AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nakliye Faturalari Tevkifatli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.174
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nakliye Faturalari Tevkifatli mi?​

16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ uyarınca (M yetki belgesi haricinde) yurt içi nakliye hizmeti veren tüm mükellefler KDV dahil 2.000 Türk Lirasını bulan faturalarında 2/10 oranında tevkifat yaparak faturasında bunu gösterecek.

Nakliye bedeli yansıtma tevkifat olur mu?​

Nakliye bedeli yansıtma tevkifat olur mu?
Buna göre, mamullerinizin nakliyesine yönelik olarak taşımacılık firmalarından aldığınız karayoluyla yük taşımacılığı hizmetine ilişkin KDV dahil bedelin 01.07.2021 tarihinden itibaren 2.000 TL’yi aşması halinde (2/10) oranında tevkifat uygulanacaktır.

Nakliye bedeli faturası nasıl kesilir?​

Nakliye faturası, nakliye firması tarafından kesilmektedir. Nakliye firması, KDV dahil her şeyi nakliye faturasında belirmekle yükümlüdür. Nakliye firması bu bilgileri açık ve net bir şekilde belirtmeli, hiçbir bilgiyi saklamadan yazmalıdır. Aksi taktirde suç işlenmiş olur.

Nakliye tevkifat 2021 nedir?​

Nakliye tevkifat 2021 nedir?
16 Şubat 2021 tarih ve 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “35 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile yük taşımacılığı hizmetleri, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren, 2/10 oranında KDV tevkifatı uygulaması kapsamına alınmıştır.

Nakliye tevkifat kaç?​

Yük taşıma hizmetlerinde alıcılar tarafından uygulanacak tevkifat oranı 2/10 dur.

Yansıtma faturası hangi durumlarda kesilir?​

Yansıtma faturası hangi durumlarda kesilir?
Hangi durumda yansıtma faturası kesilmese de olur? Yansıtma faturası, faturanın muhatabı ile faturayı ödeyecek kişi farklı olduğunda düzenlenir. Eğer başkasının adına olduğunu bildiğiniz bir mal veya hizmetin faturasını, faturanın muhatabının adına alırsanız yansıtma faturasına da gerek kalmaz.

Yansıtma faturasında KDV olur mu?​

Masraf aktarımı işleminde yapılan masrafların gerçek ilgilisine aynen intikal ettirilmesi olayında prensip olarak herhangi bir hizmet sunulması veya bir katma değer yaratılması söz konusu olmadı ğından masrafların gerçek ilgililerine aynen yansıtılması işlemi KDV’ye tabi bulunmamaktadır.

Nakliye faturası ne zaman kesilir?​

Nakliye faturası ne zaman kesilir?
VUK’un 231/5. maddesinde faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Nakliye bedeli KDV oranı kaç?​

Şeker Fabrikasına yapılan şeker pancarı teslimi ile birlikte nakliye hizmetinin de verilmesi halinde, bu hizmetin Kararname eki (I) ve (II) sayılı listelerde yer almaması nedeniyle genel oranda (% 18) KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.

Kaç TL altına tevkifat uygulanmaz?​

Kaç TL altına tevkifat uygulanmaz?
“Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dâhil bedeli 1.000,00 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.

Nakliye yüzde kaç tevkifat?​

Nakliye tevkifat değişti mi?​

Nakliye tevkifat değişti mi?
Taşımacılık hizmetleri servis taşımacılığı ve yük taşımacılığı olarak ikiye ayrılmış ve tevkifat oranı farklılaştırılmıştır. Buna göre, yük taşımacılığı hizmeti alımlarında 2/10, servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

2021 tevkifat oranı nedir?​

Söz konusu değişiklik 1/7/2021 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu kurumlara yapılan ve kısmi tevkifat kapsamında olan teslim ve hizmetler için KDV tevkifatı uygulanacaktır. ifalarında söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
 
Merhaba! Nakliye faturaları ve tevkifatlar ile ilgili paylaştığınız bilgileri inceledim. Anladığım kadarıyla, 16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, yurt içi nakliye hizmeti veren mükellefler, KDV dahil 2.000 Türk Lirasını aşan faturalarda 2/10 oranında tevkifat yapmak zorundalar. Bu tevkifat uygulaması, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren geçerli olmaktadır.

Nakliye faturası genel olarak nakliye firması tarafından kesilmektedir. Nakliye firması, KDV dahil tüm bilgileri faturada açık ve net bir şekilde belirtmelidir. Faturanın muhatabı ile faturayı ödeyecek kişi farklı olduğunda ise yansıtma faturası düzenlenir. Eğer mal veya hizmet başkası adına alınıyorsa ve bu durum biliniyorsa yansıtma faturasına gerek kalmaz.

Yük taşımacılığı hizmetlerinde alıcılar tarafından uygulanan tevkifat oranı genellikle 2/10'dur. Ancak servis taşımacılığı hizmeti alımlarında bu oran farklı olabilir. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe giren değişiklikle, kısmi tevkifat kapsamına giren teslim ve hizmetler için KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Son olarak, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, belirli bir tutarı aşmayan işlemlerde tevkifat uygulanmayabilir. Bunun yanı sıra, nakliye hizmeti alındığında genel oran olarak (% 18) KDV uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst