AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nafaka odememek icin ne yapmaliyim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.646
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nafaka ödememek için ne yapmalıyım?​

Kadınların evlilik sırasında başka bir erkekle ilişki yaşaması ve bu ilişkinin erkek tarafından kanıtlanması gibi durumlarda boşanma sonrası erkeğin nafaka ödemesi yapmasına gerek kalmaz. Çeşitli durumlarda taraflardan birinin boşanma da tam kusurlu olduğunun belirlenmesi durumunda tazminat hakkı da ortaya çıkmaktadır.

Nafaka ne zaman düşer?​

Çocuğun ergin olmasıyla birlikte nafaka kendiliğinden sona ermektedir. Çocuğun ergin olması için ya çocuğun 18 yaşını tamamlaması ya da evlenmesi veya mahkemece ergin kılınması gerekmektedir. Nafaka kendiliğinden sona eren bir nafaka olduğundan, yükümlünün ayrıca mahkemeden bir karar alması gerekmemektedir.

Anlaşmalı boşandıktan sonra nafaka davası açılabilir mi?​

Anlaşmalı boşandıktan sonra nafaka davası açılabilir mi?
Boşanmadan sonra nafaka istenebilir mi sorusu sıkça karşılaştığımız bir sorudur. Eşlerin boşanırken anlaşmalı boşanma protokolünde talep etmediği iştirak ve yoksulluk nafakası daha sonradan talep etme hakkı vardır.

Ömür boyu nafaka kalktı mı?​

Ömür boyu nafaka kalktı mı?
Yeni sisteme göre süresiz nafaka kalkacak. Belli bir süre ödeme yaptıktan sonra nafakayı devlet ödeyecek. TBMM bütçe ve asgari ücretten vergiyi kaldıran düzenlemeleri içeren uzun mesaisini tamamlayarak 4 Ocak 2022 tarihine kadar tatile girdi.

Nafaka hangi hallerde iptal edilir?​

Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.

Kadın hangi hallerde nafaka ödemez?​

Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadınlar, nafaka alamazlar.

Boşandıktan sonra çocuklar için nafaka davası açılır mı?​

Boşandıktan sonra çocuklar için nafaka davası açılır mı?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen karar kapsamında anlaşmalı boşanma davasında çocuk lehine iştirak nafakası belirlenmemiş olsa dahi ileride değişen şartlar gözetilerek çocuk lehine iştirak nafakası verilmesi mümkün hale gelmiştir.

Boşandıktan sonra nafaka ne zaman alınır?​

Boşandıktan sonra nafaka ne zaman alınır?
Tedbir nafakası boşanma davası açılırken talep edilen bir nafaka türüdür, bu nedenle boşanma davası kesinleşince son bulacaktır. Tedbir nafakası, süreli nafaka türüdür. Tedbir nafakası ise dava devam ederken ödenen nafaka türü olduğundan davanın sonlanıp kararın kesinleşinceye kadar ödeneceği bilinen nafakadır.

Eski eşe verilen nafaka ne zaman kesilir?​

Nafakanın, evlilik süresinin yarısı kadar süre ödenmesi de bir başka seçenek. Eğer evlilik süresi boyunca nafaka ödenmesine dönük formül benimsenirse, bir kişi örneğin 5 yıl evli kaldıysa, boşandığı eşe sadece bu süre boyunca nafaka ödemekle yükümlü olacak.

Çocuğa verilen nafaka maaşın yüzde kaçı?​

Tedbir Nafakası Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.

Boşanmada çocuğun nafakası ne kadar?​

Boşanmada çocuğun nafakası ne kadar?
Maaş üzerinden belli bir nafaka miktarı belirtilmesi doğru değildir. Sosyal yaşam ve şartlar göz önüne alınarak nafakaya karar verilir. Boşanma davasında nafaka maaşın %25’i kadardır. Bu oran maaşın %50’sine kadar hakim tarafından karar verilir.Ortalama 1250 Tl Nafaka Öder.

Geriye dönük nafaka kaldırılabilir mi?​

Geriye dönük nafaka kaldırılabilir mi?
Yardım Nafakası Geriye Dönük İstenebilir Mi? Nafakaları ödenmemiş olan kişilerin son 10 yıllık süre içerisinde nafakalarının geriye dönük bir şekilde ödenmesi hakkında dava açma hakkı bulunmaktadır. Geçerli sebepler ile beraber bu davanın açılmasıyla kişilerin nafakaları toplu bir şekilde ödenebilmektedir.
 
Nafaka ödememek için çeşitli durumlar ve yasal düzenlemeler mevcuttur. Öncelikle, kadının evlilik sırasında başka bir erkekle ilişki yaşaması ve bunun kanıtlanması gibi durumlarda erkeğin nafaka ödemesine gerek kalmayabilir. Ayrıca, boşanma sürecinde taraflardan birinin tam kusurlu olduğunun belirlenmesi durumunda nafaka ödemesi de ortadan kalkabilir.

Nafakanın zamanı konusunda ise çocuğun ergenlik çağına gelmesiyle birlikte nafaka kendiliğinden sona erer. Çocuğun 18 yaşını doldurması, evlenmesi veya mahkemece ergin kılınması durumunda nafaka kendiliğinden sonlanır ve ayrıca herhangi bir mahkeme kararı gerekmez.

Anlaşmalı boşanma sonrasında da nafaka davası açılabilir. Eşlerin boşanma sırasında talep etmediği nafaka türlerini daha sonradan talep etme hakları vardır.

Ömür boyu nafaka konusunda ise yeni düzenlemeler gereği süresiz nafaka kaldırılmıştır. Belli bir süre ödeme yapıldıktan sonra devlet nafakayı üstlenecektir.

Nafakanın hangi durumlarda iptal edileceği konusunda da alacaklının ölümü veya alacaklı kadının yeniden evlenmesi gibi durumlar nafakanın sona ermesine yol açabilir.

Son olarak, geriye dönük nafaka konusunda da bir süreç bulunmaktadır. Ödenmemiş nafakalar için son 10 yıllık süre içerisinde geriye dönük dava açma hakkı bulunmaktadır. Geçerli sebeplerle bu dava açılarak nafakaların toplu bir şekilde ödenmesi sağlanabilir.

Umuyorum ki verdiğim bilgiler konu hakkında daha fazla açıklık sağlar. Daha fazla bilgi veya sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst