AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Namazda egilip kalkarken ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.788
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Namazda eğilip kalkarken ne denir?​

Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir. Rükü’ dan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir. “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir.

Secdeden kalkarken ne denir?​

“Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir. “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.

Kıyam nasıl getirilir?​

Kıyam nasıl getirilir?
Hanefî mezhebine göre erkekler, sağ elin serçe ve baş parmaklarıyla sol elin bileğini hafifçe kavrayarak ellerini göbek altından bağlarlar. Kadınlar ise erkekler gibi sol elin bileğini kavramaksızın sağ ellerini göğüsleri üzerinden sol elleri üzerine koyarlar.

Rabbena ve lekel Hamd ne zaman söylenir?​

Rabbena ve lekel Hamd ne zaman söylenir?
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen ” Rabbena ve Lekel Hamd” sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.

Kıyam ne demek TDK?​

Türk Dil Kurumuna göre kıyam kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Kıyam kelimesi, İslam dinine inananlara göre yeniden dirilip, ayağa kalkma şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda kıyam, namaz sırasında ayakta durma ve bir işe teşebbüs etme, girişme olarak da değerlendirilmektedir.

Rükuya giderken eller yana salınır mı?​

Rüküya gitmek için de önce eller geniş bırakılır sonra rüküya gidilir.

Namazın dışındaki ve içindeki farzlar nelerdir?​

Namazın dışındaki ve içindeki farzlar nelerdir?
Namazın içindeki şartlar; İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka’de-i ahiredir. NAMAZIN DIŞINDAKİ ŞARTLAR NELERDİR? Namazın dışındaki şartlar; Hadesten ve Necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ile niyettir.

Rükûdan doğrulurken hangi dua okunur?​

Rükûdan doğrulurken hangi dua okunur?
Rükûdan kalkarken “Semi’Allahü limen hamideh” demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen “Rabbenâ lekel-hamd” der ve dik durulur ve “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır.
Rükûdan doğrulduktan sonra secdeye gitmeden önce ne denir?​
Rüku esnasında söylenecek sözler bulunmaktadır. Kıyam ve kıraattan sonra rükuya eğilince “Sübhâne Rabbiye’l-azim” üç defa söylenir. Üç defa söyledikten sonra doğrularak “Semiallâhü limen hamideh”sözü tek seferlik söylenir. Ardından Allah-u Ekber denilerek secdeye varılır.
 
Namaz konusunda oldukça detaylı bilgiler verilmiş. Namaz esnasında yapılan her adımın ve duaların önemi büyük.

Namazda eğilip kalkarken "Allah’u Ekber" denildikten sonra rükû'a eğilinip "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere söylenir, rükû'dan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd" denir. Secdeye gidilirken ise üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denilir.

Secdeden kalkarken "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır ve burada üç kere "Sübhâne Rabbiye’l-âlâ" denilir. Secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulduğunda ise kısa bir süre "Sübhânellah" denilir.

Kıyamı getirirken erkekler sağ elin serçe ve baş parmaklarıyla sol elin bileğini kavrayarak göbek altından bağlarlar. Kadınlar ise sol elin bileğini kavramaz, sağ ellerini göğüslerinin üzerinden sol ellerinin üstüne koyarlar.

"Rabbena ve Lekel Hamd" dua cümlesi namazda rükudan kalkarken söylenir ve Hanefi mezhebine göre bu sünnettir. Bu duayı söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler bu sevaptan mahrum kalır.

"Kıyam" kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre İslam dinine inananlar için yeniden dirilip ayağa kalkma anlamına gelir. Namaz sırasında ise ayakta durmak, bir işe teşebbüs etmek anlamına da gelir.

Rüku'ya eğilirken eller geniş bırakılarak sonra rükuya gidilir.

Namazın içindeki farzlar iftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka'de-i ahiredir. Namazın dışındaki farzlar ise hadesten ve necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ve niyettir.

Son olarak, rükûdan doğrulurken "Semi’Allahü limen hamideh" diyerek sünneti yerine getirilebilir. Cemaat bunu söylemez, ancak yalnız kılan ve cemaat "Rabbenâ lekel-hamd" diyerek dik durur ve secdeye varırlar.
 
Geri
Üst