AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

NADH ve FADH2 nin besinlerden koparilan elektronlari elektron tasima zincirine aktarmalari sonucunda gerceklesen olaya ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

NADH ve FADH2 nin besinlerden koparılan elektronları elektron taşıma zincirine aktarmaları sonucunda gerçekleşen olaya ne ad verilir?​

Aerobik organizmalarda karbonhidratların, yağların ve aminoasitlerin yıkılmaları sırasında NAD+ (Nikotinamid adenin dinükleotid) ve FAD’ın (Flavin adenin dinükleotid) üzerine elektron almak suretiyle indirgenmesi neticesinde oluşan NADH ve FADH2 gibi indirgenmiş kofaktörler mitokondri iç zarında yerleşmiş olan elektron …

FADH2 elektron taşıma sisteminde kaç ATP sentezler?​

FADH2 elektron taşıma sisteminde kaç ATP sentezler?
NADH’tan oksijene her iki elektron transferinde 2.5 ATP, FADH2’den ise 1.5 ATP elde edilir. transport zincirine girişi ile başlar !!!

Elektron transport zinciri nedir ne iş görür?​

Elektron transport zinciri nedir ne iş görür?
Elektron taşıma sistemi veya elektron taşıma zinciri (İngilizce: Electron Transport System), NADH ve FADH2 gibi elektron taşıyıcılarının verdikleri elektronları ETS elemanlarında redoks tepkimelerine sokarak ATP üretimini sağlayan sistemin adıdır.Kristada bulunur.

ETS elemanları nedir?​

Elektron Taşıma Sistemi(E.T.S.) fotosentez,oksijenli solunum ve kemosentez yapan canlılarda görülen molekül gruplarıdır.Bu moleküller canlıda canlıya değişse de, sonuçta E.T.S.’yi oluşturan molekül gruplarının temel özellikleri vardır.

Nadh mitokondriye nasıl girer?​

Nadh mitokondriye nasıl girer?
- Sitoplazmik NADH’nin solunum zincirinde değerlendirilmek üzere mitokondriye alınışı iki yolladır;
- malat-aspartat mekiği.
- gliserol-3-fosfat mekiği.

Elektron taşıma sisteminde ATP nasıl üretilir?​

Elektron taşıma sisteminde ATP nasıl üretilir?
Elektron taşıma zinciri nedir? Elektron taşıma sistemi veya elektron taşıma zinciri (İngilizce: Electron Transport System), NADH ve FADH2 gibi elektron taşıyıcılarının verdikleri elektronları ETS elemanlarında redoks tepkimelerine sokarak ATP üretimini sağlayan sistemin adıdır.
Elektron taşıma sisteminde ATP üretimi nasıl yapılmaktadır?​
ETS (ELEKTRON TAŞIMA SİSTEMİ) En fazla sayıda ATP sentezlenen evredir. Oksidatif fosforilasyon ile ATP sentezlenir. Son elektron alıcısı oksijen molekülüdür.elektronlar çıplak olarak aktarılmaz, Hidrojen molekülü şeklinde taşınır. Son elektron alıcısı olan Oksijen, Hidrojen ile birleşerek Su molekülünü oluşturur.

Sitokrom oksidaz ne işe yarar?​

Sitokrom oksidaz ne işe yarar?
Sitokrom oksidaz mitokondrilerde bulunan büyük bir transmembran proteindir. Sitokrom oksidaz enzimi, elektron vererek redoks boyalarından elektron transportunu katalizleyen enzimdir.

ATP sentaz enzimi nerede bulunur?​

ATP sentaz enzimi nerede bulunur?
ATP-sentaz, hücrenin kullanabileceği enerji formu olan adenozin trifosfat sentezini yapan enzimdir. Bulunduğu kısım ökaryot hücrelerin mitokondrisidir. İçinden geçen (+) hidrojen iyonları geçişi sırasında oluşan dönme hareketi ile ATP sentezlemektir.

ETS nedir ne işe yarar?​

Ets kısaltmasının açılımı “Elektron taşıma sistemi” şeklindedir. İngilizce’de “Electron Transport System” adıyla bilinmektedir. Ets; NADH ve FADH2 gibi elektron taşıyıcılarının verdikleri elektronları ETS elemanlarında redoks tepkimelerine sokarak ATP üretimini sağlayan sistemin adıdır.

ETS Matrikste mi?​

ETS Matrikste mi?
Sadece ETS olayları plazma zarında gerçekleşir. Ökaryotlarda ise tüm enerji üretim olaylarının ortak evresi olan glikoliz sitoplazmada, Krebs ve ETS ise mitokondride gerçekleşir.
 
Elektron taşıma zinciri olarak adlandırılan süreç, NADH ve FADH2 gibi elektron taşıyıcı moleküllerin verdikleri elektronları elektron taşıma zinciri elemanlarında redoks tepkimelere sokarak ATP üretimini sağlayan bir sistemdir. Bu süreç mitokondri iç zarında bulunan elektron taşıma zinciri elemanları aracılığıyla gerçekleşir.

FADH2, elektron taşıma sisteminde oksijene indirgenir ve bu sırada yaklaşık olarak 1.5 ATP sentezlerken, NADH'tan oksijene her iki elektron transferinde 2.5 ATP sentezlenir. Bu sayede hücre enerji üretimi için gerekli olan ATP sentezlenmiş olur.

Elektron taşıma sistemi, hücrelerde en fazla sayıda ATP'nin sentezlendiği evre olan oksidatif fosforilasyon ile ATP üretimini sağlar. Bu süreçte, elektronlar çıplak olarak aktarılmaz, hidrojen molekülü şeklinde taşınırlar ve son elektron alıcısı olan oksijen ile birleşerek su molekülünü oluştururlar.

Sitokrom oksidaz ise mitokondrilerde bulunan büyük bir transmembran protein olup elektron taşıma zincirinde elektron transferini katalize eden enzimdir. ATP sentaz enzimi ise adenozin trifosfat sentezini gerçekleştiren ve bulunduğu kısım olarak ökaryot hücrelerin mitokondrisinde bulunan bir enzimdir.

Elektron taşıma sistemi (ETS), NADH ve FADH2 gibi elektron taşıyıcılarının verdikleri elektronları elektron taşıma zinciri elemanlarında redoks tepkimelere sokarak ATP üretimini sağlayan sistemin adıdır. ETS olayları, plazma zarında gerçekleşirken, ökaryotlarda glikoliz sitoplazmada, Krebs döngüsü ve ETS ise mitokondride gerçekleşir.
 
Geri
Üst