AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nakit esasli muhasebe ve tahakkuk esasli muhasebe arasindaki fark nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nakit esaslı muhasebe ve tahakkuk esaslı muhasebe arasındaki fark nedir?​

Bu iki kavramı tanımlayacak olursak, tahakkuk esasına göre tutulan muhasebede kayıtlar, ekonomik faaliyet gerçekleştiği zaman oluşturulur. Nakit esası ise nakit el değiştirdiğinde kayıtlar oluşturulur. Günümüzde modern muhasebe sisteminde tüm kayıtlar tahakkuk esasına göre tutulur.

Muhasebenin tahakkuk esası nedir?​

Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.
Muhasebe sistemleri uzun yıllar, bütçelerle verilen ödenekleri, bunlardan yapılan harcamaları, harcamaların finansmanı için toplanan gelirleri ve ihtiyaç duyulan diğer bazı bilgileri kapsayan, esas olarak da gelirlerin tahsil edildiğinde, harcamaların ödendiğinde kaydı anlamına gelen, nakit esasına dayanmıştır.
Tahakkuk Esaslı nedir?
Tahakkuk esaslı muhasebe temeli nedir? Tahakkuk Muhasebesi, satış yapıldığında (nakit veya kredi satışına bakılmaksızın) gelirin muhasebeleştirildiğini ve giderin karşılık gelen gelirle (ne zaman ödendiğine bakılmaksızın) eşleştirilip muhasebeleştirildiğini belirten en kabul görmüş muhasebe ilkesidir.
Tahakkuk esası nelerdir?
Tahakkuk Esası Nedir? Tahakkuk esası en genel anlamıyla muhasebe kayıtları tutulurken uygulanan bir yöntemdir. Şirketlerin gelir ve giderlerinin aynı anda gerçekleşmiş sayılması ve alakalı dönemin finansal tablolarında yer almasının sağlanması sürecini konu alır.

Tahakkuk etme ne demek?​

Tahakkuk etmek, gerçekleşmek anlamına gelmektedir. Tahakkuk etmiş durumda olan bir vergi ya da borç geçerli niteliğe sahip durumda olan belgelere dayalı bir biçimde ve ayrıntılı bir şekilde hesaplanmış durumda olan ve ödenebilir bir hale gelmiş olan vergi yahut borç tutarı anlamına gelmektedir.

Dönemsellik ilkesi ne demek?​

Muhasebenin temel ilkelerinden olan dönemsellik kavramı işletmelerin sınırsız sayılan ömrünün belirli dönemlere ayrılması, her dönem faaliyet ve sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Yeni muhasebe sisteminde, alınan mal ya da yaptırılan hizmet karşılığı doğmuş olan bir devlet borcu gerçekleştiğinde gider; gelirler ise tahakkuk ettiğinde gelir kaydedilmekte ve böylece, devletin varlıkları ve sorumluluklarıyla ilgili bilgiler tam ve zamanında kayıt altına alınmaktadır.
Maliyet Esaslı muhasebe nedir?
Maliyet esası kavramı; para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün veya uygun olmayan diğer kalemler hariç, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gereğini ifade eder.
Tahakkuk esasına göre düzenlenen tablolar nelerdir?
Tahakkuk Esasına Göre Düzenlenen Tablolar Nelerdir? Tahakkuk esasına göre düzenlenen tablolar işletmeler nakit akışları hariç tüm finansal tablolarını muhasebede tahakkuk esasına göre düzenlenmektedir. Bu tablolar temel finansal tablo olarak gelir ve bilançodur.
 
Geri
Üst