AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Namazda bir sure atlayarak okumak mekruh mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Namazda bir sure atlayarak okumak mekruh mu?​

Namazdaki okuma esnasında ilerideki bir yere geçerken, aradaki tek bir sûre veya âyetin atlanması da mekruh kabul edilmiştir. Fakat bu, bir öncekinden daha hafif derecede bir mekruhtur. Sonraki rekâtta ileriden okunacaksa, uygun olan, en az iki âyet veya iki sûre atlayarak okumaktır.
Namazda sure sırası mekruh mu?
İslâm bilginleri Mushaf’taki sıralamayı esas alarak namazda Fatiha’dan sonra okunacak sureleri, sırasına göre okumayı güzel görmüşler, birinci rekâtta mesela İhlas’ı, ikinci rekâtta Elemtere’yi okumayı, sıraya aykırı olduğundan mekruh görmüşlerdir.

Tek bir sure ile namaz kılınır mı?​

“Namazda bir miktar Kur’an okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.
Felaktan sonra Nas okunur mu?
Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi Fatiha Suresidir. Bu sureden başlayan sıralamada ise Felak mı, Nas mı önce okunacağı birçok kişi tarafından merak edilir. Namaz sureleri sıralamasına göre Felak Suresinin önce okunması gerekmektedir Önce Felak daha sonra ise Nas Suresi okunmaktadır.
Namaz esnasında az veya çok miktarda âyet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 87 vd. ; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 393-396).
Fil suresinden sonra ihlas okunur mu?
Namazda okunan bir diğer zammı sure ise Fil suresidir. Fil suresini bilmeyenler için ihlas suresi de namazda okunan bir diğer suredir. Ayrıca namazda okuduğumuz bir diğer sure ise Kureyş suresidir. Kureyş suresinden sonra okunacak bir diğer sure ise Maun suresidir.

Namazda zammı sure okumak farz mıdır?​

sorusuna Diyanetin yanıtı şu şekildi: “Namazların ilk iki rekâtında Fâtiha’dan sonra Kur’an’dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sûre) vaciptir.
Namazda tek bir ayet okunur mu?
Namazda bir miktar Kur’an okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fatiha suresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.

Namazı bilmeden kılmak günah mı?​

Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise, manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b) Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Felaktan sonra hangi sure gelir?
Fatiha suresi, fil suresi, Kureyş suresi, Maun Suresi, Kevser Suresi, Kafirun Suresi, Nasr Suresi, Tebbet Suresi, İhlas Suresi, Felak Suresi.
Kelimenin benzeri Kuran-ı Kerim’de yok ise, İmam Ebû Yûsuf’a göre namaz bozulmaz ancak İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre namaz bozulur.
Ihlas ve Fatiha ile namaz kılınır mı?
Başka sure bilmeyen, sadece Fatiha ile namaz kılabilir.
 
Geri
Üst