- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Nakit oran nasıl hesaplanır örnek?
nin 31.12.20XX tarihli bilançosu ile cari dönem likidite oranları aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.- Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.
- Asit Test Oranı = (Dönen Varlıklar -Stoklar) / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.
- Nakit Oran = Hazır Değerler +Menkul Kıymetler / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.
Cari oran ne anlama gelir?
Bir işletmenin likit varlıklarını gösteren varlıklar dönen varlıklardır. Dönen varlıkların vadesi bir yıldan kısa olan borçlarına oranına cari oran denilmektedir. Ayrıca cari oran kısa vadeli borçların karşılığında sahip olunan nakdi performans hakkında bilgi vermektedir.Cari oran, dönen varlıkların kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi ile bulunan bir likidite oranıdır. Cari oranda amaç işletmenin kısa süreli borç- larını ödeme gücünü ölçmek ve net işletme sermayesinin yeterli olup ol- madığını saptamaktır.
Nakit oranı ne olmalı?
Nakit oran = 0,20 olması beklenilen seviyedir. Nakit Oran < 0,20 ise ; firma nakit akışında sorunlar yaşayabilir ve dış kaynak kullanımında yeni arayışlar içersine girer. Nakit Oran >0,20 ise, paranın verimli kullanılıp kullanılmadığı irdelenmelidir.
Nakit oranı hesaplanırken formülün payında hangi unsurlar yer alır?
Nakit oran; nakit ve nakit benzerlerinin, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Sözkonusu oranın payında kasa, bankalar, sermaye piyasasının gelişmiş olduğu ülkelerde her an pazarlanabilir menkul değerler (özellikle devlet tahvilleri, hazine bonoları gibi) yer almaktadır.
Cari oranı ne artırır?
Cari oran’ı arttıran nedenler: Firmanın sermaye artışına gitmesi. Faaliyetlerin sonucunda yaratılan kaynaklar. Uzun vadeli banka veya satıcı borçlanması Kısa vadeli borçların ödenmesi.Cari oranın 1 den küçük olması durumunda ne olur?
Cari oranın 1′ in altında olması demek, işletmenin dönen varlıklarının kısa vadeli yabancı kaynaklara yetersiz olması olarak yorumlanır.Cari oranın 1.5 ya da 2 olması finansal analiz açısından yeterli görülmektedir. Katsayının 2 olarak hesaplanması her 1 liralık borç karşılığında şirketin 2 Lirası olduğu anlamına gelir. Cari oranın 1’in altında olması ise işletmenin likidite sorunu yaşadığını gösterir.