AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nafaka odememek icin ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nafaka ödememek için ne yapmalı?​

Evlilik birlikteliğinde kadının zinası erkek tarafından ispatlanmış ise nafaka verilmez. Boşanma esnasında kusurlu olan ve evlilik birlikteliğinin sona ermesine sebep olan taraf nafaka ve tazminat talep edemez. Nafaka talep eden eşin gelir ve malvarlığı, nafaka ödemesi istenen eşe göre fazla ise nafaka talep edemez.
Boşanmada kadın hangi durumlarda nafaka verilmez?
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Boşanma davasinda nafakadan nasil kurtulurum?
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer. İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz.

Nafaka en fazla kaç yıl ödenir?​

2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerde evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi planlanıyor. Süre sınırında takdirin tarafların durumuna göre hâkimde olacağı belirtiliyor.
Ömür boyu nafaka ne zaman başladı?
Süresiz nafaka uygulamasının ülkemizde yasallaşması, 1979’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilerek imzaya açılan CEDAW (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Engellenmesi Sözleşmesi) ile başladı. Türkiye, CEDAW’ı 1985’te kabul etti ve “süresiz yoksulluk nafakası” hükmü getirildi.
Boşanmada Kimler nafaka alamaz?
Boşanma sonrası yoksulluk nafakası alamayacak olan kişiler; Resmi olarak evli olmasa da fiili olarak başkası ileevli gibi yaşayan kişiler. Belirli bir gelire sahip, boşanma sonrası yoksullukçekmeyecek kişiler. Maaşı, aylık geliri, dul aylığı, emekli maaşı,yaşlılık maaşı gibi düzenli gelire sahip kişiler.
İştirak nafakası aşağıdaki hallerde kesilir: Nafaka borçlusunun ölmesi, Çocuğun ergin olduktan sonra eğitim hayatına devam etmemesi, Çocuğun evlenmesi.
Nafaka iptal davası olur mu?
Nafaka kaldırılması davası aile mahkemelerinde açılmaktadır. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerinde nafaka kaldırılması davası açılabilir. Kanunda nafaka kaldırılmasına ilişkin davanın açılma süresine ilişkin hüküm bulunmamaktadır.
Nafaka miktarı nasıl düşürülür?
İştirak nafakasının indirilmesini talep edecek olan nafaka yükümlüsünün gelirinde olumsuz bir yönde değişim var ise davayı açabilecektir. Yoksulluk nafakasında ise nafaka alacaklısının mali gücünde olumlu yönde gelişme olmuşsa nafakada indirim yapılması ya da nafakanın tamamen kaldırılmasına karar verilebilir.
 
Geri
Üst