AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Namazda esnemenin hukmu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Namazda esnemenin hükmü nedir?​

Hz. Peygamber (s.a.v.) namazda birinizin esnemesi gelirse onu gücü yettiğince engellesin buyurmuştur. Hatta esneme halinde, elimizi namazda da olsa ağzımıza getirmemiz doğru olur. Bütün bunlarla beraber namazda esnemek namaz bozmaz.

Namazda neden esnemek?​

Esnemek gaflete işarettir. Namaz ise Cenabı Hakk’ın huzurunda olmaktır. Allah’ın huzurunda gaflet ile esnemek hoş olmayan bir durumdur. “Biriniz namazda esnediği vakit, mümkün olduğu kadar kendini tutsun.
Namazda ve namaz dışında, ağzını açarak esnemek mekruhtur.
Sure okurken esnemek neden olur?
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır. İLİŞKİLİ HABERNazardan korunmak için Felak ve Nas suresi okunuşu!
Namazın rükünleri ne demektir?
Rükunun kelime manası ise eğilmek anlamını taşımaktadır. Eğilmek ve beklemek anlamı da çıkar. Rüku esnasında eller dizlere değdirilerek öne doğru eğilmesine denilmektedir.

Namaz kılarken gözden yaş gelmesi ne anlama gelir?​

Namazdayken, dışarıdan gelen bir etki ile ağlamak namazı bozar. Bu durumda mutlaka namazı terk ederek yeniden kılınması gerekir. Namaz dışında ağlamak durumu abdesti bozmadığı için yeniden abdest almaya gerek yoktur.

Esnemek Ne Anlama Gelir?​

Esnemek vücudun yorgunluğa verdiği doğal bir tepkidir. Ancakçok sık oluyorsa bir uyku bozukluğunun belirtisi olabilir. Bunların arasındainsomnia, uyku apnesi ve narkolepsi yer alır. Bu hastalıklar derin ve huzurlubir gece uykusu uyumanızı engeller ve gün içinde yorgun olur, odaklanmaktasorun yaşarsınız.
Esnemek, öksürmek ve hapşırmak halleri gayri ihtiyari yani birdenbire elde olmadan oluştuğunda namazı bozmamaktadır. Bunun haricinde kişinin bilerek öksürmesi namaz kılarken bir şey ima etmek için hapşırması namazın huzurda oluş haline aykırı olduğu için mekruh sayılan hareketlerdendir.
Esnerken hangi elle ağzı kapatılır?
Esnemeyi tetikleyecek davranışlardan uzak durmanın mümkün olmadığı anlarda hiç değilse ağzın el ile kapatılması gerekir. Namaz sırasında gözden yaş gelecek kadar esneme davranışının gelmesi eğer engellenemiyorsa eli ağızla kapatmak da esnemek de namazı bozmaz.
Esnemeyi önlemek için neler yapılır?
Dudaklarınızı dişlerinizin arasına çekerek, hafifçe ısırıp, esnemeyi önleyebilirsiniz. Çevrenizde esneyen birini görmeniz durumunda bakmamanız ve esnemeyle alakalı hiçbir şey düşünmemeniz tavsiye edilir. Önemli günlerden önce iyi bir şekilde dinlenmek ve uykunuzu almak, aşırı esnemeyi önleyecektir.

Biriyle konuşurken esnemek ne anlama gelir?​

Kişinin size ne kadar mesafeli olduğunu gösterme çabasıdır. *Esneme: Evet arkadaşlar, arkadaşlarınıza dert anlatırken ve kesin olduğunu düşündüğünüz konuları anlatırken önünüzdeki arkadaşınız esniyorsa sizinle aynı fikirde olmadığını beyan ediyordur.

Çok esnemek neyin işaretidir?​

Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir. Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır.
Namazın asıl iskeletini oluşturan ve biçimini veren kıyam, rükû ve secde gibi rükünlere nisbetle kıraat, namazın zâit rüknü olarak kabul edilir. Bu yüzden, kıyam, rükû, secde ve son oturuş, gerek cemaatle namaz kılarken gerekse tek başına namaz kılarken terkedilmediği halde, kıraat, imama uyan kişiden düşer.
Namazın şartları ve rükünleri nelerdir?
Namazın içindeki farzlar altıya ayrılır.
 
Geri
Üst