her iki namazı da kendi vaktinde kılmaya “cem-i sûrî” denmektedir.

Cem namazı nasıl kılınır diyanet?​

Cem namazı nasıl kılınır diyanet?

Cemi tehir namazı nasıl kılınır?​

Hac zamanı, Arafât ve Müzdelife’de iki namazın cem’ edilmesi dört mezhebde de sünnettir. Bunun dışında: Mâlikî ve Şâfiî mezheblerinde, sefer, hastalık, yağmur, korku ve âdet haline getirmeksizin bir ihtiyaç durumunda iki namazı cem’ etmek de câizdir.

Namazları cem etmek câiz mi?​

Cem’ konusunda en geniş görüşe sahip olan Hanbelî mezhebinde sıkıntı ve meşguliyetin cem’i câiz kılacağı söylenmektedir. Hanbelî fakihi Ebû Ya’la’nın bu hususta getirdiği ölçü şudur: “Cumanın ve cemaatle namazın terkedilmesini câiz kılan her sebep, cem’i de câiz kılar”.

Son 45 dakika kala namaz kılınır mı?​

Son 45 dakika kala namaz kılınır mı?
İkindi Kerahatı: Güneş batarken akşam ezanının 45 dakika öncesinden başlar ve güneş batana kadar devam eder. Eğer ikindi namazınızı kılmamışsanız bu vakitte sadece ikindi namazının farzı kılınabilmektedir.
 
Namazları birleştirerek kılmak konusunda farklı mezhepler arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre, normal şartlarda sadece hacılar için özellikli durumlarda namazları cem etmek mümkün olabilirken, diğer mezheplerde genel olarak namazların cem edilmesine izin verilmektedir. Özellikle seferde, hastalıkta, yağmurda, korkuda veya benzeri durumlarda namazları birleştirme uygulanabilir. Bu durumda öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazları cem edilebilir.

Namazları cem ederken öncelikle niyet etmek önemlidir. Hangi namazı kılmak istediğinizi içten bir şekilde karar vererek niyetinizin doğru olması gerekmektedir. Namazları cem ederken, öğle ile ikindiyi veya akşam ile yatsıyı kılarken birbiri ardına, ara vermeden ve sırasına uygun şekilde kılmanız gerekmektedir. Bu şekilde namazları cem ederken, sünnet namazları araya almamalı ve meşguliyetlerden uzak durmalısınız.

Eğer namazları cem ederek kılmak istiyorsanız, bunu doğru bir şekilde yapmalısınız. Örneğin, öğle ve ikindi namazını cem ederken önce öğleyi, ardından ikindiyi kılmalısınız. Bu cem işlemi sırasında ara vermeden iki namazı peş peşe kılmalısınız.

Cem etme kavramı namazları bir araya getirmek anlamına gelmektedir. Özellikle zorunlu durumlarda veya belirli şartlar altında namazları cem edebilirsiniz. Bu durum yolculuk gibi mücbir durumlarda olan kimseler için de geçerlidir. Ancak her mezhebin farklı kuralları olabileceği için, kendi mezhebinizin görüşlerine göre namazları cem edip etmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
 
Geri
Üst