Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Namazin kabul olup olmadigi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Namazın kabul olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

İşte ibadetlerin kabul ediliş alametleri… Hayırda yarışmak ve acele etmek, kâmil ve makbûl bir mü’min olmanın alâmetlerindendir. Mevlânâ Hazretleri ne güzel buyurur: “İbâdetlerin kabul ediliş alâmetleri, o ibâdetlerden sonra hemen başka ibâdetlere girişmek, birbiri ardınca hayırlara koştukça koşmaktır.”

Namaz kılan insanlara verilecek mükafatlar nelerdir?​

Namaz kılan insanlara verilecek mükafatlar nelerdir?
Namaz, insanı maddi ve manevi temizler, çünkü mümin namaz kılmak için abdest alır ve tertemiz bir biçimde Rabbinin huzuruna varır. Namaz, kulun hata ve günahlarının giderilmesine ve affına vesile olur. İnsan, af ve mağfiretini namazla dile getirir ve ifade eder.

Namaz kılarken ne düşünmek gerekir?​

Namaz kılarken ne düşünmek gerekir?
6. Yüce Allah’ın huzuruna çıkabilmenin ne kadar mutluluk verici bir olay olduğunu hatırlamalıyız ve hissetmeliyiz. 7. Namazda okuduğumuz ayet ve duaların anlamlarını öğrenmeli ve onları düşünmeliyiz. fiayet ayet ve duaların anlamını bilmiyorsak, o esnada sanki hesap gününde Allah’ın huzurunda olduğumuzu düşünmeliyiz.

Hangi durumlarda namaz kabul olmaz?​

Kendi irade ve ihtiyarı dışında gerçekleşen şu durumlarda da namaz bozulur: Sabah namazını kılarken güneşin doğması; bayram namazını kılarken zeval vaktinin olması; cuma namazını kılarken ikindi vaktinin girmesi durumunda namaz bozulur. Fakat öğle namazını kılarken ikindi vaktinin girmesiyle öğle namazı bozulmaz.

Namaz kılmak psikolojiye iyi gelir mi?​

Namaz kılmak psikolojiye iyi gelir mi?
Namaz aidiyet sorunu, belirsizlik ve umutsuzluğu ortadan kaldırması hasebiyle de ruhsal rahatlama sağlıyor. Namazla huzura kavuşan ve konsantre olan insanların beyinlerinde dopamin interleukin-2 gibi maddeler salgılanıyor. Dopamin kişiye rahatlık ve olumlu duygular sağlayan bir maddedir.

Namaz kılan insan ne yapmaz?​

Namaz kılan insan ne yapmaz?
Namaz, günlük hayatı planlar.
Insan niçin namaz kılar?​
Namaz Allah’a (c.c.) olan kulluk borcumuzu ödemek ve her daim onu anmak üzere kılınır. Namaz ergenlik yaşların da olan ve akıl sağlığı yerinde olan tüm erkeklere ve kadınlara farz olan bir ibadettir. Namaza başlama yaşı ile ilgili peygamber efendimizin hadisi şerifleri bulunmaktadır.

Namaz kılarken cinsellik düşünmek günah mı?​

Namaz kılarken cinsellik düşünmek günah mı?
Vehimden gelen çirkin ve kötü düşüncelerin dinde bir hükmü ve zararı yoktur. Yani, kul mes’ul değildir. Fiiliyata yansımadıktan sonra, kişiye hiçbir günah yazılmaz.
 
Namazın kabul olup olmadığını anlamanın alametleri arasında, ibadetlerin ardından hemen başka ibadetlere girişmek ve sürekli hayırlı işlerde yarışmak önemlidir. Bu durum, kâmil ve makbul bir mümin olmanın belirtilerindendir. Mevlânâ Hazretleri'nin ifadesinde de bu durum vurgulanmıştır.

Namaz kılan insanlara verilecek mükafatlardan biri, namazın insanı maddi ve manevi olarak temizlemesi ve hata/günahların affına vesile olmasıdır. Namaz, kulun Rabbinin huzuruna tertemiz bir şekilde varmasını sağlar ve Allah'a yönelmesini temin eder.

Namaz kılarken yapılması gerekenler arasında, Yüce Allah'ın huzuruna çıkmanın mutluluğunu hissetmek, okunan ayet ve duaların anlamlarını bilmek ve düşünmek önemlidir. Eğer ayet ve duaların anlamlarını bilmiyorsak, Allah'ın huzurunda olduğumuzu düşünerek konsantre olmalıyız.

Namazın kabul olmamasına sebep olan durumlar arasında, kendi irade dışında gerçekleşen durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, sabah namazını kılarken güneşin doğması veya bayram namazını kılarken zeval vaktinin olması gibi durumlarda namazın bozulduğu ifade edilmiştir.

Namazın psikolojiye iyi geldiği konusu da ele alınmıştır. Namazın aidiyet sorununu ortadan kaldırması, ruhsal rahatlama ve beyinde olumlu maddelerin salgılanması gibi etkileri bulunduğu belirtilmiştir.

Namaz kılan insanların, günlük hayatlarını planladıkları ifade edilmiştir. Namaz, insanlara günlük hayatta da denge ve planlama konusunda yardımcı olabilir.

Son olarak, namazın niçin kılındığı ve namaz kılarken cinsellik düşünmenin günah olup olmadığı gibi konular da ele alınmıştır. Namazın, Allah'a olan kulluk borcumuzu ödemek için kılındığı ve cinsellik düşüncelerinin vehimden kaynaklandığı ve fiiliyata yansımadıkça bir günah teşkil etmeyeceği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst