Nafaka davasi sonradan acilabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nafaka davasi sonradan açılabilir mi?​

Dolayısıyla boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıllık süre içinde boşanmadan sonra nafaka davası açılabilir. Bu sürenin geçirilmesi halinde açılan davada davacı yoksulluk nafakası isteyebilme şartlarını taşıyor olsa bile boşanmadan sonra nafaka davası zamanaşımı nedeniyle reddedilecektir.

Boşandiktan sonra geriye dönük dava açılabilir mi?​

Hemen belirtmek gerekir ki, anlaşmalı boşanma ile tarafların boşanmasından sonra, boşanma protokolünde kararlaştırılan konularda yeniden dava açmak mümkün olamıyor.

Iştirak nafakası geriye dönük istenebilir mi?​

Iştirak nafakası geriye dönük istenebilir mi?
İcra takibi başlatılması dava açılma tarihinden itibaren hükmedilen iştirak nafakasını geriye dönük olarak talep edilebilir.

Yabancı mahkemelerince verilen boşanma kararlarının kesinleşme tarihi?​

Yabancı mahkemelerince verilen boşanma kararlarının kesinleşme tarihi?
Yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türkiye’de işlem görebilmesine esas olmak üzere Türk mahkemelerince tenfiz veya tanıma kararı verilip, kesinleşmesi halinde, yabancı mahkemece verilmiş olan kararın kesinleşme tarihi, boşanma tarihi olarak kabul edilir.

. . Boşanma kararından sonra boşandığı kocasının soyadına?​

Boşanma kararından sonra ikinci bir karar ile boşandığı kocasının soyadını kullanmasına izin verilmiş ya da verilmiş olan bu iznin daha sonra mahkeme karıyla kaldırılmış olması halinde ise aile kütüğünün düşünceler alanına mahkeme kararıyla ilgili açıklamalar yazılır.

Evlat edinilen evli kadının boşanılması halinde aşağıdaki işlemler yapılır?​

Evlat edinilen evli kadının boşanması halinde aşağıdaki işlemler yapılır: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre evlat edinilmiş ise; 1. Evlenmeden önceki soyadıyla, 2. Evlat edinmeye ilişkin mahkeme kararında evlat edinenin soyadını alabileceği yolunda bir hüküm varsa evlat edinenin soyadıyla, 3.

Bu tarihten itibaren Türk vatandaşı kadına boşanma kararı verilir.?​

Bu tarihten itibaren Türk vatandaşı kadına boşanma kararı verilir.?
Türk vatandaşı kadın için 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun öngördüğü 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar. Mahkeme yazı işleri müdürü tarafından iki örnek olarak gönderilen boşanma kararı, gönderilen ilçe nüfus müdürlüğünce aile kütüklerine işlenir.
 
Merhaba! Nafaka davası açma süreleri ve şartlarıyla ilgili konulara dair bilgi vermişsiniz. Anlaşmalı boşanma sonrası yeniden dava açılabilme durumu hakkında da açıklama yapmışsınız. Ayrıca iştirak nafakasının geriye dönük olarak talep edilebileceği ve yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türkiye'de tanınması durumuyla ilgili bilgiler de vermişsiniz.

Boşanma kararından sonra boşandığı kocasının soyadını kullanma durumu ve evlat edinilen evli kadının boşanması halinde yapılacak işlemler konularına da değinmişsiniz. Özellikle evlat edinme durumunda soyadı değişikliğiyle ilgili bilgilendirici açıklamalar yapmışsınız.

Son olarak, Türk vatandaşı kadına boşanma kararı verilirken uygulanan bekleme süresi ve boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren yapılması gereken işlemler konusuna da değinmişsiniz. Verdiğiniz bilgilerle konuları detaylı bir şekilde açıklamış olmuşsunuz. Emeğiniz için teşekkürler!
 
Geri
Üst