Namaz sure ve duaları nelerdir

SoruCevap

Yeni Üye
Namaz sureleri nelerdir,
Namaz duaları nelerdir,
Namaz sure ve duaları oku

Fatiha Suresi

OKUNUŞU

Elhamdu lillahi rabbil'alemin Errahmanirrahim Maliki yevmiddin Iyyake na'budu ve iyyake nesta'in Ihdinassiratal mustakim Siratallezine en'amte aleyhim gayrilmagdUbi aleyhim ve leddallin
(Amin)

MANASI

Hamd (ovmek, ovulmek); O, alemlerin Rabbi, O Rahman, Rahim, O, ahiret gununun maliki Allah'in (hakki) dir O'na mahsustur Ilahi! Yalniz Sana ibadet ve kulluk ederiz, sade Sen'den yardim dileriz Bizi dogru yola hidayet eyle Kendilerine bol bol nimet verdigin bahtiyarlarin yoluna, ki onlar ne azip sapmis, ne de gazabina ugramislardir (Duamizi kabul eyle Allah'im!)

ACIKLAMA

Fatiha Suresi,Mekke'de inmistir 7 ayettir Kur'an'in ilk suresi oldugu icin acis yapan, acan manasinda Fatihadenilmistir

Fil Suresi

OKUNUŞU
Elem tera keyfe fe'ale rabbuke bieshabilfil Elem yec'al keydehum fi tadlil Ve ersele aleyhim tayran ebabil Termihim bihicaratin min siccil Fece'alehum ke'asfin me'kUl

MANASI

Gormedin mi, nasil etti Rabbin Fil sahiplerine? Fendlerini, tedbirlerini (kotu dusuncelerini) bozup busbutun perisan kilmadi mi? Uzerlerine sert taslarla atis eden, suru suru ebabil kuslari saldi da, hemen onlari bir yenik hasil (guve yiyip tanesiz kalmis ekin yapragi, saman) gibi kiliverdi

ACIKLAMA

Fil SUresi,Mekke'de nazil olmustur 5 ayettir Kabe'yi yikmak isteyen Ebrehe'nin fillerle hucumunu konu edindigi icin bu adi almistir~

Kureyş Suresi

OKUNUŞU
Liilafi Kureyşin Îlafihim rihleteşşitai vessayf Felya'budU rabbe hazelbeyt Ellezi et'amehum min cU'in ve amenehum min havf

MANASI
Kureyş'in birbirleriyle veya başkalariyle andlasmasi, anlaşmasi icin; hele yaz ve kiş seferlerine (faydalandiklari) andlasmasi icin, onlar (Kureys) bundan boyle bu evin (Kabe'nin) sahibine (Allah'a) ibadet etsinler; O (sahip) ki, onlari buyuk bir acliktan kurtardi ve muthis bir korkudan emin kildi

MaUn Suresi

OKUNUŞU
Era eytellezi yukezzibu biddin Fezalikellezi, yedu'ulyetim ve la yehuddu ala ta'amilmiskin Feveylun lilmusallin Ellezine hum an salatihim sahUn Ellezine hum yuraUne Ve yemne'UnelmaUn

MANASI
Gordun mu o, dine (ceza gunune ve ahirete) inanmayani? Iste hak dine ve ceza gunune inanmayan, o kimsedir ki: Oksuzu itip kakar, caresizin ve yoksulun yiyecegine dair tesvikte bulunmaz; ne kendisi doyurur, ne de baskalarinin doyurmasi icin kayirir Vay o namaz kilanlarin haline ki, onlar namazlarini geregi gibi ciddi bir vazife olarak yapmazlar Onlar ki gosteris icin yaparlar ve yardimligi sakinirlar (kimseye bir damla sey vermek istemezler)

Kevser Suresi

OKUNUŞU
Inna e'taynakelkevser Fesalli lirabbike venhar Inne şanieke huvel'ebter

MANASI
Biz verdik sana (Ya Muhammed) hakikatte Kevser Sen de Rabbin icin namaz kil ve kurban da kesiver Dogrusu, asil ebter sana bugz eden (hinc besleyen, diş bileyen) in kendisidir

Kafirun Suresi

OKUNUŞU
Kul ya eyyuhelkafirUn La a'budu ma ta'budUn Ve la entum abidUne ma a'bud Ve la ene abidun ma abedtum Ve la entum abidUne ma a'bud Lekum dinukum veliye din

MANASI
De ki: Ey kafirler! Tapmam o taptiklariniza Siz de tapanlardan degilsiniz benim Mabudum (Allah)'a Hem ben tapici degilim sizin taptiklariniza Hem de siz tapici degilsiniz benim ibadet ettigim (Allah)'a Size dininiz, bana da dinim

ACIKLAMA
Kafirun Suresi, Mekke'de nazil olmustur 6 ayettir Kafirlerden soz ettigi icin bu adi almistir

Nasr Suresi

OKUNUŞU
Iza cae nasrullahi velfeth Ve raeytennase yedhulUne fi dinillahi efvaca Fesebbih bihamdi rabbike vestagfirh, Innehu kane tevvaba

MANASI
Allah'in (vaad eyledigi) yardimi geldigi ve zafer kazanildigi (Mekke'nin fethi ile Islam'a futUhat kapilarinin acildigi); ve insanlarin fevc fevc, kume kume Allah'in dinine girdiklerini gordugun zaman artik Rabbini overek sanini yucelt ve Allah'tan magfiret iste Cunku O, tovbe ile kendisine donenleri kabul eder

ACIKLAMA

Nasr Suresi, Mekke'nin fethi sirasinda inmis olmakla beraber hicretten sonra indigi icin Medeni sUrelerdendir 3 ayettir Nasr yardim demektir Sure de Allah'in Hz Peygamber'e yardim ederek fetihlere kavusturdugu ifade edildigi icin bu adi almistir Islam zaferini haber verir Ibni Omer'e gore bu sUre indikten sonra peygamberimiz seksen gun yasamistir

Tebbet Suresi

OKUNUŞU
Tebbet yeda ebi lehebin ve tebbe Ma agna anhu maluhU ve ma keseb Seyasla naren zate leheb VemraetuhU hammaletelhatab Fi cidiha hablun min mesed

MANASI
EbU Leheb'in iki eli kurudu, kendisi de (helak oldu!) Ne mali fayda verdi ona, ne de kazandigi O, (dunyada benzeri gorulmemis) bir alevli atese yaslanacak Gerdaninda hurma liflerinden bukulmus bir iple odun tasiyan karisi da!

İhlas Suresi

OKUNUŞU
Kul huvallahu ehad Allahussamed Lem yelid ve lem yUled Ve lem yekun lehU kufuven ehad

MANASI

De ki: O, Allah, birdir Allah, her yonden eksiksizdir ve her dilegin merciidir, her sey kendisine muhtac olan Sanli, Uludur O, dogurmadi ve dogurulmadi O'na hicbir sey denk de olmadi

Felak Suresi

OKUNUŞU

Kul e'Uzu birabbilfelak Min şerri ma halak Ve min şerri ğasikin iza vekab Ve min şerrinneffasati fil'ukad Ve min şerri hasidin iza hased

MANASI
De ki: Yaratilmislarin serrinden, karanlik coktugu zaman gecenin serrinden, dugumlere ufleyenlerin serrinden ve haset edenin, icindeki hasedini disariya vurdugu vakit, serrinden; safak aydinliginin Rabbine (Allah'a) siginirim

ACIKLAMA
Felak Suresi, Mekke'de nazil olmustur 5 ayettir Felak, sabah manasina geldigi gibi yarmak manasina da gelir Bundan sonra gelen Nas suresiyle birlikte ikisine iki koruyucuanlamina muavvizeteyndenir Bu surelerin sifa maksadiyla okunduguna dair hadisler vardir

Nas Suresi

OKUNUŞU
Kul e'uzu birabbinnasi Melikinnasi İlahinnas Min serrilvesvasilhannas Ellezi yuvesvisu fi sudUrinnasi Minelcinneti vennas

MANASI
1 De ki: Siginirim ben insanlarin Rabbine,
2 Insanlarin Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
3 Insanlarin Ilahina
4 O sinsi vesvesenin serrinden,
5 O ki insanlarin goguslerine (kotu dusunceler)fisildar
6 Gerek cinlerden,gerek insanlardan(olan butun vesvesecilerin serrinden Allah'a siginirim!

ACIKLAMA
Nas Suresi, Mekke'de nazil olmustur 6 ayettir Nas insan demektir

Geri